-Advertorial-

Kom helemaal tot rust in Oostenrijk

Zou het niet fijn zijn om gewoon even helemaal niets te moeten. Smartphone uit, tablet in de kast en het werk op pauze zetten. Gewoon tijd hebben voor jezelf, er even tussenuit zijn. Ga de natuur in! Het is bewezen dat natuur goed doet, ontspant en je nieuwe energie geeft.

Dat noemen wij #austriantime. Ontspannen en alle stress van je af laten glijden, midden in de Oostenrijkse natuur. Je merkt het direct als je aankomt. Geen geluidsoverlast van drukke snelwegen, maar een stilte en rust die we tegenwoordig bijna niet meer kennen. In Oostenrijk vind je ze nog, idyllische plekken midden in de natuur, ver weg van de bewoonde wereld. Ze zijn te ontdekken via slingerende paden door natuurgebieden waar de tijd heeft stilgestaan. Wil je weten waar deze bijzondere plekken te vinden zijn? Hieronder geven wij je een aantal tips waar je weer nieuwe energie in de natuur kunt opdoen.


Adelaarsweg, wandelen van oost naar west Tirol

Er is geen beter manier om de natuur te ontdekken dan tijdens het wandelen. De perfecte wandeling om Tirol van oost naar west te ontdekken is de Adelaarsweg (Adlerweg). Deze langeafstandsroute heeft 33 etappes en is 413 kilometer lang. Als je de route van bovenaf bekijkt, lijkt het op het silhouet van een adelaar die met wijd gespreide vleugels boven het berggebied zijn rondjes maakt. Tijdens het wandelen krijg je vaak het gevoel dat je boven alles uitzweeft.

Of je nu het hele traject aflegt of slechts een paar etappes bewandelt, of liever gemoedelijk wandelt of zoveel mogelijk toppen op je naam wilt hebben: het wandelen zorgt in ieder geval keer op keer weer voor nieuwe uitzichten over het indrukwekkende berglandschap. Maar het geeft ook nieuwe inzichten in jezelf. Hoe langer je op pad bent, hoe meer je gaat genieten van de grote veelzijdige bergwereld. De Adelaarsweg is verdeeld in twee grote routes: de eerste bestaat uit 24 dagetappes dwars door de bergen van het noorden van Tirol. De tweede route doorkruist in 9 dagetappes de Glockner- en Venedigergroep in Oost-Tirol.

Ontdek het creatieve Bregenzerwald

In het Bregenzerwald ziet alles er net even iets anders uit. Je vindt hier een bijzondere mix van historische boerderijen en moderne architectuur; enorme kaaskelders en kleine details in het handwerk. Het bewijst hoe ontzettend creatief de inwoners in het Bregenzerwald niet alleen vroeger waren, maar ook vandaag de dag nog steeds zijn.

Maar waarom zien de dingen in de dorpen van het Bregenzerwald eruit, zoals ze zijn? En welke waarden en ideeën steken achter dit alles, wat je hier ziet en ervaart? Om daar antwoord op te kunnen geven zijn er 12 wandelroutes door 13 dorpen in het Bregenzerwald ontwikkeld. Tijdens deze 1,5 tot 4 uur durende wandelingen loop je door het verleden en het heden van de regio en leer je de bijzonderheden van de mensen en hun manier van leven kennen. Je zult verbaasd staan van hun creativiteit. Zo vind je hier bijvoorbeeld authentieke boerenhuizen naast supermoderne gebouwen, enorme kaaskelders en een dorpskern, die alleen via bruggen te bereiken is.

Bij alles wat ze hier doen, letten ze erop alleen natuurlijke grondstoffen uit de regio te gebruiken, zoals het hout uit de bossen of de melk van koeien van de vele boeren. En ze zijn er een kei in om aan de hand van oude tradities en ambachtelijk handwerk weer nieuwe moderne interpretaties en innovaties te ontwikkelen. Je leert hier welke invloed de natuur op de mensen heeft en hoe je hier op een innovatieve manier mee om kunt en zou moeten gaan. Wanneer je hier een tijdje bent, krijg je het gevoel dat je de mensen die hier wonen al heel lang kent.


Wenen, grootste wijnbouwstad ter wereld

Wenen, hoofdstad van Oostenrijk, is een bruisende stad. Waar de stad bij velen bekend staat als klassieke stad vol historie, heeft het de laatste jaren ook een enorme moderne ontwikkeling doorgemaakt.

Wat veel mensen niet weten is dat Wenen, met circa 700 hectare wijngaarden, als enige metropool ter wereld over een wijnbouwgebied beschikt. Zo loop je het ene moment door de oude binnenstad, en sta je even later te midden van de wijngaarden aan de rand van Wenen, zoals de Nussberg. Je vindt er een grote verscheidenheid aan wijnlokalen waar je op een lange houten bank, tussen de wijnheuvels, kunt genieten van een heerlijk glas wijn met uitzicht op Wenen in de avondzon.

Uiteraard worden er ook culinaire lekkernijen geserveerd die perfect passen bij een ‘Grüne Veltliner’ of ‘Gemischter Satz’ – een klassieke Weense wijn die de afgelopen jaren een ware renaissance doormaakte. Je beleeft er waar ze in Oostenrijk zo goed in zijn: genieten van het moment en leven in het hier en nu.

Op pad met een ranger in de Hohe Tauern

Het nationaal park Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied in Oostenrijk, gelegen in de deelstaten Tirol, SalzburgerLand en Karinthië. De beste manier om dit prachtige en imposante natuurgebied te ontdekken is samen met de rangers van het nationale park. Zij kennen de omgeving als hun broekzak. Zo kom je op heel bijzondere plekken, die je in je eentje misschien nooit ontdekt zou hebben.

Onderweg wijzen de rangers je op verborgen schatten en wilde dieren zoals de de steenadelaar, gemsen en de alpensteenbok. Het ene moment zie je een schuwe marmot opduiken of hoor je het luide gefluit vanuit hun holen, even later spot je een door de lucht zwevende baardgier. Bijna was je gewoon langs zeldzame planten zoals de Tormentil en het bergklokje gelopen, maar gelukkig weten de rangers precies waar ze moeten kijken. Ze zijn ontzettend trots op hun werkgebied en delen graag hun kennis met je. Ze attenderen je op seizoensgebonden en regionale bijzonderheden, gebruiken en tradities en vertellen je daarbij interessante en persoonlijke verhalen.

In het nationaalpark Hohe Tauern heeft elk jaargetijde en elke wandeltocht zijn eigen charme. Zo wandel je in het voorjaar door de romantische zijdalen met hun bloemenpracht, terwijl de herfst ideaal is voor langeafstandswandelroutes zoals de Adelaarsweg in Oost-Tirol. Maar één ding blijft hetzelfde: je geniet hier elk moment van de stilte en de rust in de natuur. Hoe hoger je komt, hoe meer je het dagelijks leven achter je laat en steeds meer energie opdoet. Dus… pak je rugzak, trek je wandelschoenen aan en duik in de ongerepte natuur.


Complete rust in natuurpark Sölktäler

Als je hier eenmaal bent, merk je direct hoe fijn het hier is, maar je kunt er nog niet precies de vinger op leggen waardoor dat komt. Er is iets, maar wat? En ineens weet je het! Het is de aangename stilte. Die stilte en rust voor de geest vind je in het natuurpark Sölktäler in de regio Schladming-Dachstein.

Hier beleef je alle nieuwe indrukken nog intensiever, en met al je zintuigen. Je ruikt de bloeiende kruidenvelden, waar je alleen het gezoem van de bijen en het getjilp van de vogels hoort. Of je ontdekt de rustige meren, waar aan de oevers de bomen zachtjes in de wind staan te wiegen. Je wandelt door de natuur en neemt stap voor stap meer afstand van de drukte die je even bent ontvlucht. Vergeet niet af en toe even naar beneden te kijken: hier en daar groeien geneeskrachtige kruiden, die je dankzij de informatieborden op de themapaden beter leert kennen.

Aartshertog Johann trok zich hier vroeger al graag terug en kon geen genoeg krijgen van deze idyllische plek. Het lijkt er soms zelfs op alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Maar gelukkig is het tegenwoordig wel gemakkelijker om dit paradijs te bereiken.

Alpe-Adria-Trail: van de Großglockner naar de Adriatische zee

De Alpe-Adria-Trail is een langeafstandsroute die start bij de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner, en eindigt aan de Adriatische Zee. Ook als je niet de hele route van 750 kilometer wilt of kunt afleggen, maar slechts één of meer van de 43 etappes, dan nog is deze wandelroute het dubbel en dwars waard.

Vooral het grensgebied van de drie regio’s – Karinthië, Slovenië en Friuli-Julisch Venetië – is indrukwekkend mooi. Je wandelt langs het eeuwige ijs van de Großglockner, de bruisende rivieren, de in het zonlicht glinsterende meren, indrukwekkende bergkloven en bloeiende Alpenweiden. De route biedt een unieke combinatie van wandelplezier, prachtige natuur en culinaire verwennerijen. En voor dat laatste geldt: de Karinthische gastheren en gastvrouwen houden zelf ook van lekker eten.

De wandelroute verloopt overwegend gemoedelijk met slechts geringe hoogteverschillen. Je bagage wordt desgewenst steeds van het begin- naar het eindpunt van elke etappe gebracht. Dat maakt het wandelen natuurlijk nog aangenamer. En de bagage van alledag, valt tijdens het wandelen beslist van je af.


Meer informatie en tips voor jouw #austriantime?
Kijk dan op: www.austria.info/austriantime