De e-bike wordt steeds hipper

Archief / Weet / 25/10/2016

 

De e-bikemarkt is aan het verjongen. Steeds meer fietsers onder de vijftig jaar schaffen een elektrische fiets aan. En dan niet zo’n saai model. Nee, een hippe die er vaak niet eens uitziet als een e-bike. Juist selecteerde een aantal fijne exemplaren.

In een onderzoek dat de Rabobank onlangs deed naar de tweewielermarkt kwam naar voren dat de e-bike bezig is aan een sterke opmars. Bijna 1 op 3 nieuw verkochte fietsen is elektrisch aangedreven. Ook is de e-bikemarkt aan het verjongen, de groei komt namelijk vooral uit de leeftijdsgroep van onder de 50 jaar. Deze trends is vooral zichtbaar in de grote steden. Dat valt te verklaren uit het feit dat de e-bike wordt gezien als een geschikt en aantrekkelijk alternatief voor andere transportmiddelen in het woon-werkverkeer. Steeds meer stadsmensen nemen de elektrische fiets naar het werk.

Stijlvolle e-bikes
Het toenemende succes van de e-bike heeft mogelijk ook iets te maken met de stijlvolle alternatieven die tegenwoordig beschikbaar zijn. Veel jonge bedrijven zetten zich in om de e-bike wat hipper te maken en aantrekkelijk voor de wat jongere stadsmens. We kunnen namelijk niet om het feit heen dat de elektrische fiets vaak nog geassocieerd wordt met de pensioenleeftijd. Om iedereen ervan te overtuigen dat het helemaal niet gek is om een e-bike aan te schaffen, verzamelde Juist een aantal stijlvolle e-bikes.

BESV JS1 

JS1-01
Deze e-bike won een Red Dot Design Award en dat is niet voor niets. Deze fiets is een echte eye catcher. Het is een stoer exemplaar dat het stoffige imago van de elektrische fiets volledig van zich af weet te gooien. Daarnaast is de BESV JS1 een erg functionele e-bike, hij heeft een groot bereik en drie standen van ondersteuning. Met de Smart Mode reken je uit hoeveel trapondersteuning je precies nodig hebt, het systeem houdt namelijk bij hoe snel de trappers ronddraaien. De batterij van deze e-bike zit heel netjes verwerkt in de stang, zodat je ‘m nauwelijks ziet. Nog een leuke feature: er zit een app bij waarmee je je reis kunt plannen en alle fietsinformatie kunt bijhouden.

Budnitz Model E  

large_budnitz-bicycles_ModelE_Ti_Montreal_ColoredWindows_3000-2
In tegenstelling tot de BESV JS1 is deze e-bike ontzettend licht en mag zich zelfs de lichtste e-bike ter wereld noemen met z’n 13,5 kilo. Het frame van de Budnitz Model E is gemaakt van titanium dat de fiets licht én sterk maakt. De sterkte van de batterij is ook iets om enthousiast over te worden: je kunt er maar liefst 160 kilometer op rijden. Met de Budnitz Model E haal je in totaal snelheden van 21 kilometer per uur door de 250 Watt-motor. Om te voorkomen dat je stoere e-bike wordt gestolen, is er een anti-diefstalapp ontworpen voor deze fiets waarmee je de wielen kunt blokkeren. Tijdens het fietsen kun je informatie in de app aflezen.

VanMoof Electrified S 

electrified_straight_hero
We kennen fietsenproducent VanMoof natuurlijk van de strakke designs van de fietsen. Gelukkig wijkt de e-bike van VanMoof qua ontwerp niet af van de ‘normale’ stadsfiets. De accu van de e-bike is vrijwel onzichtbaar; het ding zit ingebouwd in het frame. Omdat de VanMoof Electrified S maar 18,4 kilo weegt is het niet onmogelijk om ‘m naar binnen te tillen om de accu op te laden. Met een volle accu kun je zo’n 120 kilometer fietsen. Bij deze slimme e-bike zijn sleutels verleden tijd: het slot werkt via de speciale app of de bijgeleverde afstandsbediening. In de app kun je ook je fiets tracken met het GPS trackingssyteem.

Add-on e-bikes

Shareroller
Die e-bikes zijn dan wel erg stijlvol en handig, maar ze zijn vaak ook wel erg duur. Een oplossing hiervoor is het omtoveren van je gewone fiets in een elektrische fiets. En dat kan bijvoorbeeld met de ONwheel. Dit motortje met accu monteer je met speciale houders op je frame. Als je begint te trappen krijgt je wiel een boost van de ONwheel. Het motortje levert 800 Watt waarmee je tot 45 kilometer per uur kan (snelheden die in Nederland met de fiets niet mag halen overigens). De Shareroller is ook zo’n draagbare en verwisselbare motor. Als je ‘m niet gebruikt kun je het motortje gewoon opbergen in een handtas. In een paar minuten installeer je ‘m op de voorwiel van je fiets.

Lenen

222840-Urbee-Lineup-02d2b7-large-1472550542
Bij Urbee regelen ze leen-e-bikes, super handig. In elke bestaande fietsenstalling in Amsterdam kun je een elektrische fiets laten neerzetten. Als je een abonnement afsluit, kost een ritje op zo’n e-bike je maar 1 uur per uur. Bij Urbee geloven ze dat dit de manier is om het autoprobleem in de stad op te lossen. Meer fietsers betekent minder files, parkeerproblemen en vervuiling. Daar komt nog bij dat 80 procent van de autoritten korter is dan 20 kilometer. Een e-bike is echt perfect voor zo’n afstand. Daarnaast ben je ook vaak sneller op de fiets in de stad dan met de auto. Ook is fietsen veel gezonder én goedkoper. Een e-bike van Urbee reserveer je via de app, hiermee haal de fiets ook van slot.


0 Reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

5 × twee =

Tags:

Sanne Wolters
Sanne Wolters
Sanne Wolters is redacteur bij Elsevier Juist en schrijft stukjes voor de website én het blad.
Vorige artikel

Straks gaan we nooit meer dood

Volgende artikel

De allermooiste astronomische foto's

Misschien vind je deze ook leuk


Volgende artikel

Straks gaan we nooit meer dood

Door toenemende kennis van ons DNA, de drager van alle erfelijke informatie, kunnen genetisch bepaalde ziektes als diabetes,...

24/10/2016