De leukste hightech voor ouderen

Archief / Weet / 19/06/2017

 

Wie zegt dat ouderen niet met de tijd kunnen meegaan? Steeds meer senioren werken met nieuwe technologieën. En er zijn ook veel slimme toepassingen op de markt speciaal ontworpen voor technologisch geïnteresseerde ouderen.

Steeds meer ouderen zijn in het bezit van een tablet. Vijf jaar geleden had zo’n tien procent van de 75-plussers er een, een jaar geleden was dat al 30 procent. Ook heeft inmiddels 65 procent van de ouderen tussen de 65 en 75 jaar in Nederland een telefoon met internet en maakt 60 procent van deze leeftijdsgroep gebruik van een tablet. Ouderen gebruiken hun smartphone voornamelijk om berichten mee te versturen, maar het gebruik van apps neemt ook zeker toe.

In technologie geïnteresseerde ouderen krijgen op deze manier de kans om zelfstandiger te leven. De vele (zorg)apps zorgen ervoor dat senioren beter contact kunnen houden met zorgverleners en artsen, maar ook met de directe omgeving. Hierdoor raken ze minder snel in een sociaal isolement en kan er eerder alarm worden geslagen in gevaarlijke situaties. Daarnaast zijn de ouderen minder afhankelijk van anderen en kunnen ze ook zelf zaken uitzoeken zoals geldzaken en zaken die de gezondheid betreffen.

Devices

Hoewel een grote groep ouderen goed om weet te gaan met een tablet van Apple of Samsung, gaat er bij sommigen nog wel eens wat mis. Slimme devices zijn natuurlijk vrij ingewikkeld voor een generatie die hier niet mee is opgegroeid en er pas op latere leeftijd mee leert om te gaan. Daarom bestaan er ook speciale senioren tablets. Zo er is de SimTab, een senioren tablet voorzien van vijfentwintig handige apps, grote teksten en knoppen voor een eenvoudige navigatie.

Er bestaan natuurlijk ook seniorentelefoons, simpele telefoons met weinig functies en grote knoppen. Deze telefoons zijn inmiddels wat saai geworden voor hightech ouderen. Zij stappen nu over naar smartphones die eenvoudig in gebruik zijn. De Microsoft Lumia 535 is van alle smartphones het meest geschikt voor ouderen. Een telefoon met weinig fratsen en een gebruiksvriendelijke besturingssysteem. Daarnaast heeft de smartphone een relatief groot scherm. En een aantrekkelijke prijs: het toestel kost zo’n 100 euro.

De handigste apps voor ouderen

Ouderen gebruiken hun tablet of smartphone om spelletjes op te doen, contact te leggen met kleinkinderen of om dingen op te zoeken op internet. Maar er zijn ook tal van andere apps beschikbaar die het leven van een senior makkelijker maken, zoals:

Moet ik naar de dokter
Niet zeker of een bezoekje aan de dokter noodzakelijk is? De app Moet ik naar de dokter stelt vragen over de klachten en adviseert op basis daarvan of het handig is om een afspraak te maken of om het nog even aan te kijken. Ook geeft de app aan wat je zelf kunt doen om de klachten te verlichten of te verhelpen. De adviezen zijn erg deskundig, waardoor je verzekerd bent van de beste zorg.

Beter Zien
Slecht zicht kan enorm onhandig zijn. Gelukkig is daar de Beter Zien App die je op eenvoudige wijze helpt bij bijvoorbeeld het lezen van de krant, een menukaart, straatnamen, busnummers of bij het herkennen van artikelen in de supermarkt. In de app zoom je tot wel tien keer in op het beeld zodat je het beter kunt zien, maar de tekst kan ook voorgelezen worden.

EHBO-app
Het Rode Kruis heeft een handige EHBO-app voor hulp in een noodsituatie. Hierin zie je wat je moet doen bij een ongeval, van brandwond en vergiftiging tot kneuzing. Zo heb je altijd alle EHBO instructies op zak. In noodsituaties geeft de app ook gesproken aanwijzingen. De app heeft daarnaast alle AED-locaties verzameld, zodat je er altijd snel een kunt vinden.

Luisterboeken
Via de app LuisterBieb kun je tal van luisterboeken afspelen via je tablet of smartphone. Van romans tot talencursussen. Een groot aantal van deze boeken is gratis en als je lid bent van de lokale bibliotheek krijg je toegang tot meer titels. Storytel is ook een app voor luisterboeken, daar vind je meer dan 40.000 titels en de meest actuele boeken die je zowel online als offline kunt luisteren voor maar een tientje per maand.

Geheugentrainer
Je kunt de tablet of smartphone natuurlijk ook gebruiken de hersenen te trainen, zodat je het brein fit houdt. Er zijn er veel, zo train je met het spelletje Wordfeud het brein maar ook met Ruzzle en Sudoku-apps. De app Peak bevat meer dan veertig spelletjes ontwikkeld door neurowetenschappers die de cognitieve vaardigheden op de proef stellen. Zo zijn er spelletjes voor het geheugen, de mentale behendigheid en coördinatie.

Smartwatch

Dat smartwatches niet alleen handig zijn voor de jongere generaties bewijst het horloge van Zembro. Deze smartwatch fungeert als een persoonlijke alarmknop waarmee ouderen gemakkelijk kunnen laten weten als er iets mis gaat. Kinderen of kleinkinderen die via een app verbonden zijn met de Zembro, krijgen direct een melding op hun telefoon. Op dit moment kunnen familieleden telefonisch contact leggen met het horloge. Ook kan het horloge verbonden worden met een speciale alarmcentrale.

Slimme gezondheidszorg

Slimme health gadgets zijn ook een goede uitkomst voor ouderen. Op deze manier kunnen ze hun eigen bloeddruk en of hartslag meten en dit meteen doorgeven aan de behandeld arts. Je leest in Enjoy Your Life, de gezondheidsspecial van Juist, meer over dit soort gadgets.


0 Reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 4 =

Tags:

Sanne Wolters
Sanne Wolters
Sanne Wolters is redacteur bij Elsevier Juist en schrijft stukjes voor de website én het blad.
Vorige artikel

De vijf leukste weekendtips!

Volgende artikel

Gezichtsbedrog in de kunstwereld

Misschien vind je deze ook leuk


Volgende artikel

De vijf leukste weekendtips!

Elke vrijdag verzamelt Juist de vijf leukste culturele uitjes voor je weekend. Zo kun je dit weekend onder meer naar het Efteling...

15/06/2017