Leven in beeld: Paul Verhoeven

Archief / Cultuur / 09/01/2017

 

Het is één van de meest succesvolle Nederlandse regisseurs. Na vele teleurstellingen weet hij met zijn controversiële film Elle eindelijk zijn ongeluk om te keren en sleept hij op 8 januari 2017 een Golden Globe binnen voor beste buitenlandse film! Het leven in beeld van Paul Verhoeven.

 

1960: Een onstuimige jeugd

Paul Verhoeven/ANP

 

Als enig kind groeit Paul Verhoeven op in Den Haag. In 1960 studeert hij af in wiskunde en natuurkunde aan de Universiteit van Leiden om vervolgens nog aan de Nederlandse Filmacademie te Amsterdam te studeren. Hij debuteert in 1960 met zijn korte film Eén hagedis teveel. Al snel volgt Het Korps Mariniers (1965). Als in 1966 zijn vriendin ongepland zwanger wordt, lijkt het erop dat hij een baantje als wiskundeleraar moet nemen om zijn gezin te onderhouden. Zijn droom om filmregisseur te worden in lijkt zo in duigen te vallen, maar hij zet toch door. Met succes; in 1969 breekt hij landelijk door met de controversiële documentaire Portret van Anton Adriaan Mussert (1969) over de beroemde NSB-leider.

 

 

1973: Turks Fruit

Opname van Turks Fruit. Rutger Hauer samen met Paul Verhoeven en Jan de Bont/ANP Archief

Wanneer schrijver Jan Wolkers in 1969 zijn roman Turks fruit publiceert, strijdt Paul Verhoeven om de filmrechten. Ondanks dat hij naast deze rechten grijpt, is Verhoeven ervan overtuigd dat hij de aangewezen persoon is om het verhaal te verfilmen. Na zijn samenwerking met producent Rob Houwer bij de verfilming van Wat zien ik!? weet Verhoeven Houwer over te halen om samen Turks fruit te produceren. Met in de hoofdrollen Rutger Hauer, Willeke van Ammelrooy en Monique van de Ven wordt de film in 1974 genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Pas in 1999 valt Turks fruit in de prijzen wanneer de film een speciaal Gouden Kalf ontvangt voor beste Nederlandse film van de twintigste eeuw.

 

1977: Soldaat van Oranje

Op de trappen van hetTuschinski theater van linksaf.: Erik Hazelhoff Roelfzema, Paul Verhoeven, Rob Houwer, onder: Rutger Hauer, Jeroen Krabbe en Lex van Delden/ANP

Zes jaar na het verschijnen van het boek Soldaat van Oranje van Erik Hazelhoff Roelfzema verschijnt de gelijknamige film van Paul Verhoeven. Hoewel Verhoeven met zijn film niet in de prijzen valt tijdens de Oscars, heeft hij zich samen met scenarioschrijver Hazelhoff Roelfzema en acteurs Rutger Hauer en Jeroen Krabbé internationaal op de kaart gezet.

 

1985: Vertrek naar Hollywood

Paul Verhoeven tijdens de premiere van Showgirls met actrices Gina Gershon (links) en Elizabeth Berkley/EPA

Met zijn verfilming van de gelijknamige romans Soldaat van Oranje en De vierde man van Gerard Reve weet Verhoeven de aandacht te trekken in de Verenigde Staten. Als hij met zijn film Flesh & Blood een Gouden Kalf voor beste Nederlandse speelfilm weet binnen te slepen, duurt het niet lang meer voordat Verhoeven naar Hollywood verhuist. Ondanks de successen als RoboCop (1987), Total Recall (1990) en Basic Instinct (1992) zijn er ook tegenslagen. Met de financiële flop van Showgirls (1995) wordt Verhoeven in hetzelfde jaar bekroond met de prijzen slechtste regisseur en slechtste film.

 

2002: Zwartboek

Paul Verhoeven op de set van Zwartboek/ANP/KOEN SUYK

In 2002 keert Verhoeven terug naar Nederland om zijn zelfgeschreven scenario Zwartboek te produceren. In zijn verhaal grijpt de Nederlandse regisseur terug op zijn verleden en laat hij zich inspireren door de grote impact die het geweld ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op hem heeft gehad. Met in de hoofdrollen Carice van Houten, Thom Hoffman, Halina Reijn en Sebastian Koch slaat Verhoeven terug en sleept hij onder andere drie Gouden Kalveren binnen. In 2008 wordt de film zelfs verkozen tot beste Nederlandse film aller tijden!

 

Januari 2017: Golden Globe

Paul Verhoeven met actrice Isabelle Huppert/AFP

Op zondag 8 januari jongstleden sleept Paul Verhoeven een Golden Globe binnen voor beste buitenlandse film met zijn Franse film Elle. Ook de Française Isabelle Huppert valt in de prijzen en wint de prijs voor beste vrouwelijke actrice. Na meerdere keren achter het net gevist te hebben, is Verhoeven dan ook dolblij dat hij eindelijk in de prijzen valt. ‘Hoeveel keren ik in mijn leven al niet ben afgeserveerd, zowel hier als in Holland. Het is dan heel leuk om eindelijk eens een keer iets te krijgen.’


0 Reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

4 × 3 =

Tags: , ,

Myrthe van Gils
Myrthe van Gils
Myrthe van Gils is redacteur bij Elsevier Juist. Ze heeft Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en rondt momenteel de Master Journalistiek aan de Vrije Universiteit af.
Vorige artikel

In gesprek met Dime

Volgende artikel

De beste reisfoto's van het afgelopen jaar

Misschien vind je deze ook leuk


Volgende artikel

In gesprek met Dime

Veel bedrijven verdienen achter onze rug om geld aan het doorverkopen van onze gegevens. Op het platform Dime worden de rollen...

09/01/2017