5x de mooiste mobiele games

De discussie of games ook kunst kunnen zijn, woedt al jaren. Ontwikkelaars gaan ondertussen gewoon door met het maken van mooie en nieuwe ervaringen. Zelfs op je mobiele telefoon kun je meemaken dat gamen meer kan zijn dan een potje Wordfeud. Van minimalisme tot realisme, Juist zette de mooiste mobiele spellen op een rij.

Entwined Challenge

Zelfs op je smartphone kun je heel wat meer dan simpelweg schieten of puzzelen. Dat kost bovendien bijna niks. Neem Entwined Challenge, dat in oktober uitkwam voor iPhone en Android voor 77 cent. Je houdt je mobiel tijdens het spelen gekanteld, alsof je een groepsfoto maakt. Je beide duimen besturen twee kleurige vogels, die door een eindeloze tunnel vliegen. Aan jou om hen hun doelen te laten raken. Entwined raadt de speler aan met koptelefoon op te spelen. Dan komt de ambient-achtige soundtrack het beste tot z’n recht in combinatie met de intense kleuren.

Monument Valley

Zo kan Entwined Challenge eruit zien.
Zo kan Entwined Challenge eruit zien.

Monument Valley is geïnspireerd door de onmogelijke tekeningen van M.C. Esher. De ontwikkelaars wilden, na eerdere projecten, een spel maken dat iets betekende, dat de speler iets vertelde. In het spel loods je ‘Ida’, een prinses, door grote monumenten, die de puzzels van dit spel vormen. Elk monument is een kunstwerkje op zich. Door het perspectief te veranderen of slim elementen te draaien om bijvoorbeeld een brug te maken, helpt je haar op weg naar ‘vergeving’. Het spel werd de meestverkochte app van de week. Fans wilden zo graag meer weten van Ida, dat ontwikkelaar ustwo vorig jaar een bundel van acht nieuwe hoofdstukken uitbracht.

Device 6

De thriller Device 6 vertelt een heel ander verhaal. Anna wordt wakker op een verlaten eiland en heeft geen idee hoe ze daar is beland. In de verte flikkert een vuurtoren. Device 6 is een soort interactieve novelle, waarbij de lopende tekst wordt onderbroken door interactieve elementen, een slot om te kraken, een code om te breken, die de speler het verhaal in zuigen. Ook geluid speelt weer een belangrijke rol en de tekst vormt zich naar de gangen en kamers die Anna doorloopt. Met zulk slim design vertelt deze game een spannende thriller.

The Room

Een stukje uit de puzzel van The Room.
Een stukje uit de puzzel van The Room.

In eenzelfde categorie is er The Room. Uitgenodigd door een mysterieuze wetenschapper wordt de speler geconfronteerd met een vreemde machine. Die bevat de geheimen van diens onderzoek. In geheime compartimenten vindt de speler sleutels of hints voor het kraken van een cijferslot, je richt licht door lenzen en schuift mechanieken in elkaar. Zo ontdek je waarom en hoe de wetenschapper ineens verdween. The Room draait om sfeer, versterkt door de realistische vormgeving – de puzzels worden nooit écht moeilijk.

Two Dots

Two Dots slaat een blijere toon aan. Het is een variant op het bekende Bejeweled, mooi minimalistisch vormgegeven in een thema van een grote expeditie, langs toendra’s en vulkanen. De speler verbindt punten met dezelfde kleur, die dan verdwijnen. Maar je staat vaak voor ingewikkeldere uitdagingen dan de hoogste score behalen. In het eerste deel van het spel is het de bedoeling ankertjes, door punten uit de weg te halen, naar de onderkant van het speelveld te laten vallen. Two Dots heeft weinig diepere betekenis maar is gewoon heel mooi vormgegeven.