5x filmtips voor februari

Bekijk nu de filmtips voor februari, de laatste maand voor de Oscar-uitreikingen op 4 maart. Met onder meer The Shape of Water, de nieuwe film van Guillermo del Toro die maar liefst 13 keer genomineerd is

1. The Florida Project

Monnee  is zes jaar en woont met haar moeder in een motel in Kissimmee, Florida. Het is zomervakantie, en ze spendeert haar dagen kattenkwaad uithalend met vriendjes. De volwassenen in dit verhaal leven een stuk minder onbezorgd. Monnee’s moeder let niet veel op haar. De jonge Halley (Bria Vinaite) heeft moeite de eindjes aan elkaar te knopen, en laat Monnee haar gang gaan. Ze vraagt Bobby (Willem Dafoe) om een oogje in het zeil te houden, wat hilarische maar ook pijnlijk tragische scenes oplevert. Voor zijn rol in deze film is Willem Dafoe genomineerd voor een Oscar (Best Actor in a Supporting Role).

2. The Shape of Water

De nieuwste film van regisseur Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth) is maar liefst 13 keer genomineerd voor een Oscar. Het verhaal speelt zich af in 1962, gedurende de Koude Oorlog. Schoonmaakster Elisa (Sally Hawkins) vindt op een dag samen met haar collega Zelda (Octavia Spencer) een visachtig wezen in het gebouw waar ze werkt. Ze voelt al snel empathie voor de mysterieuze amfibie. Dit wezen is de laatste van zijn soort en wordt door de Amerikaanse overheid bestudeerd om eventueel te worden ingezet in het leger of in de ruimtevaart. Elisa besluit het wezen te helpen ontsnappen uit het laboratorium.

3. Hannah

Britse actrice Charlotte Rampling in een Franstalige film over Hannah, die langzaam grip op haar leven verliest als haar man plots in de gevangenis komt. Er wordt lang in het midden gehouden wat er precies gebeurd is, waardoor je kijker zich goed kan verplaatsen in de verwarde Hannah, die weigert de realiteit onder ogen te zien.

4. I, Tonya

Margot Robbie is in I, Tonya te zien als de Amerikaanse kunstschaatsster Tonya Harding. De biografische sportfilm vertelt over het leven van de getalenteerde Harding in aanloop naar de Olympische Winterspelen van 1994. Ze komt in opspraak als blijkt dat ze betrokken is bij een aanval op haar rivale Nancy Kerrigan, die hierdoor en niet meer kan meedoen aan de spelen. De film is genomineerd voor drie Oscars, waaronder Beste Actrice voor Robbie.

5. The Insult

Een Libanese dramafilm van Ziad Doueiri over de Libanese christen Tony en de Palestijnse vluchteling Yasser belanden hebben een woordenwisseling over een klein incident wat uitmondt in een conflict waarbij geweld wordt gebruikt. De zaak komt voor de rechter en krijgt uiteindelijk landelijke aandacht.