5x op safari in Europa

Om bijzondere dieren in het wild te zien, hoef je niet helemaal naar Afrika. Ook in Europa kun je op safari, op zoek naar ijsberen of een lynx.

Waarschuwingsbord op Spitsbergen. (Foto: Bjørn Christian Tørrissen)

Weinig regeringen zouden hun burgers dwingen een wapen te dragen, maar op Spitsbergen moet het. Als bewoner van deze eilandengroep ten noorden van Noorwegen ben je verplicht een geweer mee te nemen als je de stad verlaat. Er is namelijk een redelijke kans dat je jezelf tegen een ijsbeer moet verdedigen. Er leven ongeveer drieduizend van deze dieren op en rondom deze archipel in de IJszee.

De ijsbeer is de grootste karnivoor die op het land wordt geboren, maar hij brengt de meeste tijd door in het water, waar hij op zeehonden jaagt. Als je ze wilt zien, kun je dat dus het beste per boot doen (wat ook meteen het veiligst is). In Longyearbyen, de grootste nederzetting op Spitsbergen, zijn er meer dan genoeg bedrijfjes die zo’n trip aanbieden. Op zo’n expeditie spot je bijna altijd een beer, en op mooie dagen kun je als extraatje nog een zonnebadende walrus tegenkomen.

Wanneer gaan? In het midden van de zomer, wanneer de dagen het langst zijn.

Pagina's: 1 2 3 4 5