Zo koop je betaalbare kunst

In de nieuwste Juist krijg je een kijkje achter de schermen van de kunstmarkt. In deze reportage worden duistere praktijken in de kunstwereld toegelicht. Ook is er aandacht voor TEFAF in Maastricht. Hieronder lees je hoe je zelf ‘goedkope’ kunst kunt kopen. 

Een mooi schilderij aanschaffen voor aan de muur is niet alleen weggelegd voor de allerrijksten. Ook met een kleinere portemonnee zijn er tal van mogelijkheden tot het kopen van je eigen kunst. Zo is er prachtig werk te koop van grote fotografietalenten, kun je terecht bij de kunstuitleen of kun je meedoen aan een toegankelijke kunstveiling. Juist zette een aantal fijne platforms, websites en veilinghuizen voor je op een rij.

YellowKorner
Het in 2006 opgerichte YellowKorner werkt met een eenvoudige formule: het verhogen van het aantal kopieën van kunstfoto’s zodat deze voor een lagere prijs verkocht kunnen worden. In plaats van 10 afdrukken te maken voor 5.000 euro per stuk, drukt YellowKorner 1.000 exemplaren af voor 50 euro per stuk. Op het online platform kun je kiezen uit honderden werken van veelbelovende hedendaagse fotografen en grote namen in de fotografie. De afdrukken zijn van zeer hoge kwaliteit en hebben een echtheidscertificaat. Mocht je er online niet uitkomen, dan kun je een van de galerieën in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag bezoeken. De prijs voor een kunstfoto van klassiek formaat (24×36 cm) ligt rond de 100 euro.

Werkaandemuur
Deze kunstwebshop won een jaar na de lancering in 2012 tal van awards onder meer die voor de beste startende webwinkel. Op Werk aan de Muur kun je kiezen uit een groot en divers aanbod. De werken zijn gemaakt door (semi)professionele kunstenaars. In de collectie vind je tal van kunstfoto’s, schilderijen en collages. Voor iedereen is wel wat te vinden op Werk aan de Muur, of je nu van architectuurfotografie houdt of van abstracte kunst. Als je het kunstwerk naar je smaak hebt gevonden, kies je het materiaal waarop je het gedrukt wilt hebben en de gewenste afmeting. In Haarlem vind je een showroom waar je alle materialen van te voren kunt bekijken. Voor een foto afgedrukt op canvas van 60×90 cm betaal je tussen de 100 en 200 euro.

Kunstuitleen
Door heel Nederland vind je Kunstuitleen-locaties. De Kunstuitleen is een ideale manier om op betaalbare manier kwaliteitskunst in huis te halen. Zo kun je terecht bij de Kunstuitleen Stichting Beeldende Kunst (SBK). Hier vind je hedendaagse kunst van gevestigde kunstenaars tot jong aanstormend talent. In totaal zijn er ruim veertigduizend kunstwerken – zowel foto’s als olieverfschilderijen – te huur. Al voor 6,75 euro per maand heb je toegang tot de collectie. Als je bent uitgekeken op het werk dan ruil je het gewoon in voor een nieuw kunstwerk. Als je het werk van je dromen hebt gevonden, kun je het aanschaffen met het tegoed dat je op hebt gebouwd tijdens het lenen. Inspiratie doe je op in de online collectie of in een van de galeries van SKB.

Veilinghuizen
Voor de grote kunstverzamelaars zijn er natuurlijk de veilinghuizen. Naast de grote namen als Sotheby’s en Christies kun je ook op een andere manier deelnemen aan een kunstveiling. Bijvoorbeeld online of via de Venduehuizen.

Catawiki
Het online veilinghuis Catawiki organiseert wekelijks online tal van veilingen in verschillende categorieën. Zo ook in de categorie kunst. Op de site kun je onder meer bieden in de bronzen beeldenveiling, fotografieveiling en de moderne Europese kunstveiling. Zo kun je een bod plaatsen op werken van Kees van Dongen, Corneille en Karel Appel.

AAG
Arts & Antiques Group (AAG) is het grootste Nederlandse veilinghuis. Hier vind je een breed aanbod van kunst, antiek, verzamelobjecten uit internationale collecties maar ook wijnen van goede kwaliteit. Jaarlijks organiseert het veilinghuis speciale veilingen, zo is er elk jaar een veiling voor schilderijen van Oude Meesters en bijvoorbeeld eentje voor moderne en hedendaagse beeldende kunst. AAG vind je in Amsterdam.

Venduehuis
Venduehuizen zijn al ruim 200 jaar te vinden in Nederland, de eersten werden in 1812 in gebruik genomen. De reden voor het oprichten van veilinghuizen was de Franse rechtspraak die bepaalde dat openbare verkopingen voortaan onder toezicht van een notaris moesten plaatshebben. Tot op vandaag de dag worden er veilingen gehouden in Venduehuizen. Van onroerend goedveilingen, kunst- en antiekveilingen tot inboedelveilingen. Een uitgelezen kans om unieke kunstwerken te verzamelen. Klik hier voor de Venduehuizen in: AmsterdamDen HaagRotterdam

Onder de 50 euro – voor de kleinste portemonnee

1. IXXI

© 2010-2017 IXXI concepts B.V

De innovatieve wanddecoratie van IXXI hangt in vele woonkamers en dat is niet voor niets. Met IXXI maak je een unieke eyecatcher voor aan de muur met een afbeelding die je zelf kunt kiezen. De collectie bestaat uit beeld van onder meer het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en Getty Images. Ook het ophangsysteem is erg innovatief: je hangt je IXXI op door vierkante kaarten aan elkaar te koppelen en te bevestigen aan een ophangsysteem met simpele powerstrips.

2. Society6
Op Society6 wordt het werk verkocht van duizenden artiesten wereldwijd. Het concept: de kunstenaars creëren, het platform verkoopt en betaalt de kunstenaar in kwestie. Ook ontstaat er op Society6 een groot internationaal netwerk van zelfstandige creatieve talenten die op deze manier een groot podium krijgen. Je kunt op het platform terecht voor posters, canvas prints, bedrukte wandkleden, fotografische prints maar ook voor mode en woonaccessoires.

3. Juniqu

Drie designliefhebbers uit Berlijn besloten in 2013 een kunstplatform op te richten om een eind te maken aan het gebrek aan betaalbare kunst in Europese woonkamers. Juniqe richt zich op opkomende kunstenaars van over de hele wereld. Designs van deze internationale kunstenaars worden door het platform tot leven gebracht op posters, woonaccessoires, mode en andere producten. In de online shop kun je al deze leuke artikelen aanschaffen om je interieur te upgraden.

 

Bron openingsfoto: © 2010-2017 IXXI concepts B.V