Upcycling: afval wordt een nieuw product

In Juist 48 kun je lezen over de ArenAstoel, waar het Dutch Designbureau Studio Hamerhaai de oude stoelen uit de Amsterdamse ArenA nieuw leven gunde. Maar er zijn nog veel meer mooie (Nederlandse!) producten, gemaakt van oud materiaal. Niet zomaar recyclen dus, maar upcyclen: afval  ontwikkelen tot een nieuw product in een andere vorm

 

1. FENCY wandrek van Tolhuijs

Tolhuijs ontwerpt Dutch design van afval. In omgekeerde volgorde: wat voor handen is, vormt het startpunt. Zo transformeert Tolhuijs via simpele manieren afval tot een hoogwaardig design product.Deze wandrekken zijn gemaakt van o.a. oude beveiligingshekken. De FENCY is een multifunctioneel opbergsysteem gemaakt van 100% afvalmateriaal. Het wandrek is beschikbaar in vijf verschillende formaten en een verschillende bijpassende elementen als plankjes, haken en magneten. zo kun je het wandrek naar wens inrichten voor verschillende ruimtes in huis. Zo komt – naast de woonkamer of slaapkamer – de FENCY ook goed tot zijn recht in de werkkamer, badkamer, hal, keuken of toilet.

De wandrekken zijn hier verkrijgbaar vanaf € 50.

 

2. Pekelharing tas

De handtassen van Pekelharing worden gemaakt van oude veiligheidsgordels. Nederlandse productontwerpster Karin Pekelharing maakt niet alleen schoudertassen, maar ook kleine handtassen en etuis in verschillende kleuren. Alle tassen worden met de hand gemaakt in haar Amsterdamse studio en zijn hier te bestellen.

 

 

 

 

 

 

 

3. Withintent

Een slimme naam voor deze regencapes gemaakt van oude tenten. Na festivals Reading en Glastonbury in Groot- Britannië worden die jaarlijks tientallen kapotte tenten op het festival achtergelaten door bezoekers. De tenten worden verzameld en de stof wordt gebruikt voor vrolijke regencapes, die de festivalgangers het jaar erna kunnen aantrekken als ze het festival op een regenachtige dag bezoeken. Elke cape is uniek, maar door zijn grote formaat voor alle maten te dragen.

 

 

 

 

 
4. Een robot van The OFFBits

De robots van The OFFBits moet je zelf in elkaar zetten en zijn gemaakt van afvalmateriaal. Alle losse elementen zouden worden weggegooid, maar zet ze in elkaar volgens de gebruiksaanwijzing en je hebt een grappig figuurtje. Met elk pakket zijn verschillende soorten figuren te maken. Leuk om cadeau te doen!