Bijzondere bomen

Archief / Ontdek / 16/01/2018

Door: Juist
 

Geen wezen op aarde kan zo oud en groot worden als de boom. Juist Magazine selecteerde de bijzonderste exemplaren die wereldwijd te vinden zijn, van Engeland tot Madagaskar

Metusalem (Californië)

In de White Mountains, een kaal en droog gebied in het oosten van de Amerikaanse staat Californië, staan bomen die tot de oudste levende wezens op aarde behoren. De dikke stammen zitten vol hars, die ze beschermt tegen bosbranden, insecten en ziekten. In de jaarringen zijn sporen terug te vinden van vulkaanuitbarstingen en klimaatverandering door de eeuwen heen. Ergens in dit bos staat de Metusalem, de oudste boom ter wereld. Volgens schattingen is deze boom ruim 5.000 jaar oud. De precieze locatie van de Metusalem wordt geheimgehouden om hem te beschermen tegen vandalisme. Het is dus niet zeker of de boom op deze foto’s daadwerkelijk de Metusalem is.

 

Dracena (Jemen)

Wie deze boom in levenden lijve wil zien, zal naar Jemen moeten reizen. De Dracena cinnabari groeit namelijk maar op één plek ter wereld: het eiland Socotra, voor de kust van Jemen. De opvallende boom is te herkennen aan de paddestoelachtige vorm, en draagt de bijnaam ‘drakenbloed’ door de dieprode kleur van de hars. Door de eeuwen heen is de hars gebruikt als kleurstof in medicijnen en tandpasta. Tegenwoordig zit de hars ook in de laklaag die op violen wordt aangebracht. De rode besjes die aan de boom groeien, worden gegeten door vogels, of door boeren aan hun vee gevoerd. Deze boom neemt ruim de tijd: het kost bijna een half jaar voor de bessen rijp zijn.

 

 

 

 

Axels Bomencircus

De Zweeds-Amerikaanse kunstenaar Axel Erlandson (1884-1964) laat met zijn werk als geen ander zien dat geduld een schone zaak is. Erlandson begon in 1925 met het vervormen van bomen als een hobby om zichzelf en zijn familie te vermaken. Dit deed hij door inoculatie: een natuurlijk verschijnsel waarbij delen van bomen met elkaar versmelten als ze langdurig met elkaar in aanraking komen. Toen de familie Erlandson in 1945 op vakantie was in Santa Cruz, Californië zagen ze hoeveel toeristen bereid waren om te betalen voor bezienswaardigheden. Ze besloten het bomenpark The Tree Circus te openen, dat nog steeds te bezoeken is. Inmiddels heet het Gilroy Gardens.

 

Eucalyptus Deglupta

De opvallende regenboog-eucalyptus lijkt een vrolijk schilderwerk. De schors van de eucalyptus vervelt jaarlijks, maar niet in één keer. Als er een stuk bast loslaat, is eerst de felgroene binnenkant van de boom te zien. Langzaam rijpt dit door en neemt de stam diverse kleuren aan. Blauw, daarna oranje, gevolgd door paars en bruin. De boom groeit in delen van Zuidoost-Azië, en wordt daarnaast ook gekweekt voor papierproductie. In Nederland zijn zaadjes te koop om zelf deze boom te planten. De overlevingskans is niet heel groot. De boom gedijt het best tussen de 20 en 25 graden, en houdt niet van vorst. Een Nederlandse winter zal deze boom dan ook niet overleven.


Baobab (Madagaskar)

Het lijkt of hij ondersteboven staat: met de takken in de grond en alleen de stam met wortels zichtbaar.

De Baobab is de nationale boom van Madagaskar. In de natte seizoenen slaat de boom water op in zijn dikke stam, om in de droge maanden te kunnen overleven. Door de jaren heen zijn bijna alle oeroude bomen, sommige 800 jaar oud, gekapt om plaats te maken voor rijstproductie. Wat er nog over is, is de Baobab-laan, een bezienswaardigheid op het eiland. Hier zijn de laatste 25 exemplaren te bewonderen.

Grote Eik (Engeland)

De Major Oak is de beroemdste boom van Engeland. In deze boom zou de schuilplaats van Robin Hood zich hebben bevonden. De eeuwenoude eik weegt ongeveer 23 ton, heeft een doorsnede van 10 meter en een spanwijdte van 28 meter. Om ervoor te zorgen dat hij niet bezwijkt onder zijn gewicht, worden de loodzware takken ondersteund met palen. Ook is de boom van binnen op sommige plekken gevuld met beton om steviger te blijven staan. De boom kon zo groot worden omdat hij alleen staat, en zijn voedsel niet hoeft te delen.

 

 

 

 

 

 

 

General Sherman (Californië)

Het is niet de hoogste boom ter wereld, of de breedste. Maar in volume is er geen boom op aarde
groter dan de General Sherman in Californië. Een trekpleister voor toeristen, die graag poseren
voor deze imposante verschijning. De boom dankt zijn enorme grootte niet aan zijn leeftijd, hij
is ‘slechts’ 2.000 jaar oud, maar aan het hoge tempo waarin de boom groeit. Hij wordt vaak omschreven als ‘het grootste levende wezen op aarde’, maar deze omschrijving is twijfelachtig. De boom bestaat voor een groot deel uit dood hout. Toch is de boom nog steeds gezond. Tijdens een storm in 2006 brak een van de grootste takken af, die met zijn 30 meter even lang is als de hoogste bomen van Nederland. De tak beschadigde een deel van het wandelpad. 


0 Reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × vier =

Tags: ,Vorige artikel

Grootse gebouwen in beeld

Volgende artikel

'Ook de traditionele verhuizer doet mee'

Misschien vind je deze ook leuk


Volgende artikel

Grootse gebouwen in beeld

Mooie gebouwen zijn vaak wereldberoemd en een belangrijke trekpleister voor toeristen. Maar wereldwijd zijn duizenden indrukwekkende...

11/01/2018