Spectaculaire musea in Europa

In bijna elke grote stad in Europa kun je wel een cool museum bezoeken. Soms zijn de gebouwen zelfs spectaculairder dan de collecties. Juist selecteerde vijf Europese musea die kunstwerken op zichzelf zijn.

 

Dalí Theatre-Museum

Het Dalí Theatre-Museum in het Catalaanse Figueres is op de overblijfselen van het oude theater van de stad gebouwd en wordt gezien als het laatste meesterwerk van Salvador Dalí. Alles is door de kunstenaar bedacht en ontworpen. Het museum ging in 1974 open en toen Dalí in 1989 overleed werd hij begraven in de crypte in het centrum van het museum. De collectie bestaat uit een wijd spectrum aan kunstwerken van Dalí, waartoe ook een aantal beroemde stukken behoren. Het Dalí Theatre-Museum is zowel van binnen als van buiten erg bijzonder en vormt een ultiem eerbetoon aan deze bijzondere kunstenaar.

Ragnarock Museum

Het Ragnarock Museum is sinds 2016 te vinden in de Deense stad Roskilde. Het is een hedendaags, nationaal en cultureel museum dat zich focust op muziek (voornamelijk pop en rock) en jongerencultuur. In het museum beleef je de geschiedenis van de jongerencultuur door muziek, beeld en typische symbolen van de rock- en popmuziek. Ook van buiten is Ragnarock Museum bijzonder en is een architectonische belichaming van de rockmuziek. Om zo een nieuwe generatie aan muzikanten en artiesten te kunnen inspireren. Naast het museum is er in het gebouw ook een auditorium te vinden en een bar.

Museo Guggenheim Bilbao 

Een spectaculair museum in de Spaanse stad Bilbao ontworpen door architect Frank Gehry, in de periode 1993-1997. Museo Guggenheim Bilbao behoort samen met Peggy Guggenheim Collection in Venetië en het Guggenheim Museum in New York tot de Solomon R. Guggenheim Foundation. De structuur van het bouwwerk bestaat uit titanium, glas en kalksteen. Het Guggenheimmuseum Bilbao wordt gezien als een van de belangrijkste musea voor moderne kunst. De komst van het Guggenheim trok de stad Bilbao uit de culturele slop en zorgde voor een grote toename van toeristen. Dit succes wordt ook wel het Bilbao-effect genoemd.

Nederland

Collectiegebouw Boijmans van Beuningen


Hoewel het eerst nog onzeker was of het nieuwe Collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen er wel zou komen, heeft het museum nu toch groen licht gekregen voor de realisatie. Het gebouw moet in 2018 af zijn en zal fungeren als een geheel openbaar toegankelijk kunstdepot. Rotterdam heeft hiermee een wereldprimeur te pakken. Architect Winy Maas is verantwoordelijk voor het ontwerp van dit bijzondere gebouw. Als het bouwwerk straks klaar is kun je heerlijk ronddwalen tussen ruim zeventigduizend oude en jonge meesterwerken en live meekijken bij restauraties van kunstwerken uit privé collecties.

Biesbosch MuseumEiland

Na de transformatie van het Biesbosch MuseumEiland in 2015 is het museumgebouw spectaculair om te zien. In 1994 opende het gebouw voor het eerst de deuren voor publiek, toen bestond het uit negen zeshoekige paviljoens. Zeven jaar later werden daar nog eens twee paviljoens aan toegevoegd. Nu is het gebouw uitgebreid met een wisseltentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst en een vleugel voor horeca. De vaste tentoonstelling van het Biesbosch Museumeiland vertelt het verhaal van de geschiedenis en bewoners van De Biesbosch. In april vorig jaar viel het gebouw maar liefst drie keer in de prijzen bij de Architizer Awards.