Bontgekleurde architectuur in beeld

Weinig architecten gebruiken kleur in hun ontwerpen. Bontgekleurde bouwwerken vallen erg op, maar zijn tegelijkertijd vaak een feest voor het oog. Juist verzamelde een aantal van deze gekleurde gebouwen en werd er meteen vrolijk van. 

LEGO House

Eind deze maand wordt in het Deense Billund het eerste LEGO-huis geopend. In het gebouw kun je alles te weten komen over LEGO. De architecten lieten zich inspireren door de gekleurde bouwsteentjes en besloten het bouwwerk op te bouwen uit 21 witte blokken met een gekleurde bovenkant. Bovenop het gebouw ligt een blok dat precies lijkt op een klassieke LEGO-steen. In het gebouw huist ook een museum met veel bijzondere LEGO-bouwwerken.

Pixel Building

Dit vrolijk gekleurde gebouw vind je in Melbourne, Australië. Het is het eerste klimaatneutrale-gebouw van Australië en staat er sinds 2011. Studio505, de ontwerper van dit bouwwerk, laat met dit gebouw zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaamheid. Het gebouw zijn eigen energie opwekken en zijn eigen water verzamelen. Daarnaast is dit ‘Future Office’ vooral een heel leuk gebouw om te zien.

Gekleurd wonen

In Madrid staat een opvallend appartementencomplex van architecten Amann-Canovas-Maruri (ACM). Housing in Carabanchel is een bouwwerk met bont gekleurde metalen panelen in de kleuren rood, blauw, groen, geel en oranje. De kleuren bevinden zich zowel aan de buiten- als de binnenkant van het gebouw. De panelen fungeren als een soort semi-transparante luiken. In het midden van het gebouw ligt een mooie binnenplaats.

Hotel

Van dit hotel word je direct vrolijk. Het is niet alleen de fijne omgeving en het klimaat van Palm Springs die gelukkig stemmen, ook de kleuren van het hotel doen dat. Architecten Peter Stamberg en Paul Aferiat zijn verantwoordelijk voor het kleurrijke geheel en lieten zich inspireren door de prachtige woestijnbloemen uit de regio. The Saguaro Hotel heeft 245 kamers en 16 suites in bijna alle kleuren van de regenboog.

Museum

Het Museum voor Hedendaagse Kunst van Castilië en León in de Spaanse stad Léon is een feestje voor het oog. De façade van het bouwwerk is bedekt met gekleurd glaswerk dat refereert aan het roosvenster van de plaatselijke 13e-eeuwse gotische kathedraal. Het museum is ontworpen door architectenbureau Mansila+Tuñón en werd in 2005 voltooid. Met het ontwerp ontving het architectenduo vele prijzen. 

Nog een museum

Een ontwerp van architect Frank Gehry (bekend van het Guggenheim Museum in Bilbao) mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. In 2000 werd in Seattle het EMP Museum geopend dat is gewijd aan sciencefiction, popmuziek en popcultuur. Het gebouw is bedekt met 21.000 platen van aluminium en roestvrijstaal in verschillende kleuren. Je ziet de kleuren blauw, paars, rood en een mooie goudachtige kleur. Alle kleuren verwijzen naar bepaalde muziekiconen.

Nederland

In Nederland hebben we ook een aantal fijne, gekleurde bouwwerken staan. Bijvoorbeeld het gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Architecten Willem-Jan Neutelings en Michiel Riedijk ontwierpen het gebouw. De grote kleurvlakken vastgelegd op glazen panelen naar ontwerp van Jaap Drupsteen vallen meteen op. Een ander kleurrijk Nederlands gebouw is te vinden op het Utrechtse universiteitsterrein De Uithof. Het ontwerp komt van architectenbureau Marlies Rohmer. Casa Confetti heeft haar naam te danken aan de kleurrijke panelen op de gevel van het pand.