De mooiste Europese fietsbestemmingen

Een fietsvakantie saai? Absoluut niet. Het is juist dé manier om optimaal te kunnen genieten van de omgeving. Juist verzamelde de mooiste fietsbestemmingen in Europa. Zo kun prachtig fietsen op Mallorca. Of wat dacht je van een Franse wijnroute of een avontuurlijke fietstocht langs de Noorse fjorden?

1. Mallorca

Het Spaanse eiland Mallorca begint uit groeien tot een echte fietsbestemming. Je vindt er tegenwoordig veel fijne fietspaden. Dat maakt het eiland erg geschikt voor het maken van mooie, gevarieerde fietsroutes. Er zijn platte stukken, heuvels én er liggen fijne restaurantjes langs de routes. En als je het te warm hebt gekregen, duik je gewoon even het prachtige water in bij één van de vele baaitjes. De zon is er erg sterk in de zomer, dus ga vooral in het voor – of naseizoen.

2. Isle of Wight

Voor de zuidkust van Engeland, ter hoogte van Southampton, vind je het eiland Wight. Een prachtige bestemming voor een fietstocht. Je kunt de 100 kilometer lange tocht doen langs de wonderschone vissersdorpen Yarmouth en Benbridge. Ondertussen fiets je langs de kust en spot je vogels en andere bijzondere dieren. Het enige nadeel van fietsen in Engeland is de kans op regen en de harde wind, maar dat zijn we in Nederland natuurlijk niet anders gewend.

3. Noorse Fjorden 

In het zuiden van Noorwegen vind je voornamelijk hoogland, ofwel ‘fjells’. Deze bergen en hoogvlaktes zijn diep ingesneden door fjorden. In dit gebied kun je dus prachtige fietstochten maken. Fietsen in Noorwegen is geschikt voor de gevorderde fietser die wel van een uitdaging houdt, onderweg zul je namelijk een aantal hindernissen tegenkomen. Maar het prachtige uitzicht onderweg doet je die snel weer vergeten.

4. Caminho Português

Dit is een route die veel Portugese pelgrims gebruiken om vanuit Portugal naar de Spaanse stad Santiago de Compostella te komen. In plaats van zevenentwintig dagen te wandelen, kun je de route ook per fiets afleggen. Dit betekent ongeveer negen dagen lang heerlijk fietsen over een pelgrimsweg voor fietsers. Onderweg kom je langs tal van mooie plaatsjes en prachtige kustgebieden. En de eindbestemming is natuurlijk sowieso de moeite waard.

5. Elbe

Volgens vele fietsliefhebbers is dit de beste Duitse fietsroute. De Elberadweg loopt van de Duits-Tsjechische grens helemaal tot aan de Waddenzee en is ruim 800 kilometer lang. Onderweg kom je onder meer langs zandsteenrotsen, het Elbedal, Dresden en Dessau. Je kunt ook meerdere tussenstops inlassen, bijvoorbeeld een in het hippe Hamburg. Je komt uiteindelijk aan bij Cuxhaven, waar de Elbe uitmondt in de Noordzee. Als je de route te lang vindt, leg je gewoon een deel ervan af. 

6. Loiredal 

Op de fiets genieten van het Loiredal, het grootste wijngebied van Frankrijk. Daar hoort natuurlijk een wijntour bij. Fiets van wijnproeverij naar wijnproeverij, bezoek onderweg historische kastelen en pittoreske dorpjes. Hierbij gaat het natuurlijk niet om de hoeveelheid afgelegde kilometers maar om het genieten van de omgeving en de wijn. Er zijn veel reisorganisaties die wijntours organiseren voor fietsers, je bagage wordt dan voor je vervoerd met een busje.