De mooiste stadsparken

Als je op citytrip gaat is het ook wel eens lekker om de drukte te ontvluchten. Dit kan vaak in een stadspark middenin de stad. 27 mei is de Dag van het Park, en wij verzamelden de mooiste groene plekken in grote steden. Van koninklijk groen in Sevilla tot bootje varen in Beihai Park in Peking. 

Parque de María Luisa, Sevilla
Plaza de España aan het Parque de María Luisa in Sevilla

Oorspronkelijk maakte dit stadspark deel uit van de privétuinen van het San Telmo paleis. In 1893 werd het door María Luisia, de dochter van hertog de Montpensier, aan de stad gedoneerd. Een Franse tuinarchitectuur toverde het park in 1911-1924 om in een prachtig dichtbegroeide, botanische en romantische groene omgeving. Parque de María Luisa kent twee pleinen, het Plaza de Espana en Plaza de América, die toegang geven tot twee musea.

Millennium Park, Chicago

Genoeg te doen in het Millennium Park in Chicago. Aan de rand van het park vind je de Cloud Gate, in de volksmond ook wel The Bean wordt genoemd, een stalen beeld van 20 meter lang en 10 meter hoog in de vorm van een boon die de skyline van de stad weerspiegelt. Ook vind je er een bijzondere fontein: een toren waarop video’s van gezichten worden geprojecteerd. Het hele jaar door worden er ook concerten georganiseerd in het Millennium Park.

Ueno Park, Tokio

In het oudste stadspark van Tokio, Ueno Park, vind je mooie natuur en volop cultuur. In het park stond ooit de grote en luxe Kaneiji Tempel maar in de Boshin-burgeroorlog (1868-1869) werd deze verwoest. Alleen de toren van de tempel en de grote zaal zijn overgebleven. In het park zijn ook nog andere tempels. musea en een dierentuin te vinden. Maar de grootste attractie is toch wel de bloesem in de lenteperiode. De duizenden bomen kleuren dan roze en wit.

Beihai Park, Peking

In 1925 werd het Beihai Park in Beijing opengesteld voor publiek. De voormalige keizerlijke tuin werd in de 10e eeuw aangelegd en is meer dan 69 hectare groot. Rondom het grote meer, dat meer dan de helft van het park beslaat, vind je eeuwenoude tempels en paviljoenen. De lokale bevolking is er vooral te vinden voor tai chi-oefeningen en spelletjes. Ook kun je er bootjes huren om over het meer te kunnen varen en langs de eilandjes.

Highline Park, New York

Dit New Yorkse park is gelegen op een 2,3 kilometer lange verhoogde treinrails die stamt uit jaren dertig van de vorige eeuw. Eind jaren ’80 reed de laatste trein er en lagen de rails er jarenlang verlaten bij. In 2006 begon de aanleg van een deel van het High Line park en vijf jaar later was kon het gehele park open voor publiek. Een wandeling door High Line park levert een bijzondere tocht op langs prachtig groen en bijzondere bouwwerken in het populaire Meatpacking District.

Richmond Park, Londen

Net buiten de stad vind je in Londen het bijzondere Richmond Park. Het park heeft een oppervlakte van 1.000 hectare en is het grootste Koninklijke Park van de stad. Je vindt er onder meer een prachtige bostuin met tal van bloemen, bomen en planten. Maar Richmond Park is ook een nationaal natuurreservaat waar je ongeveer 630 edelherten en damherten kunt zien. Vogelliefhebbers kunnen er ook hun hart ophalen.