• MARTIN-PARR-FOTOWEDSTRIJD-MEEDOEN

Topdesigns van Nederlandse bodem

Vanaf deze week kunnen Nederlandse designers zich weer inschrijven voor de Dutch Design Awards. Jaarlijks sturen ontwerpers hun beste designs in. Om alvast een idee te geven, zette Juist de winnende ontwerpen van vorig jaar op een rij.

 

De Dutch Design Award is de belangrijkste prijs in Nederland voor design. Nederlandse designers, ontwerpbureaus en opdrachtgevers die in Nederland of buitenland zijn gevestigd kunnen vanaf 23 februari hun ideeën insturen. Er zijn in diverse categorieën prijzen te winnen: product, communicatie, habitat, mode, service systemen en design onderzoek. Naast de zes onderdelen worden er ook speciale prijzen uitgereikt zoals de award voor Jong Talent, Beste Client en de Publieksprijs.

1. Habitat

Na de verbouwing in 2015 ontving het Biesbosch Museum de hoofdprijs in de categorie Habitat. Het museum – dat gelegen is in het nationale park de Biesbosch – gaat dankzij het slimme design volledig op in de natuur. Daarnaast is het gebouw duurzaam en zelfvoorzienend. Zo zorgen het groendak en het warmteglas onder meer voor een minimaal verbruik van energie. Ook is het Biesbosch het eerste museum in Nederland dat gebruik maakt van een wilgenfilter waarbij de wilgen het sanitair afvalwater zuiveren.

2. Product


Christien Meindertsma verbluft iedereen met haar FLAX Chair. De ontwerpster kocht haar eigen boerderij om te experimenteren met vlas. Na jaren lang onderzoek is zij er in geslaagd om het ondergewaardeerde materiaal te verwerken tot een prachtige stoel. Het is dan ook niet vreemd dat de designer twee prijzen won. Zo ontving Meindertsma niet alleen de hoofdprijs voor beste product, maar won zij ook de award voor het meest belovende ontwerp van de toekomst.

3. Mode

Modeontwerper Duran Lantink en fotograaf Jan Hoek slaan handen ineen. Samen creëerden zij een fotoserie en modecollectie geïnspireerd op de kleurrijk geklede transgender prostituees uit Kaapstad. De collectie en serie zijn onder meer getoond tijdens Amsterdam Fashion Week en in het Amsterdamse fotomuseum FOAM. Lantink en Hoek hebben met het project Sistaaz of the Castle de hoofdprijs gewonnen in de categorie Mode.

4. Service Systemen

In samenwerking met diverse bekende wetenschappelijke instituten bedacht Frank Kolkman Designs For Flies. Met het project tracht Kolkman onderzoek te doen naar zeldzame ziektes. Omdat bepaalde ziekten zelden voorkomen, is het voor farmacie industrie niet winstgevend om medicijnen te ontwikkelen. Dankzij het ontwerp van Kolkman worden fruitvliegjes als proefkonijnen gebruikt zodat er nieuwe medicijnen kunnen worden ontwikkeld. Kolkman wint met Designs For Flies de hoofdprijs in de categorie Service Systemen.

5. Jong Talent


In 2012 studeert Tom van Soest af met het idee om van gerecycled bouwafval bouwstenen te maken. Samen met Ward Massa begint de ontwerper het bedrijf StoneCycling dat diverse bakstenen produceert van bouwafval – ook wel WasteBasedBrick genoemd. Niet alleen wordt afval hergebruikt, ook worden de stenen lokaal en duurzaam geproduceerd. Naast StoneCycling houdt de designer zich bezig met het creëren van een nieuwe producten aan de hand van gerecycled materiaal. Met WasteBasedBrick won Van Soest de prijs voor Jong Talent.