Professioneel fotograferen met smartphone

Om mooie foto’s te maken heb je tegenwoordig geen ingewikkelde of dure camera meer nodig, dit kan ook gewoon met de smartphone.

 

Ingebouwde cameralenzen op smartphones worden steeds innovatiever, maar er bestaat ook mobiele lenzen die je gewoon op je telefoon zet. Van mini lenzen tot lenzen die niet zouden misstaan op een professionele spiegelreflexcamera. Zo kun je altijd en overal prachtige foto’s maken zonder een dure en zware camera mee te hoeven nemen. Daarnaast gebeurt het bewerken van de foto’s ook via de smartphone, met de meest slimme bewerkingsapps.

 

Mobiele lenzen
Op het crowfund-platform Kickstarter vind je de Oowa-lens voor de smartphone. Met deze lens kun je haarscherpe foto’s maken met een mobiele lens van de hoogste kwaliteit. Foto’s die van hoek tot hoek scherp zijn, zonder  vage kleuren door color bleeding, minimale vervorming en geen donkere hoeken. Je kunt een 15mm-lens kopen, eentje waarmee je een grote hoek hebt en veel op de foto krijgt. Of een 2.5x Telelens, een zoomlens waarmee je op objecten kunt inzoomen zonder dat je kwaliteit van het beeld verliest. Met de Oowa-lens zijn al prachtige landschapsfoto’s en stadsarchitectuurfoto’s gemaakt. Je kunt de mobiele lens via Kickstarter bestellen vanaf 65 euro.

 

Sony heeft ook een mobiele lens ontwikkeld voor op de smartphone: de Smart Lens-camera. En deze is best indrukwekkend. Er zit een 10x of 100x zoom op, een 1.0-type 20.2 MP-sensor en een F18 Carl Zeiss lens. Zo kun je met je smartphone professionele foto’s maken, zelf bij weinig licht. Je verbindt de draadloze smart camera eenvoudig met je smartphone door hem er tegenaan te houden. Er zit namelijk ingebouwde wifi in, zodat je direct aan de slag kunt. Je kunt de lens ook op de camera aan de voorkant van je smartphone zetten. Selfies maken wordt nu extra leuk. Behalve foto’s kun je met deze smart lens ook Full HD-video’s maken. Een Sony Smart Lens heb je al vanaf 200 euro.

2e4b41c764029c9ece81fbf00d327896
De DxO One is een externe camera die je aan je iPhone 5 of nieuwer aan kunt sluiten. Je gebruikt het scherm van je telefoon om te kijken wat je fotografeert. Deze gadget heeft een 20,2-megapixelcamera waarmee je prachtige foto’s kunt maken op digitale spiegelreflexcamera-niveau. Je kunt net als bij een professionele camera tal van instellingen aanpassen, zoals de diafragmagrootte, de ISO-waarde en de scene die je wil vastleggen. Je bedient de DxO One vanuit de bijbehorende app. Het maken van professionele foto’s met je iPhone is hierdoor erg makkelijk geworden. Maar aan zo’n leuke gadget hangt natuurlijk wel een prijskaartje: 499 euro haal je de DxO One in huis.

imagesDan is er nog het Ztylus Camera Systeem, een systeem bestaande uit vier verschillende lenzen. De lenzen zijn erg gemakkelijk te verwisselen met de speciale Ztylus smartphone case waarin het lenzensysteem is geïntegreerd. Je kunt kiezen voor een macro-, groothoek-, fish eye- of CPL-lens. Zo kun je alles halen uit je smartphone camera en kun je spelen met diepte, breedte en de hoeken. Tegelijkertijd maak je met dit systeem prachtige foto’s. Dus leef je uit met de 4-in-1 Ztylus Camera Kit. Deze gadget kost 99,95 euro.
Apps
De app Camera+ wordt gezien als een onmisbare app als het gaat om fotobewerking op de smartphone. Je kunt er onder meer de belichting onafhankelijk van de scherpte mee instellen. De app biedt een overzichtelijk aantal bewerkingsopties. Erg fijn is ook de kwaliteit van de kleurenfilters en de belichtingsmogelijkheden. Adobe Photoshop Fix is ook erg populair. Er zitten een aantal geliefde functies van Photoshop in deze gratis app. Je kunt er heel makkelijk foto’s mee bewerken, ongewenste onderdelen verwijderen en kleuren toevoegen. Dan is er nog de app VSCO, een app met prachtige effecten die professionals ook gebruiken in Abobe Lightroom Aperture en Adobe Camera Raw. VSCO kent ook een handvol prachtige filters.

ig_layoutEn wanneer je dan tal van leuke en mooie foto’s hebt gemaakt met je smartphone, kun je ze rangschikken met de app The Roll. Deze app helpt bij het organiseren van je foto’s op thema via een eigen algoritme. En hij kiest de beste foto’s voor je uit, maar over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Pic Collage is een leuke app om foto collages mee te maken. Je kunt ook van je foto kunst maken voor aan de muur. Het bedrijf IXXI biedt een handig systeem van vierkante platen waarop je een kunt laten afdrukken of allemaal verschillende foto’s.