Groen reizen, zo doe je dat

Vliegen naar verre bestemmingen is erg belastend voor het milieu. Dus kies dit jaar eens voor een groen alternatief. Juist selecteerde de leukste opties, van een adembenemende treinreis door Noorwegen tot de ‘tropische’ Scilly-eilanden bij Engeland.

De CO2-uitstoot per reizigerskilometer is voor de auto het hoogst als je alleen reist. Met een benzineauto stoot je al snel 224 gram CO2 uit per gereden kilometer. Voor de bus ligt dit een stuk lager, per afgelegde kilometer stoot je 140 gram CO2 uit. Voor de trein is dit nul gram. Zodra je met vier personen in een auto zit, wordt de uitstoot een stuk lager, dan stoot je ineens 62 gram uit per persoon per gereden kilometer. En het is dan het beste om voor je autoreis te kiezen voor een niet al te oude middenklasser van na 2001 gevuld met vier personen.

Met een vliegreis belast je het milieu het meest, wel 5 tot 15 keer zo veel dan wanneer met een goedgevulde auto reist. Het verschil is het grootst op kortere reisafstanden tot 500 kilometer. Als je naar de Franse kustplaats Nice vliegt, stoot je met z’n tweeën bijna twee keer zoveel broeikasgassen uit dan wanneer je met de auto gaat. En een treinreis naar Nice is tien keer beter voor het milieu dan die vliegreis. Tijdens het vliegen zorgt kerosineverbranding namelijk voor een flinke CO2-uitstoot en daarmee voor een grote bijdrage aan de opwarming van de aarde. Ook komen er tijdens een vliegreis andere stoffen vrij die de atmosfeer vervuilen.

Als je niet anders kunt, kies dan zo veel mogelijk voor directe vluchten zonder tussenlandingen en voor een maatschappij met moderne vliegtuigen en een actief milieubeleid. Prijsvechters hebben over het algemeen een hogere bezettingsgraad en zijn per passagier minder belastend voor het milieu. De uitgestoten gassen kun je tenslotte compenseren door bomen te laten planten, dit kan bijvoorbeeld via Treesforall.nl. Op deze website kun je door het vervoersmiddel in te vullen en de kilometers die je reist, uitrekenen wat je uitstoot is en hoe je dit kunt compenseren door nieuwe bomen neer te laten zetten.

Maar bedenk ook vooral dat er tal van andere reisopties zijn. Voor een leuke zonvakantie hoef je natuurlijk niet per se Europa uit. Ook hoef je niet zo veel korte citytrips te maken, één lange vakantie is ook erg leuk. Om je een eindje op weg te helpen naar groener reizen, heeft Juist een aantal goede alternatieven verzameld voor verre bestemmingen. Hieronder vind je een overzicht van de leukste lange treinreizen door Europa en bijzondere alternatieven voor vakanties buiten Europa waar je niet aan had gedacht en waar je niet zo veel kilometers voor hoeft af te leggen.

Mooiste Europese treinreizen

Noorwegen, van Olso naar Bergen


De treinbaan tussen de Noorse hoofdstad Oslo en de havenstad Bergen, ook wel de Bergensebanen, genoemd, is volgens velen de mooiste treinroute van Europa. Tijdens de reis kom je door spectaculaire landschappen met gigantische meren, donkere bossen, uitgestrekte grasvlaktes en besneeuwde bergtoppen. Kortom, langs al het moois dat Noorwegen te bieden heeft. In de route zit ook het hoogste bergplateau van Europa, de Handangervidda. Een enkeltje voor de Bergenspoorweg kost je ongeveer 25 euro.

Bernina Express, van Zwitserland naar Italië


Ook mooi is de bekende spoorlijn die de Bernina Express aflegt. Delen van deze route behoren tot het Werelderfgoed van UNESCO. In ongeveer vier uur baant de Bernina Express zich vanaf Chur en St. Moritz een weg door de prachtige Zwiterse bergen om uiteindelijk te eindigen in het Italiaans Tirano, een mooi historisch stadje. De trein is uitgerust met panoramaramen waardoor je een goed uitzicht hebt tijdens de reis. Je hoeft deze route niet per se af te leggen met de Bernina Express, het reguliere treinverkeer gaat er ook over. Houd dan wel rekening met overstappen.

Met de trein van Belgrado naar Montenegro

Het Mala Rijeka viaduct

Een verrassende rit maak je van Belgrado naar Bar in Montenegro. Deze treinreis is zeker de moeite waard want vanuit de Servische hoofdstad rijdt de trein door een schilderachtig landschap naar Bar, een plaatsje in Montenegro dat aan de Adriatische kust ligt. De spoorlijn is 475 kilometer lang en gaat door talloze tunnels en over meer dan 400 bruggen waarvan de hoogte soms 700 meter is. Ook rijdt deze trein over het bijna 500 meter lange Mala Rijeka viaduct dat in 2001 de hoogste spoorbrug ter wereld was. Voor een tweedeklaskaartje betaal je ongeveer 20 euro.

Verre bestemmingen dichtbij

 

De tropische Scilly-eilanden


Voor een bounty-strand hoef je niet per se naar de andere kant van de wereld te vliegen. ‘Tropische’ bestemmingen vind je namelijk ook in Europa en wel in het zuidwestelijkste puntje van Engeland. Daar liggen de Scilly-eilanden (uitgesproken als ‘Silly’). Een eilandengroep met een tropisch klimaat en prachtige natuur met hagelwitte stranden en veel groen. Het mooiste van deze bestemming is: de reis is niet zo schadelijk voor het milieu. Je kunt er vanuit Nederland namelijk komen met de trein en een bootreis.

Geen Everglades maar de Donaudelta


Je vindt er geen gevaarlijke alligators, maar het is er bijna net zo mooi als in het Everglades National Park in het zuidwesten van Florida. De Donaudelta in Roemenië staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is ook nog eens een Natura 2000-gebied vanwege de vele watervogels die er te vinden zijn. Op deze plek kun je heerlijk tot rust komen. En hier kun je tenminste rustig kanovaren zonder een krokodil of ander gevaarlijk dier tegen te komen. Je vindt de Donaudelta aan de Zwarte Zee tegen de grens met Oekraïne aan.

De Grand Canyon in Spanje


De natuur in Europa is ontzettend divers, eigenlijk kun je hier bijna alles vinden waar je anders de oceaan voor oversteekt. Dat verhaal gaat ook op voor de Grand Canyon, de prachtige rotsformaties in de Westelijke Verenigde Staten. Een soortgelijk landschap is ook te vinden in het Spaanse Andalusië, bij Torcal de Antequera. Het natuurgebied ligt tussen de plaatsen Ronda en Antequera en is erg bijzonder vanwege de kalkstenen rotsen en de prachtige flora en fauna. Torcal de Antequera ligt op een uur reizen van de stad Malaga.