Hier wil je zwemmen deze zomer

Liever zwemmen in stijl deze zomer? Dat doe je in de mooiste openluchtzwembaden van het land.In nummer 49 kun je lezen over de mooiste hotelzwembaden wereldwijd, hier vind je de zes leukste Nederlandse baden waar jij de komende zomerse dagen heerlijk verkoeling kunt zoeken.  

1. Noorderparkbad

Het Noorderparkbad in Amsterdam-Noord is eind vorig jaar uitgeroepen tot het mooiste publieke zwembad ter wereld. Eerder sleepte het zwembad al twee prijzen in de wacht tijdens de Amsterdam Architectuur Prijs 2016. De focus van het Noorderparkbad ligt naast architectuur ook op duurzaamheid: regenwater wordt aan de buitenkant opgevangen, gezuiverd en teruggevloeid in het bad. Maar bovenal kun je er gewoon heerlijk zwemmen in de openlucht.

2. Zwembad De Krommerijn 

In de zomer gaat het dak er letterlijk af bij Zwembad De Krommerijn in Utrecht. Dan kun je heerlijk baantjes trekken in het wedstrijdbad van 50 bij 21 meter in de openlucht. Maar het zwembad heeft ook een groot recreatiebad dat van eind mei tot 1 september open is. Na het zwemmen kun je uitrusten op het grasveld, maar je kunt ook gebruik maken van het terras met ligstoelen. Maar de actievelingen is er een volleybal- en voetbalveld.

3. De Papiermolen 

Dit zwembad is inmiddels ruim zestig jaar oud, maar dat mag zeker de pret niet drukken. De Papiermolen werd in 1955 ontworpen door architect Jacobus Koolhaas en is sindsdien een begrip in de stad Groningen. Er zijn vijf aan elkaar geschakelde bassins. Het hoofdbad is 50 meter lang en bedoeld als wedstrijdbaan. Ook heeft de Papiermolen een verdiept duikbassin en er zijn drie duikplanken. Zonnebaden en luieren kan op de zonneweide.

4. Het Boschbad 

Het Boschbad bij Apeldoorn werd in de jaren dertig aangelegd als gemeentelijk zwembad. In de jaren ’90 werd het bad gemoderniseerd en inmiddels is het het grootste openluchtbad van Nederland. Je kunt er zwemmen in een wedstrijdbad en een recreatiebad met waterspeeltuin en glijbanen. Voor de allerkleinsten is er een peuterbad. Maar bovenal is het prachtig zwemmen in het Boschbad tussen de Veluwse bossen. 

5. Zwembad Houtvaart 

In 1927 gebouwd naar zakelijk-expressionistisch ontwerp. Kenmerkend is de strikt symmetrische opzet, met een vrouwendeel en mannendeel die met elkaar verbonden konden worden door het verwijderen van waterschotten. Vandaag de dag kun je nog steeds baantjes trekken in dit monumentale zwembad. Zelfs de authentieke pashokjes staan er nog. Dat wordt genieten van een 50-meterbad in de openlucht met de sfeer van vroeger.

6. Zwembad Pliniuspark  
Foto: Michel Mees

Dit is er eentje bij onze zuiderburen. Juist schreef al eerder over het bijzondere openluchtzwembad Pliniuspark in het Belgische Tongeren. Hier zwem je met een prachtig uitzicht op de groene omgeving en de skyline van het historische Tongeren. Het zwembad is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Venhoeven CS, dat een ingetogen paviljoen bedacht met gevels van beton en houten latten. Er is een recreatiebad, competitiebad van 25 meter lang en een ondiep bad voor de kleintjes.

Openingsfoto: ANP VINCENT JANNINK