• MARTIN-PARR-FOTOWEDSTRIJD-MEEDOEN

Van hippe speciaalbiertjes tot thuisbrouwers

De temperaturen stijgen, dat betekent: tijd voor een lekker fris biertje. De afgelopen jaren doen we dit steeds vaker met speciaalbier. Hieronder lees je hoe je jouw favoriete biertje vindt of zelf kunt maken.

Bijna de helft van de Nederlanders boven de 18 jaar drinkt maandelijks bier. Dit is op zich niets nieuws. Maar wat de afgelopen twee jaar wel veranderd is, is de keuze in het bier. Meer dan vier op de tien bierdrinkers kiest vaker voor een ander soort bier dan twee jaar geleden. Opvallend is dat vrouwen dit veel vaker doen dan mannen (51 procent tegenover 37 procent). Pils wordt nog steeds het meest gedronken (80 procent), maar de voorkeur voor speciaalbier groeit sterk. Vier op de vijf bierdrinkers drinkt wel eens speciaalbier.

Speciaalbier 

Witbier wordt het meest gedronken, gevolgd door herfstbock en trippel. Ook abdijbier en dubbel zijn populair. De belangrijkste reden voor het drinken van speciaal bier is de smaak, maar ook de afwisseling wordt belangrijk gevonden net als het moment waar het bij past en het seizoen. Momenteel kent Nederland 422 bierbrouwerijen, een record. Vooral in de afgelopen jaren is het aantal sterk gestegen, in 2011 had Nederland namelijk slechts 140 bierbrouwers en 2014 kwamen daar nog eens 87 nieuwe bij. In 2015 nam het verder toe met 138 bedrijven. De meeste brouwers zijn in Noord-Holland actief, het merendeel daarvan zit in Amsterdam, in totaal 42. Ook Noord-Brabant is goed vertegenwoordigd, daar zijn 84 brouwers te vinden.

Thuisbrouwer 

Ook het thuisbrouwen is de afgelopen tijd erg populair geworden en met de komst van de nieuwste technologieën is dit veel makkelijker geworden. Zo ontwikkelden de mannen van MiniBrew een automatisch gecontroleerde biermachine voor consumenten. Hiermee word je in een mum van tijd een brouwmeester. In de app kies je een bierrecept of maak je een eigen recept, vervolgens krijg je een brouwpakket opgestuurd. De bijbehorende app functioneert als handleiding voor het brouwproces. Je hoeft er niets eens bij te zijn, alles gaat automatisch en na drie uur is je biertje gebrouwen. Een MiniBrew kost 999 euro.

Via Kickstarter kun je ook de Pico C-brouwer bestellen en ook dit apparaat zet je gewoon op het aanrecht neer. Binnen no time heb je je eigen biertjes gebrouwen. Dit proces bestuur je net als de MiniBrew via een app. Hiermee bestel je tevens nieuwe ingrediënten voor het brouwen van een volgend biertje. Een recept kun je zelf samenstellen, maar je kunt ook kiezen uit de populaire recepten van andere brouwerijen. In het PicoPak dat je vervolgens opgestuurd krijgt, zit alles wat je nodig hebt, inclusief hop en gist. Een pakket kost iets meer dan 50 euro per maand, maar dan heb je genoeg om heel de maand door je eigen biertjes te brouwen. Een Pico C kost nu nog geen 230 euro.

Ontdekken

Zie je door de bierbomen het bos niet meer en heb je geen idee welk biertje jij lekker vindt? Probeer dan eens een Proefmeesterpakket van de start-up Proost. Je kunt er voor kiezen om elke drie maanden een nieuw pakket te ontvangen met zes verschillende speciaalbiertjes. Je kunt het pakket ook maandelijks laten bezorgen. Maar eenmalig een pakket met zes biertjes kan ook. Alle bieren worden geselecteerd door een Proefmeester die bij jou past, dit zijn mannen en vrouwen (de oprichtsters van Gebrouwen door Vrouwen) die erg goed zijn in het ontdekken van speciaalbieren.

Via de app Untappd kun je ook gemakkelijk nieuwe bieren ontdekken. In de app vind je zowel de lekkerste biertjes als de leukste brouwerijen en biercafé bij je in de buurt. Maar omdat de community zo groot is, kun je overal ter wereld de beste café en biertjes ontdekken. Als je favoriete brouwerij een nieuwe smaak heeft ontdekt, krijg je daar een notificatie van, zo ben je altijd op de hoogte. En alle biertjes die je hebt geproefd sla je gemakkelijk op in lijstjes voor later. Ook kun je met je vrienden delen welk biertje jij het lekkerst vindt door ze een beoordeling te geven.

Dutch Beer Challenge

Dit jaar werd de 3e editie gehouden van de Dutch Beer Challenge. Een wedstrijd voor de beste brouwerij van Nederland. In totaal zijn er 17 gouden, 17 zilveren en 22 bronzen bieren gekozen in 21 verschillende biercategorieën zoals pils, saison, blond, IPA en weizen. De grote winnaars van dit jaar waren de Jopen brouwerij uit Haarlem met 6 medailles, de Kompaan uit Den Haag met vijf medailles en de Amsterdamse Bird Brewery en Uiltje Brewing Company uit Haarlem en Brouwerij ’t IJ ook uit Amsterdam met alles drie medailles.