• MARTIN-PARR-FOTOWEDSTRIJD-MEEDOEN

Hoogtepunten en trends Milaan Design Week 2017

Afgelopen week had ’s werelds grootste designbeurs Salone del Mobile, ofwel de Milaan Design Week, plaats. Zes dagen lang toonden interieurontwerpers hun nieuwste producten. De hoogtepunten en algemene trends voor 2017 op een rij.

Met ruim 340.000 bezoekers uit 165 verschillende landen in zes dagen tijd, was de Milaan Design Week van dit jaar weer een succes. Van 4 tot en met 9 april toonden tweeduizend exposanten hun laatste werk op het gebied van interieur. Op het terrein van 200.000 vierkante meter groot waren duizenden producten te zien die voor het eerst werden getoond aan het publiek. De Milaan Design Week fungeert daarom ook als een internationale showcase en een forum voor professionelen uit de industrie.

Algemene trends
De term voor 2017 in de designwereld is: hedendaagse elegantie. Een perfecte balans tussen minimalisme en functionaliteit en tussen artistieke vaardigheden en digitale kennis en technologische innovaties. Luxe wordt dit jaar ook weer tastbaar en wordt vertaald in rijke details met warme en zachte materialen die van ons huis een comfortabel cocon maken. Daarnaast worden handgemaakt producten weer toegevoegd aan het interieur en is er veel plek voor heruitgaven van meubels in een nieuw jasje. De Fifties worden dit jaar ook weer populair in het interieurdesign en veel meubelstukken worden teruggevoerd naar de essentie van het product. Ook is hout veel te zien dit jaar, vooral in combinatie met andere materialen.

Workplace 3.0


Naast de algemene expositie was er tijdens de Design Week Milaan ook speciale aandacht voor de werkruimte. Met Workplace 3.0 expositie willen designers laten zien dat een kantoorinrichting veel effect hebben op het welzijn van werkenden, daarom herdefiniëren ontwerpers de werkplek. Tijdens de Milaan Design Week waren veel nieuwe en originele werkplaatsen te zien. Er was ook veel aandacht voor de overlap tussen de huiskamer en de kantoorruimte, vanwege het groeiende aantal thuiswerkers. Designers passen meubels zo aan dat ze zowel in de huiskamer als in het kantoor passen.

Daarnaast lag de focus van kantoorbouwers op comfortabele akoestiek op de werkplek. Dit moet in een werkomgeving goed geregeld zijn want een aangename werkplek geeft niet alleen de productiviteit een boos maar helpt ook het stresslevel laag te houden dat voor veel uitval zorgt onder werknemers. Daarnaast wordt er in ontwerpen voor kantoren veel rekening gehouden met de slimme manier van werken met de nieuwste technologieën.

Verlichting

Foto: Diego Ravier

Net als Workplace 3.0 was er ook een speciale expositie voor verlichting: Euroluce, de International Lightning Exhibition. Hier was te zien dat er veel geëxperimenteerd wordt met lichtbronnen in de designwereld. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om verlichting aan te passen aan de behoefte van de consument. Lichten kunnen worden aangepast aan stemmingen en aan de ritmes van dag en nacht. Deze intelligente verlichting past perfect bij de nieuwe manier van leven en werken.

Qua uiterlijk is te zien dat de complexiteit van het product verborgen wordt gehouden door de structuur van de verlichting. Vooral LED-lichten worden weggewerkt in het materiaal. Ook wordt hiervoor gekeken naar andere materialen zoals hout, aluminium, geribbelde platen en glas. Maar dat betekent niet dat licht niet mee luxueus mag zijn, ook geraffineerde en dure materialen met veel details erin verwerkt, mogen weer dit jaar.

Bron openingsfoto: SAVERIO LOMBARDI VALLAUR