Is het echt haat en nijd tussen vrouwen?

Op het werk zijn vrouwen bitches die elkaar de tent uitvechten. Op tv en in de film dan. In werkelijkheid valt dat mee. Daar is de man de klos, schrijft Elif Isitman. 

Haat en nijd tussen vrouwen, ik heb er niet zo veel ervaring mee. Toch worden vrouwen vaak afgeschilderd als jaloerse, achterbakse en overdreven competitieve wezens die elkaar op het werk het licht in de ogen niet gunnen. ‘Zet nooit te veel vrouwen bij elkaar,’ hoor je vaak. Want dan wordt het óf een onproductief kippenhok, of een genadeloos slagveld. Van films als Mean Girls en The Devil Wears Prada tot series als Gossip Girl en Pretty Little Liars: groepen vrouwen en meisjes worden neergezet als kliekjes met één alfavrouwtje, die geen ruimte laat voor competitie en die elke bedreiging vakkundig uit de weg ruimt. En ja, die films zijn mateloos populair bij vrouwen.

Maar bij een rondvraag blijkt dat niemand zich in dit stereotype beeld herkent. Vriendin Charlotte, CEO van een bedrijf waar de verhouding vrouw-man 20 op 1 is, reageert fel. Als zij vertelt dat ze op een kantoor werkt waar 95 procent van de werknemers vrouw is, kan ze vrijwel altijd rekenen op hoongelach. ‘Dat jullie je daar kunnen concentreren.’ Of: ‘Vechten jullie elkaar niet de tent uit?’ Achterbakse, roddelende en jaloerse vrouwen op kantoor? ‘Bullshit,’ vindt zij. Een open, en stimulerende omgeving juist, die vooral vrouwen aantrekt. Daar zit geen beleid achter: ‘Het is nou eenmaal zo dat de vrouwelijke kandidaat vaak de beste is.’ Ik vraag me af wat die ene man op dat kantoor daarvan vindt.

Het stereotiepe beeld van de vrouw vindt ook in de wetenschap geen bijval. In een studie van Columbia Business School in New York uit 2015 wordt het Queen Bee Syndrome onderuitgehaald, het ‘ziektebeeld’ waarin succesvolle vrouwen op achterbakse wijze seksegenoten proberen te saboteren. De wetenschappers wijten het beeld van de Queen Bee voornamelijk aan populaire cultuur, waarin de bitchiness van vrouwen al generaties lang een dankbaar onderwerp vormt.

Toch lijkt de subtiele haat tussen vrouwen, die zo populair is in films, in de werkelijkheid eerder plaats te maken voor een direct  dedain voor mannen. De Britse journalist Peter Lloyd schreef het boek Stand By Your Manhood, een gids voor mannen die willen ‘overleven’ in een wereld waarin vrouwen steeds vaker de dienst uitmaken. Dat deed hij na een tijd werken op een redactie met alleen maar vrouwen. Lloyd was daar naar eigen zeggen het slachtoffer van dagelijkse spot en ‘neerbuigende’ grapjes. Volgens hem zijn mannen de ‘laatste groep die je openlijk mag haten’.`

Zijn observaties komen mij niet onbekend voor. Het ongegeneerd schelden op mannen, ze belachelijk maken, onterecht beschuldigen van perversiteiten of zelfs verkrachting – op internet kan het allemaal, en ongestraft ook nog. Ook in werkelijke interacties merk je vaak een bepaalde neerbuigendheid van vrouwen tegenover mannen. Ze communiceren slecht, kunnen niet multitasken, hebben geen emoties, willen in hun vrije tijd alleen maar voetbal kijken. En toch zou het beruchte patriarchaat die arme vrouwen steevast onder dat glazen plafond houden.

Onlangs publiceerde de Volkskrant een poging tot satire getiteld ‘Een gids voor het aanschaffen en houden van een man’, gebaseerd op een boek (uiteraard geschreven door een vrouw). Het stuk bevatte een voorspelbare reeks huisdierachtige omschrijvingen hoe de man het beste ‘aangeschaft’ en ‘gehouden’ kan worden. Dit alles vergezeld door kleurrijke plaatjes van mannen in kooien, met roze poedels en aangelijnde mannen.

Natuurlijk, het is satire. Maar toch. Afgezien van de kwaliteit van het stuk, hoeft niemand zich af te vragen wat er zou gebeuren als een man eenzelfde soort gids zou schrijven voor het ‘aanschaffen en houden van vrouwen’. Inderdaad, dan zouden de seksismebeschuldigingen niet van de lucht zijn. Vrouwen die nog steeds zeuren dat het een man’s world is, lijken zich niet te realiseren dat hun geslacht ze – in de westerse wereld, althans – steeds vaker privileges geeft. Maar die privileges moeten niet leiden tot raar seksisme tegenover mannen. Vrouwen zouden beter moeten weten.

Dit artikel komt uit Juist 39