-Advertorial-

Kroatië: Iets voor iedereen

Kroatië mag dan wel klein in oppervlakte zijn, het land heeft veel te bieden – van adembenemende natuur over avontuurlijke wegen tot gastronomische hoogstandjes met een eeuwenoude traditie. Ontdek jouw ideale vakantie en ontdek jezelf, in Kroatië.

Een goed begin zijn de eilanden waar auto’s sinds mensenheugenis ‘persona non grata’ zijn. Maar jij bent dat niet. Het is alleen jij, de zee en de sterren. De schoonheid van deze eilanden beneemt je de adem, maar om hen te bereiken, moet je je auto achterlaten – kilometers ver op het vasteland. Een van de eilanden waar dit een must is, is Silba – bekend als het eiland van zeelieden en matrozen, en voor zijn Toreta – een toren waar een wenteltrap omheen cirkelt en die is opgericht ter nagedachtenis van een verloren liefde van een scheepskapitein.
Je zal zeker verliefd worden op het paradijselijke eilandje Unije en zijn wereldvermaarde olijfsoorten en –specialiteiten.
Nu we toch over goed eten praten, sla Kornati niet over, waar iedereen die een huis bezit ook een restaurant heeft, wat Kornati een paradijs maakt voor gastronomische hedonisten.
Elk eiland biedt zijn eigen unieke en ongelooflijke ervaringen. Denk aan Zlarin met zijn traditie van Adriatische koralen, of Susak dat bekend staat voor zijn zanderige baaien. Vind jezelf op een van de 1.244 Kroatische eilanden!

Ontdek op de fiets een sprookjeslandschap

Of ontdek op de fiets de mooiste uitzichten, want Kroatië is een echt fietsparadijs. Iedereen heeft al gehoord van de fantastische kustwegen, maar het binnenland van Kroatië biedt een rijkdom aan diversiteit en uitdaging, ver weg van de massa’s. Natuurparken, kleine dorpjes, rivieren, watervallen of kastelen – ontdek wat jouw ziel en fiets in vuur en vlam zet!

Ontdek een van de Kroatische toppers – de hoofdstad Zagreb en haar formidabele natuurpark Medvednica, ideaal voor echte fietsliefhebbers en voor avonturiers die de bekende uitdaging om de berg in een uur tijd af te dalen, durven aangaan. En maak je maar geen zorgen, je zal nog tijd genoeg hebben om te genieten van de natuur en het spectaculaire uitzicht over Zagreb – het mooist tijdens het gouden uur.
Over goud gesproken, bezoek de thuishaven van het traditionele goud zoeken –de kleinste en meest noordelijke provincie van Kroatië. Ook beroemd vanwege haar wijnen. Las een pauze in en geniet van het beste wat de natuur te bieden heeft – in alle vormen en maten.
Ben je een natuurliefhebber, trek dan naar het binnenland van Kroatië met zijn vele rivieren. De wegen erlangs zijn uitstekend geschikt als trainingsroutes voor meer ervaren wielrenners.
Hier vind je nog een schitterende manier om de wonderen van de Kroatische natuur te verkennen. Mis de meren van Plitvice niet! Ze staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO en worden jaarlijks door meer dan een miljoen mensen bezocht. Een andere vaak bezochte bezienswaardigheid is het imposante kasteel van Trakošćan, vlakbij de grens met Slovenië, waar je je in een sprookje waant.
Als je meer voor de verhalen van Jules Verne bent, ga dan naar Ludbreg – het middelpunt van de wereld. Op je fiets natuurlijk!

Het Dalmatisch goud

Uiteindelijk, na al deze avonturen, is het tijd voor ontspanning en goed eten. Er zijn zoveel verschillende keukens uit te proberen, verspreid over heel Kroatië, maar allen hebben ze een ding gemeen – Dalmatisch goud als essentieel ingrediënt. Goud in de vorm van zout dat eeuwenlang een levensbelangrijke rol heeft gespeeld in de Adriatische economie en haar verfijnde keuken.

Om een voorbeeld te geven, de indrukwekkende stenen muren van Ston waren gebouwd als een rechtstreeks gevolg van de noodzaak om deze waardevolle grondstof te beschermen. Bovenop deze muren heb je een uitstekend uitzicht vanwaaruit je de indrukwekkende zoutpannen van Ston kan bewonderen. Vandaag de dag produceren ze jaarlijks meer dan vijfhonderd ton zout. De zoutpannen van Ston zijn de oudste in Europa, ze gaan terug tot vierduizend jaar geleden, en het zijn de grootste bewaarde in het Middellandse Zeegebied. Een echte hoeksteen van de zoutproductie.
Hogerop de kustlijn in Nin, thuis van de kleinste kathedraal ter wereld, speelde zich een gelijkaardig zoutverhaal af, zij het met een andere afloop nadat de Venetianen Nin overnamen en de zoutproductie sloten. De traditie werd echter voortgezet en de zoutziederij van Nin, gelegen in een lagune die door niet minder dan vijf nationale parken wordt omgeven, ligt absoluut in een van de gezondste omgevingen wereldwijd. Terwijl je het verbluffende stadje Nin bezoekt, dat op zichzelf al een museum is, kan je meer over de geschiedenis van het zout ontdekken in het zoutmuseum.
Eén eiland is meer dan alle andere regio’s verbonden met zout. Pag, met zijn unieke klimaat en zilte lucht die een belangrijke rol spelen in het maken van de befaamde kaas van Pag. Deze kaas heeft meerdere internationale prijzen gewonnen, net als het lamsvlees van Pag, een hooggewaardeerde delicatesse. Een eiland voor echte gastronomen!
Geniet van de speciale smaken in een omgeving van eindeloze stranden, kristalhelder water, ontelbare idyllische eilanden en gouden zonsondergangen.
Ontdek wat het beste voor jou werkt en vind je weg terug.