Leven in beeld: Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi (48) heeft in twee decennia een populair voedselimperium opgebouwd. De bejubelde groentekoning heeft restaurants en kookboeken op zijn naam staan. Dit najaar verscheen het zesde boek van de man die groente sexy maakte: Sweet

 

1968: Israël

Yotam Ottolenghi wordt geboren in Jeruzalem, als zoon van een Italiaanse hoogleraar scheikunde en een Duitse lerares. Hij groeit op in Israël, in een progressief gezin met drie kinderen. Hij brengt veel zomers door bij zijn grootouders in Italië. Geheel in lijn met zijn gegoede academische achtergrond gaat Ottolenghi filosofie en vergelijkende literatuurwetenschap studeren in
Tel Aviv. Hij werkt daarnaast op de redactie van Haaretz, Israëls grootste dagblad. Zijn masteropleiding besluit hij voort te zetten in Amsterdam.

1997: Amsterdam

Ottolenghi voltooit zijn proefschrift in Amsterdam, maar besluit het roer om te gooien. Wanneer hij een kopie naar zijn familie in Israël stuurt, verstopt hij een briefje tussen de pagina’s: ‘Hierbij mijn dissertatie, ik heb besloten mijn academische carrière te staken om een koksopleiding te gaan doen.’ Hij vertrekt naar Londen en meldt zich aan bij de gerenommeerde kookschool Le Cordon Bleu.

1999: Londen

Na te hebben gewerkt in tal van (sterren)restaurants loopt Ottolenghi café Baker & Spice binnen, op zoek naar werk als patissier. Hij raakt in gesprek met de Palestijn Sami Tamimi die daar werkt. Het is toeval dat ze elkaar nooit eerder ontmoetten: ze blijken beiden in 1968 in Jeruzalem te zijn geboren, allebei rond dezelfde tijd in Tel Aviv te hebben gewoond en zijn tegelijk naar Londen vertrokken. Ottolenghi gaat aan de slag bij Baker & Spice en raakt goed bevriend met Tamimi.

2002: Deli

Als Ottolenghi na een paar jaar zijn eigen zaak wil openen, vraagt hij Tamimi om mee te doen. Het wordt de eerste Ottolenghi-deli in de Londense wijk Notting Hill. Het is de eerste stap in richting van zijn imperium. De mix van Midden- Oosterse gerechten met westerse invloeden wordt steeds populairder. Hun kookstijl focust zich voornamelijk op groenten en het gebruik van veel specerijen en kruiden. Ottolenghi breekt door als hij onder de titel The New Vegetarian een wekelijkse column met recepten krijgt in The Guardian. Hij wordt omschreven als ‘the man who sexed up vegetables’.

2013-2017: Voorbeeldfunctie

Ottolenghi woont in Londen en is getrouwd met Karl Allen. Samen hebben zij een zoon van een Amerikaanse draagmoeder. Het grote succes van zijn restaurants en kookboeken hebben hem internationaal bekendgemaakt. Terwijl hij eerst zijn privéleven op de achtergrond wilde houden, is hij zich nu steeds bewuster van zijn voorbeeldfunctie. Hij besluit om zich openlijk uit te spreken over de lange weg die hij en zijn man hebben moeten afleggen om hun kinderwens te vervullen, en pleit voor de normalisering van draagmoederschap. Ook op professioneel vlak zit hij niet stil: hij gaat terug naar zijn roots als patissier en maakt een boek over desserts.

Dit artikel stond in Juist Magazine nummer 41