Meet jezelf gezond

Zaterdag 7 april is World Health Day. Gezondheidszorg wordt steeds beter, en door middel van moderne technologie kun je tegenwoordig zelf ook een oogje in het zeil houden. In Juist 47 schrijft trendwatcher Vincent van Dijk over de opkomst van DNA testen die je thuis kunt doen om je afkomt te bepalen, maar waarmee je ook kunt meten of je meer kans hebt op erfelijke ziektes. Steeds meer patiënten doen aan zelfmeting. Tegenwoordig zijn de medische apparaten waarmee dit kan verbonden met handige apps. Juist zette een aantal handige doe-het-zelftoestellen op een rijtje.

Uit recent onderzoek van eHealth-bedrijf Trendition blijkt dat er sprake is van een groeiende markt in medische zelfmeetapparaten die patiënten helpen bij het meten van onder meer hun bloeddruk, hartslag en bloedglucosespiegel. Hoewel de meningen onder huisartsen over het gebruik van deze toestellen verdeeld zijn, komt uit het onderzoek naar voren dat deze apparatuur vooral handig is voor chronisch zieke mensen.

Niet alleen helpt zelfmeting bij het preciezer benoemen van de kwaal, maar het verbetert ook het gesprek tussen dokter en patiënt. Daarbij scheelt het voor bijvoorbeeld mensen met hartproblemen enorm veel stress en tijd om steeds opnieuw naar de huisarts te rijden voor het meten van hun bloeddruk. Redenen genoeg om ook zelf  je gezondheid te meten!

 

1. Withings Wireless Blood Pressure Monitor
Heb je last van een te hoge of lage bloeddruk? Dan is de volledig draadloze bloeddrukmeter van Withings wellicht handig om in huis te hebben. Via de app wordt de patiënt stapsgewijs geholpen bij de meting. Niet alleen onthoudt de app alle metingen, maar kun je ook notities toevoegen. Daarbij kun je de metingen gemakkelijk via de app met Google Docs met de huisarts delen.

2. iHealth Body Analysis Scale

Met de weegschaal van iHealth kun je tegenwoordig meer dan simpelweg je gewicht meten. Zo kun je niet alleen je spiermassa, vetpercentage, body-mass index (BMI) en het gewicht van je boten wegen, maar kun je ook het waterpercentage in je lichaam en het aantal verbruikte calorieën meten. De iHealth Body Analysis Scale geeft dan ook een beter inzicht in je gewicht! Doordat de weegschaal is verbonden met het WiFi-netwerk kunnen de metingen gemakkelijk gedeeld worden met de MyVitals app van iHealth. Met deze handige app kun je onder meer je persoonlijke doelen in de gaten houden.

3. AliveCor Kardia Mobile
Ben je een hartpatiënt en wil je je hartritme goed in de gaten houden? Met de ECG-meter Kardia Mobile van AliveCor kun je in slechts dertig seconden je eigen hartfilmpje maken met je mobiel. Binnen een mum van tijd kun je zien of je een normaal hartritme hebt. Daarnaast meet Kardia onder meer kortademigheid en slaap- en bewegingspatronen. Het kleine opzetstuk is gemakkelijk aan de achterkant van je mobiel te bevestigen. De gegevens kun je in de bijbehorende app opslaan en gelijk naar je cardioloog sturen.