Mobiele telefoons: back to basics

Smartphones zijn ontzettend handig in het dagelijks leven, maar ze kunnen ons ook een hoop stress bezorgen. Je bent altijd bereikbaar en kunt overal e-mails beantwoorden. Behoefte aan wat meer rust? Probeer dan eens een basis telefoon, die zijn er tegenwoordig in coole, hightech uitvoering. 

Nokia 3310

Opeens was ie er weer: de Nokia 3310, één van de bestverkopende functionele telefoons aller tijden. Sinds begin juni ligt er een moderne versie van deze oer-telefoon in de winkels. Je kunt er alleen mee bellen en sms’en en natuurlijk een ouderwets potje Snake op spelen. Hierdoor gaat de batterij ontzettend lang mee: de belofte is 22 uur lang bellen op één acculading. In stand-by stand gaat de telefoon maart liefst een maand mee zonder opladen. De nieuwe Nokia 3310 is verkrijgbaar in rood, geel, donkerblauw en grijs. Kost slechts 60 euro. 

Jelly 

Dit is de kleinste smartphone met 4G ter wereld. Het display van Jelly is slechts 2,45 inch (ongeveer vijf centimeter) groot, hiermee past dit mini telefoontje vier keer in een iPhone 7. Jelly is uitgerust met besturingssysteem Android 7, dus in principe zou je er gewoon alles mee kunnen wat je met een gewone smartphone ook kunt. Typen op zo’n kleine smartphone gaat ook prima. Nog een voordeel is de lange batterijduur, op stand-by gaat ie wel zeven dagen mee. De mini smartphone is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en blauw en kost ongeveer 90 euro.


Moto E4

De Moto E4 van Motorola is een lekker simpele low-budget smartphone. Werkt met Android 7.1 en is te verbinden met het 4G-netwerk en wifi, dus te gebruiken als normale smartphone. Daarnaast heeft de Moto E4 een elegant design en een fijn 5-inch HD-beeldscherm. De smartphone is ook niet zo bizar groot: ongeveer 14 centimeter lang. Ontgrendelen gaat via je vingerafdruk. De 2900 mAh-batterij zorgt ervoor dat je uren vooruit kunt met de telefoon. Voor 149 euro heb je er al een in huis, dus voor de prijs hoef je het ook niet te laten.

Punkt.

Het Zwitserse technologiebedrijf Punkt is gespecialiseerd in simplistische elektronica. Je vindt er prachtig vormgegeven, eenvoudige devices en technologische accessoires. Zo heeft het bedrijf ook een hele simpele telefoon ontworpen. Met de MP01 Mobile Phone kun je alleen bellen en sms’en. Hij is wel te verbinden met bijvoorbeeld autosystemen en headsets via Bluetooth voor veiliger rijden. Ook deze telefoon gaat bijzonder lang mee: je kunt er 290 minuten lang mee bellen voor de batterij op is. Verkrijgbaar voor 295 euro in het wit, zwart en bruin.

Light Phone

Dit is de ultieme telefoon voor wie even niet gestoord wil worden. De Light Phone werkt eigenlijk als verlengstuk van je gewone smartphone en geeft alleen de inkomende gesprekken door. Je kunt ermee bellen en verder alleen de tijd op zien. De Light Phone is dus meer een tweede telefoon die je bijvoorbeeld prima mee kunt nemen op reis of als je niet gestoord wil worden maar wel bereikbaar wilt blijven. De telefoon is ook nog eens erg licht in gewicht. Helaas is de Light Phone uitverkocht, maar het is zeker de moeite waard om te wachten op de nieuwe voorraad.