De mooiste marathons ter wereld

Zondag wordt de marathon van Rotterdam weer gelopen. Een hardloopevent dat elk jaar populairder wordt. Ook in andere delen van de wereld worden al sinds jaar en dag marathons georganiseerd. Hieronder vind je zes hele bijzondere. 

De marathon vindt zijn oorsprong in Griekenland. Het verhaal gaat dat de Griek Pheidippidis in 490 voor Christus de overwinning van Griekenland op Perzië door kwam geven en het hele stuk van Marathon naar Athene rennend deed. Toen hij aankwam, sprak hij de woorden “wij hebben gewonnen” en stierf. Eind negentiende eeuw zocht het comité van de eerste moderne Olympische Spelen naar disciplines die het menselijk lichaam op de proef moesten stellen en die aan de klassieke oudheid herinnerden. Toen kwamen ze op de afgelegde afstand van Pheidippidis.

De marathonloop werd toen voor het eerst geïntroduceerd. Pas in 1908 werd de officiële afstand verhoogd van 38 kilometer naar 42 kilometer en 195 meter (26 Engelse mijl) bepaald op last van het Britse koningshuis. Sindsdien worden er marathons gelopen in alle delen van de wereld. Aanstaande zondag heeft de grootste marathon van Nederland plaats: de NN Marathon Rotterdam. Hieronder vind je een overzicht van de zes populairste, mooiste en bijzonderste marathons.

1. New York

Drew Angerer/Getty Images/AFP


De marathon van New York is de populairste en een van de grootste marathons ter wereld. Jaarlijks doen er zo’n 50.000 deelnemers aan mee uit meer dan 130 verschillende landen. Langs de kant vind je ruim één miljoen toeschouwers. De start van deze marathon is op Staten Island waarna je via de Verrazano Narrows Bridge in Brooklyn belandt. Daarna loop je via Queens naar Manhattan om uiteindelijk via de Bronx in Central Park te eindigen. 5 november 2017 wordt ie weer gelopen.

2. Californië

De Bixby Creek Bridge, onderdeel van de Californische Big Sur kustlijn en de gelijknamige marathon

Tijdens de Big Sur Marathon loop je de ruim 42 kilometer langs de meest prachtige kustlijn ter wereld. Die route langs zee vormt natuurlijk wel een uitdaging voor de atleten, maar het uitzicht heeft dan weer een verzachtend effect. Onderweg kom je ook een aantal heuvels tegen voor je de finish bereikt. De Big Sur heeft jaarlijks ongeveer 4500 deelnemers en wordt sinds 1986 georganiseerd. Dit jaar wordt de loop op 30 april gehouden.

3. Athene

Het Olympische stadion in Athene waar de lopers finishen

 

Als het om klassiekers gaat hoort de marathon van Athene natuurlijk ook in het lijstje thuis. Op 12 november vind de 35e editie plaats van het sportevent. Tijdens de loop kom je langs het historische plaatsje Marathon, de grafheuvel waar de strijders uit de Slag bij Marathon begraven zouden liggen om uiteindelijk in Athene te finishen, in het prachtige historische Olympisch Stadion waar je nog de laatste 200 meter moet afleggen.

4. Honolulu

Ook op Hawaii worden marathons gelopen en dit jaar wel op 10 december. De marathon van Honolulu is zelfs een van de grootste ter wereld. Jaarlijks doen er zo’n 25.000 lopers aan mee, onder wie bijzonder veel Japanners. Tijdens de loop kom je onder meer langs het wereldberoemde Waikiki Beach en de vulkanische kraters van Koko Head. Voor de marathon van Honolulu bestaat geen tijdlimiet en geen limiet voor het aantal aanmeldingen.

5. Rotterdam

ANP ROBIN UTRECHT

Aanstaande zondag 9 april heeft de 37e editie van de NN Marathon Rotterdam plaats. Naast de absolute wereldtop doen ook duizenden lopers uit binnen- en buitenland mee aan dit populaire hardloopevent. Langs de route staan jaarlijks ruim 950.000 toeschouwers. Zowel de start als de finish bevindt zich op de beroemde Coolsingel. Op dit parcours zijn al maar liefst drie wereldrecords gelopen.

6. Tromsø

De marathon van Tromsø is wel erg bijzonder, deze wordt namelijk gehouden in een midzomernacht als de zon ’s nachts schijnt. Dit jaar wordt de Midnight Sun Marathon op 17 juni gehouden. Er wordt gestart in de stad Tromsø, waarna je over een hoge brug loopt en langs de imposante Arctic Cathedral. De omringende bergen, het prachtige Noorse landschap en de midzomernacht maken de marathon van Tromsø tot een hele bijzondere.

 

Bron openingsfoto: ANP ROBIN UTRECHT