Natuurdocumentaires die je gezien moet hebben

Archief / Beleef / 27/12/2017

Door: Juist
 

Sommige natuurdocumentaires zijn wereldberoemd, denk aan de Planet Earth series van de BBC. Juist Magazine maakte een selectie van de mooiste (soms minder bekende) natuurdocumentaires van dit moment. Prachtige beelden, interessante verhalen en fantastische dieren, maar ook confronterende verhalen die laten zien dat we zuinig moeten zijn op de planeet. (Tip: ze zijn op Netflix te bekijken!)

 

1. Virunga

Deze documentaire, die zich afspeelt in het Virunga National Park in Congo werd in 2014 voor een Academy Award genomineerd (Beste Documentaire). In het park wonen veel van de laatste berggorilla’s ter wereld. Ondanks hun beschermde status  hebben de dieren zwaar te lijden onder klimaatverandering, ontbossing, stropers en rebellen. De documentaire volgt rangers die, vaak met gevaar voor eigen leven, de gorilla’s beschermen tegen het geweld.

 

2. Mission Blue

Oceanograaf Sylvia Earle is inmiddels 79 jaar oud, maar dit weerhoudt haar niet om tussen de haaien in zee te springen. In Mission Blue laat ze de pracht van de oceanen zien, maar ook de catastrofale invloeden van menselijk handelen op het diepzeeleven. Haar missie? Een wereldwijd netwerk creëren ter bescherming van de oceanen en zijn inwoners.

 

3. Colombia Wild Magic

Veel natuurdocumentaires spelen zich af op de Savanne of in de donkere krochten van de Amazone. Deze film richt zich specifiek  Colombia, en de schatten die de ongerepte natuur van het land verborgen houdt. Colombia’s biodiversiteit komt in deze documentaire tot uiting door beelden van schitterende landschappen en fauna binnen dit prachtige maar fragiele ecosysteem.

4. Chasing Ice

Wie nog sceptisch is over het smelten van de poolkappen, zal dit niet meer zijn na het zien van deze documentaire. National Geographic fotograaf  James Balog reist door de Groenland, IJsland en Alaska om met zijn camera door middel van time-lapse vast te leggen hoe ijskappen smelten over een periode van meerdere jaren. Het resultaat is indrukwekkend.

 

5. Terra

De mensheid raakt steeds verder verwijderd van de natuur. De meeste mensen wonen niet meer tussen de wilde dieren, en een groeiende wereldbevolking betekent dat er steeds meer vlees wordt gegeten en diersoorten uitsterven. Maar verwacht geen strenge berisping: deze visueel prikkelende documentaire heeft niet als missie om iemand de les te lezen: het is een essay over menselijk leven en de verhouding die we hebben tot dieren waarmee we samenleven.

 


0 Reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien − dertien =

Tags: , ,Vorige artikel

De allerbeste foto's van 2017

Volgende artikel

5x filmtips voor januari

Misschien vind je deze ook leuk


Volgende artikel

De allerbeste foto's van 2017

De mooiste foto's van 2017: prestigieuze fotowedstrijden trokken dit jaar tienduizenden inzendingen van professionele en amateurfotografen....

27/12/2017