Bijzondere natuurverschijnselen

Extreme weersomstandigheden of natuuracties kunnen prachtig beeld opleveren. Het een nog opmerkelijker dan het andere. Juist verzamelde zes bizarre natuurverschijnselen waarvan je bijna zou zeggen dat ze gephotoshopt zijn. 

Storm op het water


Dit natuurverschijnsel is niet geheel ongevaarlijk. Op de Great Lakes in Noord-Amerika ontstaan in de wintermaanden gevaarlijke stormen waarbij zich imposante golven vormen. De stormen zijn dan zo sterk dat ze het water achteruit kunnen laten bewegen waardoor het water omhoog spat. De storm op de meren komt op wanneer koude lagedrukgebieden uit het Noorden van Canada samen komen met de warme hogedrukgebieden uit Mexico. De golven die dan ontstaan zijn bijna acht meter hoog.

Vurige waterval 

Jay Huang Photography

In het Yosemite National Park in de Amerikaanse staat Californië doet zich een zeer uniek natuurfenomeen voor. Als je op het juiste moment op de juiste plek staat en de omstandigheden precies goed zijn, kun je het bijzondere verschijnsel zien. Het water van de Horsetail Fall lijkt tijdens een korte periode in het jaar, de laatste twee weken van februari, in brand te staan. Als er een goede laag sneeuw is gevallen, het warm genoeg is zodat de sneeuw smelt en het zonlicht tijdens heldere zonsondergang in de juiste hoek over de rotswand schijnt, kleur de waterval oranje.

Blauwe lava

De Kawah Ijen-vulkaan op het Indonesische eiland Java spuwt geen vuurkleurige lava maar stoot felblauwe stromen uit. Dit levert een onvoorstelbaar mooi plaatje op waarvan je de echtheid bijna betwijfeld. De kleur ontstaat door het zwavel dat zich in de vulkaan bevindt. Als dit goedje in contact komt met de lucht ontstaan er vlammen van tot wel 1,5 meter hoog. De gesmolten zwavel druipt vervolgens langs de stenen naar beneden waardoor er blauwe lava ontstaat. Zodra de zwavel afgekoeld is winnen mijnwerkers het spul dat later opgekocht wordt door een suikerfabriek.

Bubbelwolken

Foto: Peter de Vries

In 2015 is een nieuw type wolk in Nederland ‘ontdekt’. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft het wolkenfenomeen benoemd tot ‘altostratus undulatus asperitas’. Het is een bubbelwolk die in augustus 2015 voor het eerste te zien was bij buiig weer in Nederland. De wolk ontstaat onder onstabiele weersomstandigheden met krachtige luchtstromen en komt vooral voor in bergachtige streken waar het heuvellandschap de luchtstromen kan beïnvloeden. Waarschijnlijk speelt een sterke toename van wind een rol bij de vorming van deze zeldzame wolken.

Uitbarstingen Etna

Sinds een tijdje is de vulkaan Etna op Sicilië weer actief. De Etna is de hoogste vulkaan van Europa en de een van de actiefste van de wereld. De 3300 meter hoge vulkaan begon eind februari een lavastroom uit te stoten aan de zuidoostelijke kant. De grootste uitbarsting van de afgelopen honderd jaar was die in 2001. 24 dagen lang spuwde de vulkaan lava uit en verwoestte enkele gebouwen in de omgeving. Dat is niets vergeleken bij de ravage die in 1669 werd aangericht, waar naar schatting 25.000 mensen bij omkwamen.

Glow in de dark-zee

Ooit weleens wateren blauw zien oplichten? Als dat zo is dan heb je waarschijnlijk de zeevonk in actie gezien. Dit bolvormig, ééncellig organisme kan massaal tot bloei komen waarbij blauw licht ontstaat. Gevolg van een chemische reactie die optreedt als het water beweegt. Deze eencellige alg komt ook voor in de Noordzee en als er een grote groep aan zeevonk ontstaat, lichten delen van de zee blauw op of ontstaan er lichtgevende brekende golven aan de kust. Voor de echte globetrotters: vooral op de Malediven geeft het zeevonk een enorme lichtshow op zee.