• MARTIN-PARR-FOTOWEDSTRIJD-MEEDOEN

Een nieuwe versie van Google Earth

Wereldreiziger worden was nog nooit zo gemakkelijk. Met de nieuwe versie van Google Earth ontdek je verborgen pareltjes over de hele wereld en leer je alles over bijzondere locaties en de natuur. 

De wereld bekijken vanuit je huiskamer kan nu op een nog betere manier. Er is namelijk een gloednieuwe versie beschikbaar van Google Earth. De update beschikt over een aantal fijne nieuwe functies zoals Voyager, 3D en ‘Ik doe een gok’. Op deze manier leer je op een leuke manier nieuwe plekken op de wereld kennen en verbreed je je kennis. Google Earth IS een stuk interactiever geworden.

In 2001 kwam de allereerste versie op de markt onder de naam EarthViewer 3D, gemaakt door het bedrijf Keyhole. Het bedrijf maakte het mogelijk om de aarde te bekijken aan de hand van gedetailleerde satellietfoto’s. In 2004 werd het bedrijf overgenomen door Google waarna het programma Google Earth ging heten. Met de komst van Google Maps en Street View verloor Google Earth een beetje haar populariteit, maar door de update zal daar snel verandering in komen. Hieronder de nieuwe functies op een rij:

3DHet mooiste aan de nieuwe Google Earth-versie is misschien wel de 3D-functie. Hiermee zie je locaties van over de hele wereld in haarscherpe 3D-beelden. Van de Erasmusbrug in Rotterdam tot de Brooklyn Bridge in New York. Door shift ingedrukt te houden tijdens het slepen, kun je de locaties van alle kanten, hoeken en standen bekijken. Ook indrukwekkende natuurgebieden als de Grand Canyon en het Himalayagebergte zijn in 3D te zien.

VoyagerMet deze functie (te vinden via het ‘roer’-icoontje) krijg je een rondleiding door tal van interessante locaties op de aarde. Zo kun je bijvoorbeeld op haaienexpeditie gaan en ontdek je waar ze precies leven, welke soorten er bestaan en wat hun karakteristieken zijn. Ook kun je een tour volgen van BBC Earth en leer je alles over de Big Five van Afrika. Voor Voyager werkt Google samen met diverse verhalenvertellers, onder wie wetenschappers van NASA. Momenteel zijn er al vijftig van dit soort verhalen en dat zullen er binnenkort meer worden.

‘Ik doe een gok’Als je je wilt laten verrassen, kies je voor de functie ‘Ik doe een gok’. Hiermee kom je op plekken die je nog niet kende en ontdek je verborgen pareltjes. Google heeft voor deze functie 20.000 locaties geselecteerd. Bij alle bestemmingen worden kenniskaarten getoond met extra informatie. Op deze manier weet je ineens alles over de Australische Whitsundayeilanden, het schierieland Jutland in Denemarken of over de Japanse stad Kuji. De kenniskaarten worden overigens bij elke locaties getoond die je opzoekt.