• MARTIN-PARR-FOTOWEDSTRIJD-MEEDOEN

Nieuwe beelden van de wereld bij nacht

Hoe ziet de wereld er ’s nachts eigenlijk uit? Daar doet de NASA al jaren onderzoek naar en onlangs verscheen er weer een nieuwe wereldkaart van een donkere aarde met heldere stadslichten. Een uniek beeld dat verrassende inzichten kan geven.

Afgelopen week presenteerden NASA-onderzoekers een nieuwe wereldkaart van de aarde bij nacht. De scherpe beelden van stadslichten die zijn gebruikt om de wereldkaart samen te stellen, zijn gemaakt door het VIIRS-instrument aan boord van de NASA-NOAA Suomi NPP satelliet. De meeste lichten vormden een goed contrast met de donkere omgeving, maar door het maanlicht was het voor de onderzoekers in sommige gebieden lastiger om de stadslichten vast te leggen. Ook bewolking, sneeuw en ijs veranderden het licht. Speciale software werd gebruikt om dit op te lossen.


Op de beelden is te zien hoe grote steden als Parijs en New York helder oplichten in het donker. Maar ook zijn boten op het water te zien voor kusten. Op de kaart kun je ook ontdekken hoe bevolkingen de geografie volgen, zoals de inwoners van Egypte dat doen in stadjes langs de rivier de Nijl volgen. Ook ontdek je vele andere bevolkingspatronen in bijvoorbeeld China en Rusland. In 2012 werd eerder door de NASA een dergelijke kaart gemaakt en in vergelijking met deze kaart komen duidelijk de verschillen naar voren veroorzaakt door urbanisatie, migratie en economische veranderingen.

NASA BlackMarble_2016_EuroAfrica_composite BlackMarble_2016_Asia_composite BlackMarble_2016_Americas_composite
<
>
Updates

Later zullen de onderzoekers dagelijks updates gaan geven van de kaart met nachtverlichting. Hierdoor kan eerder worden gezien in welke gebieden de stroom is uitgevallen door bijvoorbeeld oorlog, stormen of aardbevingen. Er kan dan beter worden gereageerd met de juiste hulp op de juiste plek. Daarnaast kan er ook illegale visserij mee worden opgespoord. Ook wil de NASA de effecten van het energieverbruik gaan onderzoeken door dagelijks te kijken naar het energieverbruik ’s nachts, hiervoor gaat de organisatie met meerdere partijen samenwerken.