• MARTIN-PARR-FOTOWEDSTRIJD-MEEDOEN

Optische illusie in de bouwkunst

Het oog wordt in de kunst vaak voor de gek gehouden. Zo ook in de architectuur. Menig architect waagt zich aan bouwwerken met een element dat voor optische illusie zorgt. Juist verzamelde de zes meest bijzondere architectuur die doet duizelen.

Trappenhuis in New York


In het centrum van New York zal een bouwwerk verrijzen dat sterk doet denken aan de tekeningen van de Nederlandse graficus Escher. Het is namelijk een trap die in het oneindige door lijkt te lopen. Momenteel wordt het stalen frame van de ‘Vessel’ in Italië gefabriceerd. Het bouwwerk komt middenin stadsdeel Manhattan te staan en zal bestaan uit 154 trappen met in totaal 2400 treden en 80 platforms. De top van het bouwwerk ligt op 45 meter hoogte en zal een echte trekpleister worden voor zowel toeristen als New Yorkers.

Golvende appartementen in Mexico
Foto: Rafael Gamo

De Kiral appartementen in Mexico City staan in de culturele en toeristische wijk van de stad. De naam betekent zoiets als ‘geen symmetrie aanwezig’ en dat geeft meteen de persoonlijkheid van het gebouw weer. De gevel van het appartementencomplex is namelijk geïnspireerd op kinetische kunst en ‘Op-art’, een stroming in de schilderkunst die speelt met verschillende optische illusies. Het is de bedoeling geweest van de architect dat de gevel die lijkt te golven actief de aandacht trekt van de passant.

Cultuurcentrum in België
Foto: Miguel de Guzman

Een voorbeeld dichterbij huis, en wel in het Vlaamse Dilbeek. Daar staat een nieuw cultuurcentrum waar ruimte is voor muziek, theater en dans. Het gebouw staat tussen het centrum van Dilbeek en de natuur aan de noordkant van de plaats. Architecten moesten een manier vinden om het gebouw zowel bij de bossen als bij het stadse leven te laten passen. Daar moet de dynamische gevel voor zorgen, als je richting het bos loopt wordt het groen gereflecteerd in het spiegelende materiaal en als je richting het centrum loopt zie je een gevel met bonte en levendige kleuren.

Papieren zak van Frank Gehry
Foto: Andrew Worssam

Ontwerpen van meesterarchitect Frank Gehry mogen zeker niet ontbreken in dit rijtje. Zijn ontwerp voor het Guggenheimmuseum in Bilbao toonde al zijn talent voor ingewikkelde bouwwerken. Februari vorig jaar opende een nieuw universiteitsgebouw van de Sydney University of Technology van zijn hand. Het bouwwerk lijkt op een papieren zak voor de boodschappen en is gemaakt van 320.000 speciaal ontworpen bakstenen. De vouwen in de ‘papieren tas’ lijken net echt, daarom wordt dit gebouw ook wel de ‘paper bag’ genoemd.

Optische illusie op Le Corsubier-gebouw


Het dak van dit gebouw spant de kroon wat betreft optische illusie. De Zwitserse architect Felice Varini transformeerde het dakterras van Le Corbusiers iconische Unité d’Habitation in Marseille in een misleidend architectonisch kunstwerk voor het oog. Varini voegde rood en geel verfwerk toe aan het massieve gebouw. Hiermee voegde hij aan het dakterras gekleurde geometrische vormen toe die er vanuit elke hoek anders uit zien. Een aantal vormen lijkt er zelfs te zijn opgeplakt en lijken nep.

Rode of gele ramen?


De driehoekvormige raamwerken die uit dit gebouw in Sydney van het architectencollectief MHN Design Union steken verschillen van kleur. Als je het gebouw van de ene kant bekijkt zijn ze rood en als je aan de andere kant gaat staan zijn ze ineens geel. Het appartementencomplex staat nu in het voormalige industriële gebied in de stad. Ook deze bouwers lieten zich inspireren door gekleurde kinetische kunst en creëerden hiermee een mooie optische illusie in een dynamisch en hiermee interessant gebouw.