Reisgids Hidden Secrets

Van de makers van Elsevier Juist is er nu de reisgids Hidden Secrets. Dit prachtige boek staat boordevol tips over verborgen juweeltjes. Van onontdekte steden voor weekendtrips zoals Tromsø en Lille tot bijzondere adresjes in populaire steden als Berlijn, New York, Parijs en Londen.

We selecteerden de leukste reistips die reeds zijn verschenen in Elsevier Juist én zochten de leukste nieuwe adressen, bijzondere hidden gems en handige apps en gadgets. Een gids vol inspiratie voor iedereen die van reizen houdt. Met uiteenlopende content, maar altijd met een overkomst: het zijn stuk voor stuk hidden secrets. Om alvast een voorproefje te geven van onze reisgids: vijf onontdekte steden voor weekendtrips met een leuke tip.

1. Cadasqués

Naamloos

Smalle, steile steegjes met aan beide zijden witte huisjes met felgekleurde luiken. Een bougainville langs de muren en kleine balkonnetjes met openslaande deuren. Dat is het straatbeeld van de Spaanse stad Cadaqués. Een vissersstadje dat in een prachtige baai nabij Cap de Creus ligt, de oostelijkste punt van het Spaanse vasteland. Cadaques is beroemd als inspiratiebron voor de surrealistische schilder Salvador Dalí (1904-1989).

Cadasques restaurantTIP: Smikkelen bij de chefs van El Bulli
In een straatje in het oude centrum van de Spaanse stad Cadaqués ligt achter een grote poort een prachtige en sfeervolle binnentuin. Hier is restaurant Compartir gevestigd, wat letterlijk ‘delen’ betekent. Op de kaart staan grote en kleine, heerlijke, originele gerechten om te delen, of om gewoon zelf te eten natuurlijk. Dat de kwaliteit hoog is, is geen toeval: het restaurant is opgericht door drie voormalige chefs van El Bulli – het Catalaanse restaurant van topchef Ferran Adrià, dat als een van de beste restaurants ter wereld werd beschouwd, maar in 2011 zijn deuren sloot. Prijs: een hoofdgerecht kost rond de 20 euro.

 

 

 

2. Turijn


Het Noord-Italiaanse Turijn ligt in het decor van de prachtige Alpentoppen. Het is een echte industriestad die veel successen kent. Het is namelijk de stad van Fiat. De Fiat-fabriek, Fabbrica Italiana Automobili Torino, werd er in 1899 opgericht door de familie Agnelli. De Lingottofabriek was destijds de grootste fabriek van Europa. Ook is Turijn de stad van de koninklijke familie Savoye, die vele kastelen in en rondom de stad heeft. Daarnaast is het de stad van het echte Italiaanse etenswaar. De Slow Food-beweging die opkomt voor eerlijke kwaliteitsproducten van kleine producenten, heeft zijn wortels in een streek ten zuiden van Turijn.

TIP: IJs bij Alberto Marchetti
Deze ijsboer doet zeker niet onder voor de beroemde ijsketen Grom. Alberto Marchetti is een meester in kwaliteitsijs maken en denkt uitvoerig na over werkelijk alles, van de selectie van het fruit tot aan het selecteren van de juiste melk. Probeer eens een bolletje limoenijs, of twee. Een hoorntje met een bolletje: 2 euro.

 

 

3. Hamburg

Hamburg

Wie een tripje naar Duitsland plant, heeft Berlijn vaak boven aan zijn lijstje staan. Hamburg, nog geen drie kwartier vliegen van Amsterdam en iets meer dan vier uur rijden, is niet zo’n publiekslieveling. Want dat is toch een beetje een werkstad, zo lijkt het. Zonde, want de tweede stad van Duitsland heeft liefhebbers van maritieme historie – en van uitgaan – veel te bieden. Met een relaxte sfeer, rijke historie en indrukwekkend nachtleven doet miniwereldstad Hamburg niet onder voor Berlijn of München. Dankzij het uitstekende openbaar vervoer is het grote, maar overzichtelijke centrum goed te verkennen.

Hamburg - designhotelTIP: Designhotels van 25hours
Designhotelketen 25hours staat bekend om de prachtige gebouwen. Het interieur van de hotels wordt altijd aan de historie van de stad en het gebouw aangepast. Zo ook in Hamburg, waar meerdere vestigingen zijn van het designhotel. Zo kun je in de haven in het 25hours Hotel Hamburg HafenCity slapen, waar het interieur is beïnvloed door de haven en scheepbouw. In de hippe buurt Ottensen is een jarenvijftigkantoorgebouw omgetoverd tot het 25hours Hotel Hamburg Number One, met een jarenzestig-en-zeventiginterieur. Het 25hours Hotel Hamburg Altes Hafenamt zit misschien wel in het mooiste gebouw: ooit het bureau voor elektriciteit- en havenconstructie, nu een prachtig vormgegeven hotel in industriële stijl. Prijs: vanaf 107 euro per nacht.
4. Riga

Riga

Letland is de middelste van de drie Baltische staten. Ten noorden ervan ligt Estland, ten zuiden Litouwen. De hoofdstad van Letland, ook wel bekend als het ‘Parijs van het Oosten’, wordt geroemd om zijn wisselende bouwstijlen: sierlijke en kleurrijke art-nouveau- wijken – tevens werelderfgoed – naast grijze blokken in stalinistische bouwstijl. Diversiteit is hét kenmerk van deze stad, waar 50 procent van de mensen Russisch spreekt – een erfenis van de lange Sovjet-overheersing. De mengelmoes van culturen en stijlen in Riga zorgt voor een fascinerende mix van oud en nieuw. Er zijn tal van hippe cafés, maar je vindt er ook een rijke cultuur en tradities zijn sterk aanwezig.

Riga StrandTIP: Strand
Op een half uur met de trein is de badplaats Jurmala. Tip: koop een retourticket in plaats van losse kaartjes, dat is goedkoper. Het ticket is de hele dag geldig. Treinen vertrekken om het half uur.

 

 

 

 

5. Porto

Porto

Dat het historische centrum van Porto sinds 1996 een benoeming kreeg van UNESCO, is niet voor niets; de stad ademt middeleeuwse geschiedenis. In deze periode kwam de stad echt tot bloei. Een aantal gebouwen stamt nog uit deze tijd. De rivier de Douro speelt een grote rol in de stad. Vanaf het water ziet Porto er ontzettend indrukwekkend uit. Aan de overkant ligt het plaatsje Vila Nova de Gaia. Veel bezoekers van Porto weten niet dat hier de meeste porthuizen en portkelders zijn gevestigd en waar je heerlijke port kunt proeven. Een drank waar de stad natuurlijk beroemd om is.

Porto O GavettoTIP: Verse vis bij O Gaveto 

Als je voor seafood gaat, dan kun je het beste naar de haven van Matosinhos gaan, een plaatsje bij het strand van Porto. Bij het kleine restaurant O Gaveto serveren ze heerlijke verse vis en luxe seafood. Het is vooral een populaire plek voor de lunch, de vis is dan het verst. Handig om te reserveren, want anders is de vis al op. Prijs hoofdgerecht: 22-34 euro

 

 

 

 

Hidden Secrets ligt nu in de winkels, maar kun je hier ook rechtstreeks bestellen (prijs Hidden Secrets: € 8,95).

[button href=”https://shop.elsevier.nl/juist-hidden-secrets/nl/product/541/?cmpid=ILC|Elsevier|hiddensecretswebsitejuist” align=”right”]Bestel Hidden Secrets[/button]