Reisverslag Sailors for Sustainability

In Juist 30 een reportage over de zeilreis van Ivar Smits en Floris van Hees. In vijf jaar zullen ze de wereld rondvaren op zoek naar slimme oplossingen voor duurzaamheidsproblemen. Een samenvatting van hun laatste bevindingen.

Deze zomer zijn ze dan eindelijk begonnen aan de zeilreis waarvan ze al langer droomden. Zonder veel moeite gaven bedrijfskundig ingenieur Ivar Smits en advocaat Floris van Hees hun huis, auto en baan op om met het klassieke zeilschip Lucipara2  de wereld rond te varen. Onder de naam sailors for sustainability gaan ze op tal van plekken op zoek naar initiatieven die gericht zijn op nieuwe vormen van energieopwekking, recycling en alternatieve geldsystemen. ‘We willen graag laten zien dat de oplossingen voor duurzaamheidsproblemen al voorhanden zijn.’

Our-route
Na vertrek uit Amsterdam voeren Smits en Van Hees richting Enkhuizen. Daarna ging de reis verder naar Kiel in Duitsland. En na Kiel was de volgende stop de Deense hoofdstad Kopenhagen. Smits en Van Hees zijn inmiddels ruim twee maanden onderweg en hebben al veel gezien en geleerd. Dit alles delen ze via het logboek op hun website. Juist volgt de wereldreis van de sailors of sustainability op de voet. Hieronder een samenvatting van hun verslag tijdens hun verblijf in Kiel en hun reis richting Kopenhagen.

 

DuitslandUnverpackt-Kiel-with-Marie
In Kiel bezochten de mannen Duitslands eerste verpakking-vrije winkel. Met een backpack vol lege doosjes gingen ze richting de winkel Unverpäckt. Eigenaresse Marie Delaperrière liet zich voor haar winkel inspireren door de ‘zero waste movement’. De producten die je koopt neem je mee in eigen meegebrachte doosjes. Zo spaar je heel veel verpakkingsmateriaal uit. De producten in de winkel van Delaperrière zijn overigens van perfecte kwaliteit, ondervonden de zeilers. Na Kiel trokken de mannen naar Kattendorf, een plaatsje ongeveer 100 kilometer bij Kiel vandaan. Daar bezochten ze het Kattendorfer Hof, de grootste Community Supported Agriculture-boerderij van Europa. Een boerderij die zich aan de strengste normen van organisch verbouwen houdt. De werkzaamheden worden gefinancierd door de klanten. Ongeveer 600 families betalen maandelijks een bedrag waarvoor ze op wekelijkse basis een deel van de oogst krijgen. Door de groothandels en de retailketen te omzeilen kan het Kattendorfer Hof seizoensproducten aanbieden voor een schappelijke prijs.

 
Denemarken
Via het Deens eiland Ærø en Nybord op het eiland Fyn komen Smits en Van Hees aan op het eiland Samsø. Een eiland met ongeveer 4000 bewoners die al hun energie zelf opwekken vanuit hernieuwbare bronnen. De zeilers ontdekken hoe een Energy Academy dit allemaal mogelijk maakte. Volgens de initiatiefnemer van de academie was het gewoon een kwestie van actie ondernemen en samenwerken. De Energy Academy maakte de eilanders aandeelhouders van de windmolens op het eiland en van het eigen warmtesysteem dat werkt op biomassa uit afval. Na de Deense eilanden zet de Lucipara2 koers naar Kopenhagen waar de mannen op zoek gaan naar nog meer duurzame oplossingen. Een nieuw reisverslag staat inmiddels online.

 

Wil je de wereldreis van de sailors for sustainability volgen? Ze houden een logboek bij op hun website met een reisverslagen en foto’s. Ook vind je er een lijst met duurzame oplossingen die ze tot nu toe zijn tegengekomen. 

 

Openingsfoto: Olivier Middendorp