Interieur met slimme schermen

Beeldschermen raken steeds meer geïntegreerd in interieurs op de werkvloer of thuis. Zo bestaan er multi-touch tafels, koelkasten met touch screens en magic mirrors. Ze hoeven daarnaast ook niet meer prominent aanwezig te zijn in de inrichting, want tv kijken kan tegenwoordig makkelijk zonder scherm. 

 

Aan tafel
Het bedrijf LifeSizeTouch ontwikkelt multi-touch tafels. Tafels met een touchscreen die werken als een grote tablet. Een daarvan heet de KioPro die uitgerust is met Microsoft Windows 8 multi-touch technologie. Je kunt op het scherm vegen, selecteren en inzoomen. Hierdoor zijn de tafels ideaal voor kantoren en thuiswerkers. Je kunt er presentaties mee geven en er klanten gemakkelijk concepten mee uitleggen en laten zien. De beelden zijn ook nog eens van goede kwaliteit. De KioPro is er als koffietafel, zodat je tijdens een meeting op de bank ook nog van alles kunt laten zien, maar ook als bureautafel en als tafel om aan te staan.

Photo_platform_46_coffeetable_(android)

Je ziet ze soms al wel eens in expositieruimten: kolossale touch screen beeldschermen. Deze worden onder meer gemaakt door het bedrijf Ideum. Er kunnen gigantische plattegronden op getoond worden waar bezoekers op in kunnen zoomen. Door ergens op te klikken krijgen ze informatie te lezen over dat specifieke onderdeel. Ideaal voor in een historische museum bij het tonen van landkaarten en gebouwen. Ideum heeft ook tafelschermen ontwikkeld waar op ontwerpen – ook in 3D-vorm – gemaakt kunnen worden. Op deze high tech ontwerp tafel kan de met touch screen ontworpen tekening van alle kanten bekeken worden. Daarnaast zitten er op de touch tables ook alle mogelijkheden die Windows te bieden heeft, zoals apps en programma’s.

 

Thuis op de bank

Screeneo

Je hebt tegenwoordig niet per se meer een beeldscherm nodig om haarscherp televisiebeeld te zien. Er zijn projectors op de markt gebracht met een kwaliteit van een super goed tv-scherm. Philips maakte er eentje en noemde het apparaatje Screeneo. Deze projector kun je overal neerzetten, in de woonkamer of slaapkamer op een kastje of zelfs op de grond, of buiten in de tuin. Er je kunt er gewoon alles op aan sluiten: tv, computer, Playstation, etc. De Screeneo projecteert de beelden van de film die je opgezet hebt, de voetbalwedstrijd of van een videospelletje van onderaf op de muur. Het kastje is heel compact en vrij klein waardoor je het gemakkelijk kunt verplaatsen. En het mooiste is misschien nog wel: je hebt geen groot zwart tv-scherm meer in de kamer staan.

In de keuken

Family_Hub_wide
Juist schreef al eerder over de keuken van de toekomst waarin de keuken van de toekomst belicht werd. Zo ging het over het concept voor een interactieve keuken van Whirlpool, met een interactief scherm op de wand achter het aanrecht. En het interactieve keukenblad van Ikea, waarop je onder meer een weegschaal en recepten kunt laten projecteren. Zo gebruik je je keukenblad tegelijk ook als scherm.

In dit artikel ging het nog niet over koelkasten met een ingebouwd scherm. Die bestaan namelijk ook. Samsung heeft The Family Hub, een ‘revolutionaire’ koelkast met touchscreen op een van de deuren. Waarop getoond wordt wat er nog in de koelkast ligt en welke recepten je er mee kunt maken. Daarnaast kun je er op zien hoe laat het is en wat de temperatuur buiten is. Ook kun je de familiekalender bekijken op het schermpje en de notities die achter gelaten zijn door familieleden. Net als op een ‘ouderwetse’ koelkast kun je foto’s op The Family Hub ‘plakken’. Daarmee houden de mogelijkheden nog niet op: je kunt er ook TV op kijken, er muziek op aanzetten en apps gebruiken om bijvoorbeeld boodschappen mee te doen.
In de badkamer

smart mirror
Wat is handiger dan tijdens het tandenpoetsen alvast het weer, het nieuws en de files te bekijken? Dat kan met een smart mirror. Hoewel deze spiegels – voor zover wij weten – niet te koop zijn, kun je er vrij gemakkelijk zelf eentje maken. App-ontwikkelaar Ryan Nelwan besloot er een zelf te maken en bouwde ‘m van een LCD-scherm en een Raspberry Pi – een singleboardcomputer – die hij achter een spiegel plakte die deels transparant is en deels reflectief. Op de spiegel van Nelwan kun je allerlei apps bedienen. Zo kun je het weer bekijken, je Nest-thermostaat bedienen en een Uber bestellen. Na het idee van Nelwan volgden er meer do it yourself smart mirrors. Zo is het ook mogelijk om met een tablet een smart mirror te bouwen. Je installeert de juiste software op je tablet en plakt er spiegelfolie overheen.