Smart slapen voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust zorgt voor een goed begin van de dag. Maar niet voor iedereen is lekker slapen een vanzelfsprekendheid. Gelukkig helpt de technologie ons tegenwoordig een handje. Zo zijn er smart beds, innovatieve wekkers en sleep trackersJuist zet de beste ontwerpen voor je op een rijtje. 

Je kunt tegenwoordig je slaapgewoontes en de omgeving waarin je slaapt tot in details laten analyseren door slimme technologieën. Er bestaan bedden, hoeslakens en kussens met sensoren die alles in de gaten houden: van je ademhaling tot de luchtvochtigheid in de slaapkamer. Ook zijn er tal van apps en sleep tracker-apparaatjes die tips geven voor een betere nachtrust.

Het slimme bed

it bed by Sleep Number Connected Image v2

Dit is misschien wel het bed van de toekomst: het it™ Bed van het bedrijf Sleep Number. Het bed houdt de hartslag, ademhaling en bewegingen bij door ingebouwde sensoren. De informatie die de SleepIQ- technologie eruit haalt wordt naar een app op je smartphone gestuurd. Op deze manier zie je precies hoe je elke nacht slaapt. Ook geeft de app tips voor het optimaliseren van je nachtrust. Zo leer je dat je het beste slaapt bij een bepaalde temperatuur. 

Als je geen zin hebt om een nieuw bed te kopen, kun je ook overwegen om een Eight Cover aan te schaffen. Deze matrashoes maakt een analyse van je slapen op basis van vijftien factoren uit je slaappatroon en slaapomgeving. Op basis hiervan bepaalt de Eight Cover welke warmte van het bed het meest geschikt is voor jou. De warmte van de hoes kun je vervolgens zelf instellen vanaf je telefoon. Het is ook mogelijk om verschillende temperaturen in te stellen voor jou en je partner.

Chrona pillow

Een slim bed is natuurlijk niet compleet zonder een slim kussen. Chrona biedt je zo’n smart pillow. Dit kussen houdt de bewegingen van je hoofd en torso bij tijdens het slapen. In de Chrona app kun je een alarm voor ’s ochtends instellen en zien hoe de nacht is verlopen. Ook helpt het kussen je om in een diepere slaap te komen via low-frequency geluiden. Higher frequencies worden gebruikt om je wakker te maken. De geluiden zorgen ervoor dat het brein actiever wordt en jij langzaam ontwaakt.

Sleep trackers

Je kunt ook losse apps downloaden om je slaapgewoonten te analyseren. Zo er is de app Sleepbot. Deze app is een smart alarm, een motion tracker en een geluidrecorder ineen. Sleepbot houdt je bewegingen en de geluiden in de slaapkamer tot in de kleinste details voor je bij. Deze informatie wordt gebruikt om de wekker op het juiste moment af te laten gaan. Een analyse van het aantal uren dat je per nacht slaapt, wordt ook gegeven. Alle gegevens gebruikt de Sleepbot om tips te geven voor de perfecte nachtrust. 

Bedroom 5

Sense doet ongeveer hetzelfde. Je zet het slimme apparaatje vast aan je kussen dat communiceert met een apparaatje dat je op het nachtkastje zet. Net als andere sleep trackers analyseert Sense de manier van slapen. Daarnaast checken sensoren ook de omgeving waarin je slaapt op temperatuur, lichtintensiteit, vochtigheid en luchtkwaliteit. Op basis hiervan geeft Sense een overzicht van hoe je die nacht sliep en waarom je op deze manier hebt geslapen. De Sense heeft ook een wekdienst: een alarm maakt je ‘s ochtends wakker op het moment dat je in lichte slaap bent.

Beddit_devices_and_sensors_2014

Een helder overzicht van de kwaliteit van je nachtrust krijg je van Beddit middels een score van 0 tot 100. Datawetenschappers hebben duizenden nachten geanalyseerd en vonden een zogeheten Green Zone waarbinnen de goede nachten vallen. Wanneer de Beddit een score geeft die in de Green Zone valt, heb je een goede nachtrust gehad. De Beddit is een strip die je onder je hoeslaken legt. In een app op je smartphone lees je vervolgens de gegevens af.

Innovatieve wekkers

Clocky_FromNightstand2

Mochten al deze ingebouwde wekkers en apps niet helpen bij het ontwaken, dan kun je altijd nog gaan voor de ouderwetse wekker in een modern jasje. Zo laat de iQ Alarm Clock je drie vragen beantwoorden voordat je de wekker uit kunt zetten. De wekker Clocky loopt weg wanneer het tijd is om op te staan, zo moet je wel je warme bed uit komen. Er is ook een wekker die tegen je praat: Ruggie. Het is een matje dat je op de vloer naast je bed legt. Uit de mat komen geluiden die je wakker maken en motiveren om aan de dag te beginnen.