Europa in beeld: street art in de stad

Kunst hoeft niet altijd in een huis of museum te hangen. Wereldwijd is in veel grote en kleine steden street art te bewonderen. Juist selecteerde de mooiste en bijzonderste straatkunst in Europa. Steden van Berlijn tot Stavanger trekken veel kunstliefhebbers

 

Stavanger, Noorwegen

Stavanger is een van de belangrijkste steden als het gaat om street art in Scandinavië, en krijgt wereldwijd ook steeds meer aanzien. Dit komt voornamelijk doordat in 2001 een speciaal festival voor street art is opgericht, NUart. Dat trekt veel internationale artiesten naar de stad, die in de jaren zeventig floreerde door inkomsten uit de oliehandel, maar die sinds de daling van de olieprijzen in 2015 kampt met werkloosheid. Elk jaar komen er nieuwe kunstwerken bij en het kleine kuststadje is inmiddels omgetoverd tot een waar openluchtmuseum.

Oostende, België

Jaarlijks is hier het grootste street art-festival van Europa. Het evenement, genaamd The Crystal Ship, trok in 2016 ruim honderdduizend bezoekers van over de hele wereld. De kunstwerken die daar zijn gepresenteerd, zijn nog steeds in de stad te zien. En ze zijn zeker een bezoekje waard: meer dan veertig grote muurschilderingen en tweehonderd kleinere installaties sieren de Vlaamse badplaats.

Londen, Verenigd Koninkrijk

Wie in Londen street art wil bekijken kan het beste naar Brick Lane gaan. Hier is veel graffiti te zien, maar die wordt afgewisseld met grote muurschilderingen. In 2012 kwam de buurt in opstand toen de gemeente de bekende kraanvogel van de Belgische kunstenaar ROA wilde afschermen tijdens de Olympische Spelen. Ook vind je in Londen veel werk van de eveneens anonieme Britse kunstenaar Banksy, ’s werelds beroemdste street artist die bekendstaat om zijn politieke en humoristische werken die overal in de wereld opduiken.

 

 

ANP
Amsterdam, Nederland

Dit jaar opent het grootste street art museum ter wereld op het NDSM-terrein in Amsterdam- Noord. Op de gevel van het museum is een 24 meter hoog portret van Anne Frank geschilderd door de Braziliaanse kunstenaar Kobra. De oppervlakte van het museum is indrukwekkend: in een ruimte van 7.000 vierkante meter zullen de artiesten hun gigantische kunstwerken tentoonstellen. Het kleinste zal groter zijn dan Rembrandts Nachtwacht. De collectie is nog geheim, maar moet veel liefhebbers van street art naar Amsterdam trekken.

 

Berlijn, Duitsland

Berlijn is een van de belangrijkste steden in Europa als het gaat om street art. De muurschilderingen hebben vaak een politieke bijbetekenis, zoals Astronaut Cosmonaut van de Franse kunstenaar Victor Ash. Dit is een van de meest iconische werken in de stad, gemaakt tijdens een festival in 2007. Het werk verwijst volgens de maker naar de ruimtewedloop tussen de Sovjet- Unie en de Verenigde Staten tijdens de Koude Oorlog, maar staat ook voor de behoefte van mensen om te ontsnappen naar een andere wereld.

Parijs, Frankrijk

Street art hoeft niet heel groot te zijn: de Franse kunstenaar Invader maakt sinds 1998 kleine mozaïeken die door
heel Parijs te bewonderen zijn, op de meest onverwachte plaatsen. Onder bruggen, boven straatnaamborden en in steegjes zijn de kleurrijke werken te vinden. Invader laat zich inspireren door spelcomputers
uit de jaren tachtig en zijn werk is inmiddels zeer kostbaar: op veilingen levert het honderdduizenden euro’s op. Vaak zijn er berichten over dieven die de kunstwerkjes proberen te stelen en ze daarbij vernielen. Ook in andere steden is Invaders werk te bewonderen, maar nergens is hij zo aanwezig als in Parijs

Lódz, Polen

Sinds 2009 worden in deze voormalige industriestad steeds meer kunstwerken in de publieke ruimte gemaakt. Lódz ligt ongeveer in het midden van Polen, en de grote huizenblokken van de sobere textielstad bleken perfect om er enorme muurschilderingen op te maken. Veel internationale artiesten hebben hier al werken gemaakt, waarvan sommige duizelingwekkend groot lijken als je ervoor staat. Het maakte Lódz internationaal tot een cultureel centrum voor openbare kunst.