Supersonisch reizen

Uren lang in het vliegtuig of in de trein zitten zal in de toekomst niet meer hoeven. Met de komst van supersonische transportmiddelen kunnen we ons met onvoorstelbare snelheden van A naar B laten verplaatsen. 

Elon Musk, oprichter van SpaceX en de man achter onder meer PayPal en Tesla, bedacht een transportmiddel waarmee je je op extreem snelle wijze kan laten vervoeren: de Hyperloop. Musk zette een wedstrijd op waarin tal van studententeams streden om het beste ontwerp. Uiteindelijk mochten 124 studententeams hun ontwerpen presenteren. Het team van de TU Delft heeft de tweede prijs gewonnen en mag deze zomer in Californië het ontwerp gaan testen. De studenten uit Delft wonnen daarnaast nog een prijs voor het meest innovatieve design.

De Hyperloop werd in 2013 bedacht door Musk. Het idee is dat er capsules met een enorme snelheid door een buis worden geschoten. Dit is een vacuümbuis waardoor de capsules een snelheid kunnen bereiken van 1200 kilometer per uur. Je zit dan in een half uur in Los Angeles vanaf San Francisco – met de auto doe je daar ruim 6 uur over. De capsule naar het ontwerp van de Delftse studenten is ontzettend licht, waardoor maar weinig energie verbruikt wordt bij het reizen met de Hyperloop. Hiermee is de Hyperloop niet alleen een snelle manier van reizen maar ook een milieuvriendelijke.

Vliegtuigen

Supersonisch vliegtuig

Niet alleen SpaceX-CEO Elon Musk probeert van supersonisch reizen een realiteit te maken. Ook andere bedrijven zijn er mee bezig. Bijvoorbeeld de start-up Boom. Het bedrijf werkt aan een prototype van een vliegtuig dat een snelheid moet kunnen halen van 2500 kilometer per uur. Een reis van Londen naar New York zou dan maar 3,5 uur duren, en een reis van Los Angeles naar Sydney maar 6 uur. Het 11-koppige team dat het supersonische vliegtuig moet gaan realiseren bestaat uit een aantal zeer deskundige vliegtuigbouwers. Naar verwachting is het eerste prototype eind 2017 klaar.

In de toekomst zal er nog een vliegtuig komen dat ons met onvoorstelbare snelheden naar plaats van bestemming zal vliegen. Het gaat om de Aerion AS2, een vliegtuig ontwikkeld door Aerion Corporation in samenwerking met Europese vliegtuigbouwer en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De Aerion AS2 moet een snelheid van 1960 kilometer per uur gaan halen en heeft ruimte voor 12 passagiers. Het supersonische vliegtuig is met een prijs van 120 miljoen dollar bedoeld voor een kleine doelgroep en is er vooral voor zakenreizigers. Zij zullen in iets meer dan vier uur van Parijs naar New York vliegen.