Tech: de leukste DIY-gadgets

Zelf je gadgets in elkaar zetten hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Zeker niet met DIY-kits. Hiermee knutsel je op een eenvoudige en leerzame manier zelf de leukste gadgets in elkaar, van een platenspeler tot een mini spelcomputer. Want, waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan.

Platenspeler 

Deze langspeelplaat zet je zelf in elkaar, veel leuker dan er eentje in de winkel uitzoeken. Het mooiste is dat je de Spinbox DIY-platenspeler (afkorting voor do-it-yourself) platenspeler binnen twintig minuten in elkaar hebt. De losse onderdelen zijn eenvoudig in elkaar te zetten en dan kun je meteen beginnen met het afspelen van je platen. De platenspeler heeft een ingebouwde versterker en twee speakers, maar je kunt er ook je eigen speakers of hoofdtelefoon op aansluiten. De Spinbox is geschikt voor 7, 10 en 12 inch platen. Je kunt ‘m ook meenemen naar het park, want de batterij is oplaadbaar via USB.

Spelcomputers 

De DIY-gadgets van Tiny Circuits zijn er voor de echte cool kids. De gadgets zijn niet alleen mini, retro maar dus ook nog eens zelf in elkaar te knutselen. In de shop van Tiny Circuits kun je onder meer een knutselset voor een spelkast kopen die je de bekende speelhallen vindt, maar dan in miniformaat. Nadat je het spelcomputertje in tien minuten in elkaar hebt gezet kun je er leuke retro spelletjes op spelen. Je kunt ook kiezen voor een DIY mini videogame met kleine joysticks, knopjes en OLED-scherm of voor een kit voor het maken van een eigen smartwatch.

Ook leuk!

Bij Kano maken ze pakketten voor jong en oud waarmee je kunt leren programmeren op basisniveau. Nu hebben ze kits ontwikkeld voor drie leuke DIY-devices met simpele codes die iedereen kan leren. Zo kun je je eigen camera in elkaar knutselen. Je leert alles stap voor stap waardoor je uiteindelijk je eigen codes maakt voor fotofilters, flitsers en andere handige instellingen. Een tweede gadget is het lightboard. Hiermee maak je je eigen lichtcodes (afbeeldingen, tekst, discolicht) via de computer die je kunt afspelen met het lightboard. Het derde pakket bevat een slimme speaker waarmee je je eigen muziek kunt maken en loops, geluiden en melodieën kunt leren coderen.

Kids?

Juist schreef al eerder over technologie voor kinderen en hoe ze spelenderwijs leren programmeren en op de basisschool al aan de slag gaan met ingewikkelde technologie. Voor kinderen zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden, zeker op het gebied van DIY-kits. Maar omdat je nooit te oud bent om te leren, zijn deze pakketten zeker ook geschikt voor volwassenen. De producten van Tech will save us zijn bijvoorbeeld erg leuk. Zo is er een robot-, smartwatch- en spelletjescomputerset waarmee je zelf je gadgets in elkaar kunt zetten. En met de Craft Kit maak je zelf de coolste elektronische apparaten door gewoon je fantasie te gebruiken.