• MARTIN-PARR-FOTOWEDSTRIJD-MEEDOEN

Tips voor de beste wifi-verbinding

Een trage internetverbinding of helemaal geen wifi in huis is een rampscenario voor velen. Gelukkig kun je zelf je wifi-verbinding gemakkelijk optimaliseren. Juist geeft een aantal handige tips. 

Een goede internetverbinding in huis is erg belangrijk. Voor werk, school of zelfs voor een avondje relaxen. Want het is erg vervelend als je verbinding wegvalt net op het moment dat je die belangrijke mail probeert verzenden of een spannende aflevering van je favoriete Netflix-serie wilt gaan kijken. Hieronder vind je een aantal handige tips om je wifi-verbinding te verbeteren.

1. Meten is weten

Traag internet kan aan je provider liggen. Check op de website van je internetaanbieder of er storingen zijn en wat je er aan kunt doen. Maar het kan ook zo zijn dat de snelheid van het internet over het algemeen niet zo best is. De meeste providers bieden een snelheidstest aan om te kunnen meten hoe snel het internet is. Op Providercheck.nl kun je alle providers met elkaar vergelijken door je postcode in te vullen. Het platform zoekt dan de beste optie voor je uit qua wifi-snelheid.

2. Ontvangst optimaliseren

Hoe verder de wifizender van je apparaat staat, hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid natuurlijk. Ook is de kans op een verstoring van het draadloze signaal groter zodra er muren, plafonds en andere obstakels tussen zitten. Je kunt je bereik vergroten door de router bijvoorbeeld niet in de meterkast te zetten maar ‘m ergens daarbuiten. Het helpt ook vaak om de router wat hoger te zetten omdat de radiostralen dan minder obstakels hebben.

Een andere tip: zet de router eens rechtop en draai aan de antennes. Plaats je router ook niet te dichtbij de keuken. Wifi-routers gebruiken namelijk dezelfde frequentie als magnetrons waardoor je wifi-signaal wordt verstoord zodra je de magnetron aanzet. Bovendien absorberen metalen objecten, zoals de koelkast, diepvries en oven en andere keukenapparaten, het signaal.

 

3. Sneller laden

Laden de internetpagina’s heel traag maar is je verbinding prima? Dat kan liggen aan de vele reclamebanners die moeten laden zodra jij naar de pagina gaat. Installeer dan een ‘adblocker’, een handig systeem dat er voor zorgt dat je geen reclames te zien krijgt. Het laden van de internetpagina’s in je browser zal dan 2,5 keer zo snel gaan.

4. Homeplug

Je kunt ook extensies gebruiken om je wifi-verbinding te optimaliseren, zoals een homeplug. Homeplugs gebruiken je elektriciteitsnet als computernetwerk. Je installeert ze door een adapter bij de router in een stopcontact te steken en deze te verbinden met de router via een netwerkkabel. De andere adapter die bij het pakket hoort, stop je bijvoorbeeld op een andere verdieping in het stopcontact. Vervolgens kun je je apparaten met de homeplug verbinden via het wifi-netwerk.

5. Wifi-versterker

In plaats van een homeplug kun je ook een wifi-versterker gebruiken, een apparaatje dat het signaal van je wifi-verbinding vergroot, sneller en stabieler maakt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook in de tuin of op zolder goed gebruik maken van het internet. Een wifi-versterker plaats je op het punt waar je nog voldoende bereik hebt. Het extra apparaatje pikt het signaal op en zendt het opnieuw uit. In grote woningen komen wifi-versterkers goed van pas, de apparaatjes weten namelijk gebieden te bereiken waar het signaal van je standaard router niet bij kan komen.

6. Multiroom wifi
Multiroom wifi met de Orbi van Netgear

Homeplugs en wifi-versterkers zijn verleden tijd met een multiroom wifi-systeem. Hiermee kun je gemakkelijk je hele huis van wifi voorzien. Het systeem bestaat namelijk uit meerdere wifi-punten en zorgt ervoor dat de data binnen het netwerk altijd de meest gunstige route aflegt, dit hoeft dus niet per se rechtstreeks te zijn. Ook zorgt multiroom wifi ervoor dat je apparaten verbonden zijn met het meest geschikte wifipunt. Orbi van Netgear is een van de multiroom wifi-systemen en is te koop voor ongeveer 430 euro.

Internetten buitenshuis 

Wil het echt niet lukken met het internet thuis? Ga dan opzoek naar een café of koffietentje waar je kunt internetten. Als je dit gaat doen, let er dan goed op dat je veilig te werk gaat. Openbare netwerken zijn namelijk aantrekkelijk voor hackers en anderen die iets met jouw bestanden en informatie willen doen. Zo lukte het data-expert Hannes Mühleisen om met twee antennes data te verzamelen van duizenden treinreizigers omdat zij gebruik maakten van wifi van de NS. Hoe zorg je er nu voor dat je veilig kunt internetten via een openbaar wifi-netwerk? Hier vind je een aantal handige tips.