Top 10 prettigste steden om in te wonen

Ook volgens de peilingen van dit jaar is het weer het fijnst wonen in Wenen. In de top tien ook bijzonder veel Duitse steden en landen waar men het gelukkigst is. Amsterdam staat op plek twaalf en valt er net buiten. 

Jaarlijks brengt adviesbureau Mercer een lijst uit met daarop steden in de wereld waar het je het prettigst woont. Voor de Quality of Living Index kijkt het bureau naar welke steden de beste kwaliteit van leven bieden. Voor de achtste keer op rij is de Oostenrijkse hoofdstad Wenen als winnaar uit de bus gekomen. Mercer stelt de lijst samen om zo internationale bedrijven te helpen de juiste compensatie voor hun werknemers in verschillende grote steden vast te stellen.

Om de index te bepalen is onderzoek gedaan naar 450 steden in tien categorieën. Politieke stabiliteit, criminaliteit en rechtshandhaving behoren tot de eerste categorie waarop de index is gebaseerd. Ook het economische milieu is een categorie. Net als het sociaal-cultureel milieu, waartoe de mogelijkheid tot het consumeren van media, censuur, beperkingen en persoonlijke vrijheid behoren. Medische hulp, besmettelijke ziekten, afvalverwerking en luchtkwaliteit zijn onderdeel van een vierde categorie. De standaard en de beschikbaarheid van internationale scholen is ook meegenomen in de beoordeling van de steden.

Infrastructuur was dit jaar een aparte en zeer belangrijke categorie waar naar gekeken is. Daarnaast bestond ook de categorie ‘Public services en transportation’, hier hoorden elektriciteit, water, transport en verkeer bij. De mogelijkheid tot vermaak (restaurants, theaters, bioscopen en sport) is ook bekeken door Mercer, net als het aanbod van dagelijkse consumptiegoederen. Huisvesting, huurhuizen, beschikbaarheid van huishoudelijke apparaten, meubels, onderhoudsservices, behoorden ook tot een aparte categorie. Het klimaat en het aantal natuurrampen waren onderdeel van de laatste categorie waarop de index is gebaseerd. Hieronder de tien steden waar het volgens Mercer het prettigst wonen is (Amsterdam staat overigens op plaats 12 en valt er net buiten).

10. Sydney
De Australische stad scoort hoog op het gebied van economie. Sydney is namelijk goed voor zeven procent van de landelijke economie. In de financiële sector bevindt zich 22 procent van alle werkenden. Maar ook het milieu, het weer en de groeiende culturele sector zorgden ervoor dat Sydney op plaats tien belandde van de 450 landen.

10. Basel (gedeelde 10e plek)

Deze relatief kleine stad met ongeveer 165.000 inwoners is gelegen tussen drie landgrenzen (Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) in het mooie Oostenrijk. Dat is ook precies de succesfactor van Basel: de prachtige omgeving. En natuurlijk de sterke economie. Deze twee factoren zorgden ervoor dat Basel op een gedeelde tiende plek staat samen met Sydney.

9. Kopenhagen

Denemarken is volgens het World Happiness Report, uitgevoerd door VN-organisatie SDSN Earth Institute, het gelukkigste land ter wereld. Niet verwonderlijk dus dat hoofdstad Kopenhagen hoogt scoort in de lijst met prettigste steden om in te wonen. Hier vind je een sterke stedelijke en culturele ontwikkeling en de Deense stad is beroemd om zijn fijne werk-privé balans.

8. Genève

De Zwitserse stad Genève wordt gezien als het wereldcentrum van de diplomatie en is de woonplaats voor de rijkste mensen ter wereld. Nergens ter wereld is het zo veiligheid als hier en de bevolking is gemiddeld zeer hoog opgeleid. Genève scoort dus goed op educatieniveau. Een logisch gevolg is dan ook dat Zwitserland op nummer twee staat van de gelukkigste landen ter wereld.

7. Frankfurt
Hier worden veel beurzen gehouden die wereldwijde de aandacht trekken, zoals de Frankfurt Motor Show. Frankfurt is dan ook een enorme commercie gerichte stad. Er is ook een grote aanbod van banen in de categorie professional services, voorbeelden hiervan zijn accountant, IT consultant, advocaat, chirurg, psychiater, architect en tandarts.

6. Düsseldorf
Nog een Duitse stad in de top tien. Düsseldorf is bekend vanwege zijn bloeiende mode-industrie – Zalando heeft er zijn hoofdkantoor – en kunstsector. De stad trekt dan ook vele internationale modemakers aan. Düsseldorf bleek een goede balans te hebben tussen alle tien de categorieën van Mercer.

5. Vancouver

Op plek vijf weer een niet-Europese stad. In het Canadese Vancouver is het bijzonder goed toeven. Het is de drukste stad met de meeste ethische diversiteit van het land. 52 procent van de inwoners heeft een moedertaal die niet het Engels is. Dit mag blijkbaar geen effect hebben op de resultaten in de tien categorieën want Vancouver gooit hoge ogen.

4. München
Weer een Duitse stad in de top tien en dat terwijl Duitsland niet in de top tien staat van gelukkigste landen. Blijkbaar is het voor internationals wel prettig wonen in de Duitse steden. München wordt ook wel de machinekamer van het land genoemd en scoort daarom beter dan Düsseldorf en Frankfurt. De kwaliteit van het leven in Duitsland is in deze stad het beste.

3. Auckland

Omringd door water ligt de Nieuw-Zeelandse stad Auckland tussen twee grote havens die voor veel economische voorspoed zorgen. De stad heeft hierdoor een evenwichtige economie en inwoners voelen er zich bijzonder veilig. Daarnaast is de omgeving van Auckland bijzonder mooi en idyllisch. Vandaar dat deze stad in de top drie is beland.

2. Zurich

Zwitserland staat op plek vier in de lijst met gelukkigste landen en de grootste stad van het land, Zurich, is de tweede prettigste plek om te wonen in de wereld. Zurich is bekend om zijn grote economische en culturele centrum. Maar de stad scoort waarschijnlijk vooral goed omdat Zwitserland over het algemeen een heel prettig land is om in te wonen.

1. Wenen

Voor de achtste keer op rij staat Wenen bovenaan de lijst. In alle categorieën bij elkaar scoort de Oostenrijkse hoofdstad het beste. Wenen heeft een rijke cultuur, het onderwijs is er goed, de economie evenwichtig, het is er veilig en er is genoeg te doen. Daarnaast is het een schone stad en is de omgeving erg mooi.