Double Click to Edit
Gisteren was er in delen van de Verenigde Staten een volledige zonsverduistering te zien. Een bijzonder en uniek spektakel. Juist verzamelde het mooiste beeld van de total solar eclipse. 

Miljoenen Amerikanen zagen gisteren hoe het eventjes helemaal donker werd. Een total solar eclipse komt niet zo vaak voor omdat de maan niet altijd precies voor de zon komt te staan. De totale zonsverduistering trok in een baan van de westkust naar de oostkust van de VS en was in totaal in twaalf staten te zien, onder meer in Oregon, Idaho en South Carolina. Onder meer de NASA zond de eclips live uit op NASA TV.   
Hoe werkt het?
Bij een totale zonsverduistering is de zon enige tijd niet zichtbaar en wordt het ineens 'nacht' doordat de maan de gehele zon bedekt. De aarde draait om de zon en de maan draait om de aarde en het komt wel eens voor dat ze alle drie op één lijn staan. Dan schuift de maan precies tussen de zon en de aarde. Omdat de zon vierhonderd keer zo groot is als de maan, en vierhonderd keer verder bij ons vandaan stond als de maan, leken de maan en de zon even groot. Tijdens een totale zonsverduistering is ook ineens de buitenste atmosfeer van de zon te zien, de corona. Normaal gesproken spelen zonsverduisteringen zich af boven de oceaan. Dat bijzonder veel mensen het schouwspel konden zien, is dus uniek. In Nederland heeft de eerstvolgende totale zonsverduistering in 2135 plaats. Tussen 2021 en 2030 zullen er hier wel acht gedeeltelijke verduisteringen te zien zijn.