Traditionele reclame gaat verdwijnen

Archief / Innovatie / 27/02/2018

 

De traditionele reclame heeft zijn langste tijd gehad, schrijft Vincent van Dijk. Met influencer marketing en big data krijgt de producent de klant wel waar hij hem wil

Ten tijde van het Romeinse Rijk waren er al geschilderde reclameboodschappen en in de Gouden Eeuw stonden er al advertenties in kranten. Met de komst van de moderne industriële maatschappij kwam het consumentisme: het zinloze bevredigen van onechte wensen die de industrie ons aanpraat. En dat ging ver: van het drinken van melk en het rijden van auto’s tot het roken van sigaretten. Reclameboodschappen drongen ons leven binnen. Reclame in de vorm van spotjes en advertenties is vooral schieten met veel hagel. Het is een peperdure hobby die voornamelijk in stand is gehouden door grote reclamebureaus die hieraan bakken met geld verdienden. Voor de meeste producten en diensten geldt dat je een aanbeveling van een vriend eerder gelooft dan een algemene reclame-uiting. Viral advertising.
Massamediale reclame heeft zijn langste tijd gehad en er wordt naarstig gezocht naar slimmere en efficiëntere marketingmethoden. Gelukkig is de moderne consument altijd connected, dus is internet een goed medium om hem te bereiken. Nu wordt ‘zendtijd’ nog verkocht rond uitzendingen via kanalen als YouTube en Uitzending Gemist, maar dat is niet meer dan een ouderwetse vorm van reclame die wordt geprojecteerd op een nieuw medium. Je ziet afgelopen jaren dat reclame op internet steeds meer wordt aangepast aan de consument. Op basis van zoekgedrag krijg je bijvoorbeeld een banner met een vakantiebestemming te zien. Deze techniek werkt nog niet optimaal, want als je al lang en breed terug bent uit New York, krijg je nog steeds aanbiedingen voor The Big Apple te zien, wat zorgt voor irritatie. Slimmer en efficiënter zijn de persoonlijke tips die je krijgt tijdens een aankoopproces op internet. Een aanbieding voor vuilniszakken, bijvoorbeeld, als je een vuilnisemmer aan het kopen bent. Ook in het straatbeeld verandert reclame door de verbinding met internet. Interessant zijn reclamedisplays met ingebouwde camera die een inschatting van de leeftijd en het geslacht van de voorbijganger maakt en – afhankelijk van het tijdstip – een aangepaste reclame-uiting toont. Zo wordt de hagel gerichter afgevuurd, al zijn de uitingen vaak nog steeds te generiek. Het duurt niet lang meer of er kan een persoonlijke boodschap op het scherm verschijnen, dankzij gezichtsherkenning, gekoppeld aan een persoonlijk profiel. Uiteraard ontstaat er dan discussie over de beveiliging van persoonsgegevens, maar als het voordeel biedt, dan vinden consumenten het nooit erg om te worden herkend en hun gegevens te openbaren. Reclameboodschappen op televisie, op gebouwen of in tijdschriften zijn niet meer nodig en gaan als storend of vervuilend worden ervaren.

In China zijn ze al verder. Hier worden van iedereen profielen bijgehouden en krijgen alle consumenten een nummer. Het aan het nummer gekoppelde profiel wordt door verschillende partijen verrijkt en aangescherpt. Er wordt bijgehouden of je liever koffie of thee drinkt, welke programma’s je kijkt, of je van appel- of chocoladetaart houdt, wat je opleidingsniveau en uitgavenpatroon is. Op basis daarvan is de kans dat een adverteerder raak schiet erg hoog. Het on demand afleveren van diensten, goederen en producten op basis van de persoonlijke behoeften wordt de toekomst – iets wat in China al gebeurt. Als iemand hier een nieuwe stofzuiger wil of een knipbeurt, dan kan dat à la minute worden geregeld. De Alibaba’s en Amazons van deze wereld kopen daarom supermarkten en andere bedrijven op om alle producten te kunnen leveren. Reclame voor een product of voor een winkel wordt een overbodige tussenstap.
Maar wordt het niet vervelend, als je altijd automatisch dezelfde bestelling krijgt? Elke dag weer die kop cappuccino met appeltaart? Gelukkig weet een slim systeem wanneer iemand openstaat voor vernieuwing en past de algoritmes daarop aan, door aan de juiste persoon op het juiste moment een alternatief te bieden en in te spelen op actuele situaties. En meer dan ooit worden mensen geprikkeld door gedrag van anderen. Dankzij sociale media als Instagram, YouTube en Facebook worden nieuwe trends razendsnel opgepikt en in hoog tempo over de hele wereld verspreid. Voor de oude reclamejongens staat er een nieuwe cash cow in de grazige weide: influencer marketing is de nieuwe hype onder bedrijven.


1 Reactie

op 02/03/2018

“Massamediale reclame heeft zijn langste tijd gehad” ik wil het graag hier mee eens zijn, maar mis onderbouwing met cijfers waaruit dit blijkt. Daarnaast kan je de gehele entertainment industrie ook zien als een grote reclame .. en die woekerd vrolijk door.

Ook in de uitspraak “Uiteraard ontstaat er dan discussie over de beveiliging van persoonsgegevens, maar als het voordeel biedt, dan vinden consumenten het nooit erg om te worden herkend en hun gegevens te openbaren.” zit een aanname, die ik niet deel. Gedurende mijn lessen waarin ik de technieken bespreek (zoals Behavioral (micro) targeting), merk ik juist een afkeer/angst ontstaan tegen deze vorm van werken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 8 =

Tags:

Vincent van Dijk
Vincent van Dijk
Trendwatcher Vincent van Dijk (1974) verzorgt vanaf de allereerste editie van Elsevier Juist de trendrubriek Moderne Tijden. Hij studeerde Bouwkunde aan de TU in Delft en is al 15 jaar partner van marketing- en trendbureau HBMEO. Daarnaast is hij hoofdredacteur van restaurantgids SpecialBite en schreef hij het boek Amsterdam Slaapt, nadat hij een jaar lang elke dag in een ander Amsterdams hotel woonde.
Vorige artikel

Briljante protretten: John Malkovich speelt beroemde foto's na

Volgende artikel

Whisky zonder leeftijd

Misschien vind je deze ook leuk


Volgende artikel

Briljante protretten: John Malkovich speelt beroemde foto's na

Fotograaf Sandro Miller werkt vaak samen met Hollywood-sterren, en heeft zo ook John Malkovich regelmatig voor zijn camera...

21/02/2018