Update: zeilreis Sailors for Sustainability

Ze zijn nu ruim een jaar onderweg met hun zeilschip, opzoek naar duurzame oplossingen die inspireren. En die vonden zeilers Floris van Hees en Ivar Smits. Tijd voor een update. Hieronder lees je hoe het hen is vergaan het afgelopen jaar en over hun meest inspirerende ontmoetingen.

In juni 2016 vertrokken ze met hun klassieke zeilschip Lucipara 2 uit Amsterdam voor een ontdekkingsreis rond de wereld. Floris van Hees (38) en Ivar Smits (42) noemen zichzelf Sailors for Sustainability en gaan al reizend op windenergie opzoek naar oplossingen voor duurzaamheidsproblemen. Hun missie: laten zien dat een duurzame toekomst mogelijk is. Met positieve voorbeelden die ze onderweg verzamelen, willen ze zo veel mogelijk mensen inspireren.

Scandinavië

Een jaar na vertrek zijn Van Hees en Smits al tal van mooie voorbeelden tegengekomen. Vooral in Scandinavië, het eerste gebied dat ze aandeden, vonden ze veel duurzaamheidsoplossingen. Zoals de oplossing van de eilandbewoners in het Deense Samsø, zij hebben hun eigen duurzame energierevolutie georganiseerd met hernieuwbare energiebronnen. Of het idee om op een rotsig Zweeds eiland een vruchtbare bodem te creëren door permacultuur toe te passen.

Hernieuwbare energiebronnen in Samsø

Maar bovenal viel de rol van de overheid in de bevordering van verduurzaming op in Scandinavië. Kopenhagen heeft het ambitieuze doel om in 2025 CO2-neutraal te zijn. In Denemarken worden strenge energienormen gehanteerd voor nieuwbouw. Dat leerden de zeilers bij Rockwool, de wereldmarktleider in steenwolisolatie. Ook kwamen Van Hees en Smits erachter dat Noorwegen wereldkampioen elektrisch rijden is geworden door stimulering vanuit de overheid.

Ook in andere Europese landen kwamen ze mooie initiatieven tegen. Zo delen bewoners van het Engelse Totnes hun moestuinen, verduurzamen ze huizen en stimuleren ze de lokale economie. En op Ibiza zet Chris Dews zich voor tal van zaken in als afvalscheiding, beach cleanups en lokale landbouw. In het Duitse Kiel bezochten de zeilers de eerste verpakkingsvrije supermarkt van het land: Unverpackt. Een vooruitstrevende retailformule. En in het Schotse Findhorn vonden ze een heus ecodorp.

Ecohuizen in Findhorn

Onderweg vonden de zeilers ook bedrijven die teruggrijpen op oude technieken. Zoals Fair Transport, het bedrijf dat vracht vervoert per zeilschip. Of producenten van biologische wijn die traditionele methoden toepassen om gif te vermijden. Ook kwamen ze slow food restaurants tegen die ambachtelijke en lokale serveren van het seizoen. Van Hees en Smits zagen dat dit soort bedrijven duurzaamheid centraal stellen en tegelijkertijd geld verdienen en daarnaast ook banen creëren. Het kan dus wél.

Komende jaren

De zeilers delen alle gevonden oplossingen en zeilavonturen op hun website en sociale media, om zo veel mogelijk mensen te bereiken en te inspireren. Inmiddels hebben zo’n twintig oplossingen verzameld. Maar de mannen zijn nog niet klaar met hun reis. Ze hebben koers gezet richting de Middellandse Zee. En begin 2018 staat de oversteek naar Zuid-Amerika op de planning. De komende jaren zullen ze ook nog Nieuw-Zeeland, Australië en Azië aandoen. Wil je de avonturen Van Hees en Smits in de gaten houden? Volg dan alles over hun reis en duurzame oplossingen hier.