• MARTIN-PARR-FOTOWEDSTRIJD-MEEDOEN

Veilig op pad met de slimme fiets

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn op de fiets en je zo min mogelijk te laten afleiden door je smartphone. De volgende hightech fietsoplossingen maken dit wat makkelijker en zorgen ervoor dat jij voortaan veilig door de stad fietst. 

Bij ongeveer één op de tien fietsongelukken is een smartphone betrokken. Voor de leeftijdsgroep 12 tot 34 jaar ligt dat cijfer nog eens twee keer zo hoog. Je zit dus veiliger op de fiets als je niet onderweg zit te appen of door je Facebookpagina scrolt. Daarom gaat fietsfabrikant Gazelle een fiets maken met een systeem dat je smartphone uitschakelt zodra je tien kilometer of harder fietst. Dit systeem wordt in de vorm van een SafeDrivePod op de fietsen gemonteerd en dat apparaatje staat dan in verbinding komt te staanmet je telefoon. Voor nu gaat het alleen nog maar om een prototype van de SafeDrivePod, voor de auto is er ook een in ontwikkeling.


Door het volgende apparaatje hoef je niet meer op je telefoon te kijken tijdens het fietsen. De SmartHalo verandert je fiets namelijk in een slimme hightech fiets met onder meer een intuïtief navigatiesysteem dat je de snelste en veiligste route naar je bestemming laat zien. Het enige wat je hoeft te doen is van te voren je bestemming in te voeren in de speciale app en de SmartHalo weet langs welke route hij je moet sturen en welke aanwijzingen hij je moet geven. Daarnaast zit er in het apparaatje ook verlichting die het fietspad goed verlicht tijdens het fietsen en automatisch uitschakelt zodra jij je fiets verlaat. Omdat dit allemaal nog niet slim genoeg is: de SmartHalo beschikt over ook een anti-diefstalfunctie.

Verlichting
Fietsverlichting is er alle soorten en maten. Iedere stadbewoner zal het wel herkennen: lampjes die kwijtraken, gestolen worden of aan blijven staan in je tas en dynamoverlichting die kapot gaat of batterijen die te snel opraken. Met de verlichting van Revolights Eclipse+ zijn al deze problemen verleden tijd. Dit verlichtingssysteem voor de fiets bestaat namelijk uit vier dunne stroken led-verlichting die op je banden en spaken bevestigd kunnen worden met een clip. Met deze verlichting ben je van alle kanten zichtbaar. De lichten geven ook aan als je vaart mindert en als je de bocht om gaat. Ook gaan ze automatisch aan zodra het donker wordt.

Verlichting hoeft overigens zich niet per se op of aan de fiets te zitten, het kan ook verwerkt worden in kleding, slimme kleding welteverstaan. Het bedrijf Lumenus is bezig met het creëren van kleding en accessoires met ingebouwde led-verlichting. Zo laat het bedrijf een conceptversie zien van een jas met rode en witte lichten die de fietser goed zichtbaar maken en zelfs als richtingaanwijzer werken. De lichten in de jas communiceren met een speciale app waarin basisinstellingen kunnen worden aangepast en richtingaanwijzers kunnen worden aangezet. Daarnaast is de app met GPS verbonden waardoor je gewaarschuwd kan worden voor onveilige paden waar het donker is.

Veilige hightech fietspaden
Wegen kunnen wel wat slimmer vinden veel wegenbouwers, vooral op het gebied van verlichting. In 2014 werd dan ook het eerste zelflichtgevende fietspad ter wereld geïntroduceerd. Met het Van Gogh-fietspad, geïnspireerd op De sterrennacht van Van Gogh, had Eindhoven de primeur. Het concept kwam van kunstenaar Daan Roosegaarde in samenwerking met bouwbedrijf Heijmans om het project te kunnen realiseren. 600 meter van een 335 kilometer lange Van Gogh-fietsroute werd bestrooid met duizenden glinsterende steentjes die zich met behulp van innovatieve technologie overdag oplaadden en ’s avonds licht gaven. In Polen werd met dezelfde technologie geëxperimenteerd en werdeen lichtgevend fietspad met blauwe gloed aangelegd dat geschikt is voor grootschalige projecten.

Heijmans werkt aan nog iets anders dat bij kan dragen aan de veiligheid van fietsers. Het bouwbedrijf bedacht namelijk een intelligent systeem genaamd Bikescout dat continu de snelheid en afstand van naderende fietsers meet. Met deze informatie worden automobilisten via een LED-indicatie op de weg gewaarschuwd voor naderende fietsers op oversteekplaatsen. Daarnaast biedt Bikescout automobilisten ook de mogelijkheid om via een app data in te zien over fietspaden zoals de drukte en de gemiddelde en maximale snelheid. Automobilisten zijn op deze manier op tijd op de hoogte van het aantal fietsers, bromfietsers en e-bikers dat op de fietspaden rijdt.