Verantwoorde en hippe dorstlessers

Het is warm in Nederland. En wat is er dan lekkerder dan een verfrissend drankje, zonder al te veel suiker? Juist ging op zoek naar verantwoorde en leuke dorstlessers.

Nederlanders drinken jaarlijks gemiddeld 100 liter frisdrank en 12 liter sap. Via deze drankjes krijgen we 4 procent van de onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën binnen. Dit komt door de vele suikers. Dat suikergehalte mag van de brancheorganisatie Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) per 2020 flink omlaag. Dat lieten ze vorige week weten aan minister Schippers van Volksgezondheid. 

Er zijn de afgelopen jaren al veel calorie-armere frisdranken op de markt gekomen, die ons een gezonder alternatief bieden. De bekende frisdrankmerken lijken steeds minder in trek of worden vervangen door Zero-varianten. Biologische sapjes, back to basic ijsthee en duurzame limonades blijken ook erg gewild. Op festivals en op terrasje krijgt het ontspannende publiek zo steeds minder suiker binnen. Maar uit welke sapjes en drankjes kunnen we tegenwoordig zoal kiezen?

Bionade

Bionaden.4659

Voor de fans van biologische sapjes is er Bionade. Het is een geheel biologisch geproduceerd drankje en wordt op dezelfde manier gebrouwen als bier. De moutsuiker wordt bij Bionade niet omgezet in alcohol, maar in gluconzuur. Gluconzuur smaakt zoet waardoor er geen extra suiker aan de limonade hoeft worden toegevoegd. Alle grondstoffen die nodig zijn voor Bionade zijn ook nog eens bio-gecertificeerd. Bionade bestaat er in de smaken vlierbes, gember-sinaasappel, lychee en kruiden.

BOS Ice Tea

bos-1l-packshot

Het komt uit Zuid-Afrika en is gemaakt van biologische rooibos: BOS Ice Tea. Er zitten natuurlijke aroma’s in en het bevat geen cafeïne, kleurstoffen en e-nummers. De rooibos die gebruikt wordt voor de ijsthee wordt 100 procent duurzaam verbouwd in de Cederberg Mountains in Westkaap. Het is aangetoond dat rooibos de stress verlaagt en veel antioxidanten bevat. BOS Ice Tea wordt verkocht in de smaken lemon, peach, apple, berry en lime & ginger.

Fritz-Limo

Fitz

In 2003 kwam Fritz-Kola op de markt. Cola met de maximaal toegestane hoeveelheid natuurlijke cafeïne. Fritz-Kola lijkt hiermee een vreemde eend in de bijt in vergelijking met andere healthy frisdranken en sapjes. Maar voor Fritz-Kola en Fritz-Limo (de limonades van Fritz) worden enkel natuurlijke ingrediënten gebruikt. En ze worden ook nog eens op een duurzame manier geproduceerd. Bovendien zijn de glazenflesjes van Fritz compleet recyclebaar. Fritz-Limo kun je onder meer krijgen in de smaken: citroen, sinaasappel en meloen.