(Te) gekke bouwmaterialen

Bouwen met vernieuwende materialen is hip. Naast dat het duurzamere huisvesting oplevert, voldoen de woningen ook nog eens aan esthetische architectonische criteria. Juist bekeek een woning van golfkarton, rubber en beton. 

In de bouw wordt steeds meer gezocht naar duurzame oplossingen. Veel architecten en bouwbedrijven zetten vernieuwende bouwmaterialen of bouwconstructies in die huizen energiezuinig, of zelfs energie-neutraal kunnen maken. De mogelijkheden van golfkarton, kartonnen kokers, rubberen bekleding en holle prefabwanden met daartussen beton, worden in groeiende mate bekeken door ontwikkelaars. Voordelen van de materialen lijken namelijk een hoop duurzaamheid op te leveren.

Karton

WikkelHouse

Bij Fiction Factory maken ze tijdelijke of permanente huisjes van golfkarton. Je kunt deze huisjes gebruiken als vakantiehuis, showroom voor een beurs of festival of als eigentijds kantoor. Het Wikkelhouse wordt opgebouwd uit golfkarton. Het golfkarton is keihard. Dat komt omdat de lagen in een sandwichstructuur met milieuvriendelijke lijm op elkaar zitten. Een Wikkelhouse is hierdoor goed geïsoleerd en door een waterdichte ademde folie ook beschermd tegen de regen. Dat maakt het huisje maar liefst drie keer duurzamer dan wanneer het traditioneel gebouwd zou zijn. Een Wikkelhouse heeft een verwachte levensduur van minimaal 50 jaar.

AFP PHOTO / Anglican Church of New Zealand / HO
AFP PHOTO / Anglican Church of New Zealand / HO

Architect Shigeru Ban bouwt ook met karton. In 2014 won hij de prestigieuze Pritzker Achitecture Prize vanwege zijn constructies van recyclebaar karton. Na de aardbeving in het Japanse Kobe in 1995 maakte hij huizen van karton voor degenen die hun huis kwijt waren geraakt. In 2013 ontwierp hij een kartonnen kerk voor het door een aardbeving verwoeste Christchurch. Zijn constructies zijn tijdelijk, hoewel zijn karton wel water- en vuurvast is.  Daarnaast zijn de gebouwen van deze bijzondere architect ook erg duurzaam. Shigeru Ban werkte voor veel projecten samen met het Nederlandse architectenbureau Octatube. Samen realiseerden ze onder meer een koepel van kartonnen kokers voor een tijdelijk theater in Amsterdeam, een tijdelijke kartonnen brug in Frankrijk en een dakconstructie van karton voor een Delftse sportvereniging.

 

 

 

Rubber

OYO Architects ontwierp een huis met rubberen bekleding. De rubberen laag die op de buitenkant aangebracht is, beschermt het huis tegen wisselende weersomstandigheden en zorgt voor een goede isolatie. Daarnaast ligt op het schuine dak van het huis gras dat doorloopt vanuit het gazon en zorgt voor een natuurlijke isolatie waardoor er binnen veel minder energie verloren gaat. Het rubberen huis staat in het Belgische Maldegem.

Beton

Bij Benthem Crouwel Architects dachten ze: dat kunnen wij ook met dat rubber. Ze ontwikkelden een vakantie huis met een houtskelet dat is afgewerkt met zwart spuitrubber. Daaroverheen zijn gekleurde vissersnetten gedrapeerd. Het vakantiehuisje staat op Texel en bestaat uit een woonkeuken, slaapkamer, badkamer en toilet. Op de bovenverdieping en in de kelder zijn extra slaapplekken en opbergruimtes. Het zomerhuisje is door de laag zwarte spuitrubber bestendig tegen het weer en duurzaam.

 

Beton

Concrete House bouwt sinds 2004 duurzame woningen van beton. De huizen worden gebouwd uit holle prefabwanden die ter plaatse op de werf volgestort worden met beton. Concrete House is het eerste bouwbedrijf in Nederland dat volgens deze holle-wandconstructie bouwt. Tegen de wanden wordt een isolatielaag en een afwerkingslaag aangebracht. Het huis is daardoor zo stevig als een bunker.

Concrete House demo-2

Een betonnen woning heeft een beperkt energieverbruik door de ‘thermische inertie’. De betonwanden hebben de eigenschap om warmte op te nemen en dat weer terug af te geven, wat een besparing op de verwarmingskosten oplevert. In de winter werkt beton als een soort kachel en is in de zomer aangenaam koel. Met een betonnen huis zit je wel vast aan een strakke architectuur. Je moet vooraf goed weten waar je bijvoorbeeld je stopcontacten wilt, want de wanden zijn al klaar als ze op de werf arriveren.

Als je graag duurzame huisvesting wil, bieden bovengenoemde materialen misschien wel een oplossing voor jou. Voor je het weet woon je straks in een huis van kartonnen kokers of rubber.

 

Bron openingsfoto: © ANP // Koen Suyk