Verticale ‘bossen’ in de stad

In veel grote steden is te weinig ruimte voor groen. Parken en hier en daar wat boompjes, zijn niet voldoende om biodiversiteit te ontwikkelen en de stad en zijn inwoners gezond te houden. Verticale bossen moeten hier een oplossing voor bieden, want hiermee kan groen de lucht in.

China

In China wordt gebouwd aan een letterlijk groene stad. Anderhalf jaar geleden begon architect Stefano Boeri aan het plan voor Liuzhou Forest City. Inmiddels is met de bouw begonnen en het is de bedoeling dat de stad wordt bedekt met veertigduizend bomen en bijna een miljoen planten. Het vele groen zal de lucht van de stad op een natuurlijke manier filteren. Uiteindelijk moeten de planten en bomen negenhonderd ton zuurstof produceren en tienduizend ton koolstofdioxide opnemen net als zevenenvijftig ton andere vervuilende stoffen.

De energie en warmte in de stad zal afkomstig zijn van zonnepanelen en geothermische energie. Dit maakt Liuzhou Forest City tot de groenste stad van de toekomst. Over drie jaar worden de eerste bewoners verwacht. Naast woonruimte biedt de stad ook andere faciliteiten zoals kantoorpanden, hotels, winkels, een ziekenhuis en scholen, zodat Forest City een op zichzelf staande stad kan worden. Met een hogesnelheidslijn kunnen de bewoners het nabijgelegen Liuzhou bereiken.

Bogota

In de Colombiaanse hoofdstad Bogota vind je de grootste verticale tuin ter wereld. Tussen alle torenflats staat een appartementencomplex geheel bedekt met groen. Op de gevels vind je 115.000 planten met een totale oppervlak van drieduizend vierkante meter. Deze enorme verticale tuin compenseert de koolstofvoetafdruk van zevenhonderd inwoners en de CO2-uitstoot van 745 auto’s. De hoeveelheid vegetatie zorgt ook voor voldoende zuurstof, genoeg voor drieduizend mensen.

Het gebouw staat er sinds 2015, na een jaar van planning. Door de komst van de verticale tuin zal het Heat Island Effect in de stad afnemen, het bekende fenomeen dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende gebied. En dan vraag je je natuurlijk af: hoe geef je zo veel plantjes nou water? Daar heeft architectenbureau Groncol natuurlijk ook over nagedacht, want in de flat zijn 42 irrigatiestations geïnstalleerd.

Milaan en Utrecht

In Milaan staan de prijswinnende woontorens ontworpen door Boeri Studio (de ontwerpstudio die overigens ook verantwoordelijk is voor Liuzhou Forest City). De torens zijn 110 meter en 76 meter hoog waarop negenhonderd bomen van drie, zes of negen meter staan en tweeduizend planten op te vinden zijn. Het groen heeft per toren een totaal oppervlak van zevenduizend meter en Bosco Verticale betekent dan ook met recht ‘verticaal bos’. Hiermee wordt middenin de stad een microklimaat ontwikkeld dat vocht en zuurstof produceert en CO2 en afvalstoffen absorbeert.

Dezelfde Italiaanse architect Stefano Boeri die ook Bosco Verticale mede ontwierp, zal ook de eerste grote verticale tuin van Nederland ontworpen. Er komt namelijk een complex van zijn hand in Utrecht te staan. Boeri kwam als winnaar uit de bus bij een architectuurwedstrijd voor de nieuwe torens aan de Jaarbeursboulevard. Utrecht krijgt een verticaal bos van negentig meter hoog met tienduizend planten en 360 bomen. In 2019 start de bouw van de torens die drie jaar moet gaan duren.

Patrick Blanc

Boeri was niet de eerste die een verticale tuin ontwierp, de Franse botanist Patrick Blanc wordt gezien als een van de pioniers van de verticale tuin. Hij weet al jaren groen dat geen bodem nodig heeft, te verwerken in ongebruikte ruimten in de stad. Zijn projecten zijn over de hele wereld te zien. In het Pershing Hall Hotel in Parijs creëerde Blanc zijn eerste grote verticale tuin in de binnenplaats van het hotel. Een muur van dertig meter hoog is compleet bedekt met planten. Dit is nog steeds Blancs favoriet vanwege de prachtige kleuren die ’s avonds magisch verlicht zijn. 

Blanc werd wereldwijd bekend door zijn ontwerp voor Musée du Quai Branly in Parijs. De tweehonderd meter lange en twaalf meter hoge muur is compleet bedekt met groen. Er groeien maar liefst honderdvijftig plantensoorten op en in totaal vijftienduizend planten. Drie jaar later, in 2008, ontwierp Patrick Blanc een verticale tuin voor het museum CaixaForum in Madrid. De verkoeling die de gevel in de zomer biedt, wordt zeer gewaardeerd door de bewoners van de stad.