Vliegen in het vliegtuig van de toekomst

Vliegen wordt steeds slimmer, niet alleen vliegvelden maar ook vliegtuigen ondergaan een transformatie. Met als hoofddoel: meer gemak voor reizigers. Juist ontdekte de nieuwste ontwikkelingen. 

Juist schreef eerder over het vliegveld van de toekomst dat in niets op de luchthaven lijkt zoals we die nu kennen. Futurologen en luchthavenontwerpers gaan helemaal los en voorspellen hologrammen die reizigers wegwijsmaken op het vliegveld. Maar ook inchecken met een stemcommando en gezichtherkenningssoftware die doorziet welke reizigers een risico vormen. Van sommige voorspellingen zijn de contouren al zichtbaar, vooral op het gebied van wachten, ergernis nummer één onder reizigers.

Vliegen

Niet alleen het vliegveld ondergaat een hypermoderne transformatie, ook vliegtuigen zelf worden steeds slimmer. Ruim een jaar geleden las je op onze site over diverse veranderingen zoals een vliegtuig dat er voor zorgt dat je minder last krijgt van een jetlag. Of Netflixen tijdens de vlucht en vliegen met een geweldig uitzicht vanuit een transparante koepel. Wifi in het vliegtuig leek nog toekomst muziek, maar inmiddels bieden een groot aantal vliegtuigmaatschappijen wifiverbinding aan, al dan niet tegen een vergoeding. TUI Fly lijkt gratis internet aan te bieden tijdens de vlucht.

Modulair vliegtuig

Vliegtuigbouwer Airbus is bezig een hele andere inrichting van een van hun vliegtuigen. Dit vliegtuig zou modulair zijn, wat betekent dat het interieur op verschillende manieren kan worden ingedeeld. Hiervoor worden dezelfde technieken gebruikt als voor het in en uit laden van een vrachtvliegtuig. In plaats van vracht, worden in dit vliegtuig verschillende modules gezet. Zo zijn er modules die kunnen worden gebruikt als werkruimte, slaapcabine, fitnesszaal, restaurant of als familiecabine met speelruimte voor kleine kinderen. Het idee is dat een vlucht op maat kan worden gemaakt voor passagiers.

Zodra je een ticket boekt kun je aangeven van wat voor cabine je gebruik wilt maken zodat Airbus deze erin kan zetten. Airbus wil hiermee bereiken dat mensen zich vrijer voelen tijdens het vliegen doordat ze kunnen rondwandelen en gewoon hun ding kunnen doen. Dit betekent wel dat er minder passagiers in een vliegtuig passen en dat zal je gaan merken aan de prijs van het vliegticket. Airbus doet er wel alles aan om zo slim mogelijk om te gaan met de beschikbare ruimte. De veiligheid is nog een moeilijk onderwerp bij dit ontwerp, daarom zal het waarschijnlijk nog wel even gaan duren voor dit vliegtuig de lucht in mag.

Meer reizen?

Ben jij een echte globetrotter en kun je geen genoeg krijgen van leuke citytrips en verre reizen? Juist zorgt ervoor dat jij je leukste plekjes en de fijnste adresjes kunt ontdekken. Al onze tips zijn gebundeld in de reisgids Hidden Secrets. Hierin vind je onontdekte steden als Tromsø, Lille en bijzondere adresjes in klassieke steden als Berlijn, Parijs en Londen. Daarnaast krijg je handige tips om goedkoop en slim te reizen en leuke apps om de wereld te ontdekken.