• MARTIN-PARR-FOTOWEDSTRIJD-MEEDOEN

Voertuig wordt kunstwerk

Wie dacht dat vervoersmiddelen er vooral zijn om van A naar B te komen, staat vast niet stil bij het feit dat voertuigen ook als kunstwerk worden gebruikt. Van een vrachtwagen tot vliegtuig en van een vieze auto tot verlaten tank. Hieronder vier voorbeelden van diverse soorten kunstwerken op transportmiddelen.

Tekst: Esther Koeckhoven

Jingle Trucks

Vooral in Pakistan, Afghanistan en India rijden versierde bussen en vrachtwagens rond. Deze kleurrijke voertuigen zijn door Amerikaanse militairen tijdens missies in Afghanistan Jingle Trucks genoemd. De term ‘jingle’ verwijst naar het rinkelende geluid dat de bussen maken door de kettingen die aan de bumpers van de wagens zitten. Op veel bussen zitten extra opzetstukken op het dak zodat er meer ruimte is voor decoratie.

Maar niet alleen het dak en de zijkanten van de bus zijn versierd met vrolijke prints, ook de velgen zijn vaak tot in detail versierd. De kunst bestaat uit schilderingen, kalligrafie, spiegelwerk, houten snijwerk en dat in allerlei verschillende kleuren. Verschillende steden in Pakistan hebben hun eigen kenmerken waarmee de bussen zijn versierd. Op de wagens uit Balochistan en Peshawar is vaak veel hout verwerkt, terwijl bussen uit Rawalpindi en Islamabad vaak met plastic zijn versierd.

Nose art

Ook vliegtuigen zijn ideaal als pronkstuk voor kunst. Het schilderen van de neus, dat ‘nose art’ wordt genoemd, was vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog populair. Maar nog steeds zijn er vliegtuigen waarvan de neus is versierd. Amerika heeft gevechtsvliegtuigen A-10 Warthog in gebruik, sommige hebben op de neus een haaienkop. Tegenwoordig komt het niet veel verder dan afbeeldingen van gevaarlijke dieren als de haai.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de kunstwerken een stuk creatiever. Van sexy vrouwen tot zelf gekozen creaties zoals de Bockscar die tijdens de oorlog werd ingezet om een nucleaire bom op Nagasaki in Japan te gooien. Dit vliegtuig is bewaard gebleven en te zien in het National Museum of the US Air Force in Ohio. Een ander, recenter voorbeeld is uit 2010. Militair Michael Middleton uit Amerika schilderde een nose art-creatie op een vliegtuig om zijn omgekomen collega te eren.

‘Vieze’ kunst

De Russische kunstenaar Nikita Golubev gebruikt vieze voertuigen als schildersdoek. Niemand houdt van een vieze auto, maar met dit ‘vieze’ kunstwerk – zoals de kunstenaar het zelf noemt – word je graag op de weg gezien. Op zijn Instagramaccount plaatst de Rus foto’s van zijn kunstwerken. Dit is wel nodig, want na een regenbui verdwijnt zijn werk als sneeuw voor de zon. Golubev gebruikt borstels, penselen en zijn vingers om van het vuil op de voertuigen de meest uiteenlopende kunstwerken te maken.  Wie in Moskou overweegt zijn auto te wassen, kan beter nog even wachten en hopen dat deze kunstenaar langs zijn vieze wagen loopt.

Tanks
Foto: Janus Engel

Drie tanks in buitenwijken van Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, zijn beschilderd met goudgele prints. Dit is het werk van de Iraanse schilder Neda Taiyeb. Haar kunstwerken op verlaten tanks in Afghanistan zijn geen actie van protest, maar hebben het doel om de wereld een klein beetje mooier te maken. Het design is gebaseerd op haar moeders creaties uit haar jeugd. Zoals de zelfgemaakte tafelkleden in haar huis in de buurt van Karaj. De Iraanse bracht vrolijke prints aan op het meest indrukwekkendste symbool van oorlog: de tank. Ze wil het vernietigende Afghaanse land samenbrengen met de rest van de wereld; de vrouwen die zijn onderdrukt weer iets moois geven om naar te kijken.