Wandelpaden voor echte daredevils

In de zomereditie van Juist vind je een aantal van de mooiste wandeltochten ter wereld. Van bestemmingen als de Canadian Rockies tot de Trolltunga in Noorwegen. Maar voor wie het wandelen naar een heel ander level wil tillen, heeft Juist zes wat spectaculairdere wandelpaden op een rij gezet. Zoals een glazenbrug op 1,4 kilometer hoogte…

1. De langste ter wereld
EPA/VALENTIN FLAURAUD

Één van de meest spectaculaire wandelroutes in de Alpen heeft er sinds kort een nieuwe attractie bij. Op de ‘Europaweg’ in Zwitserland vind je namelijk een nieuwe hangende loopbrug. En dat is nog niet alles, met 494 meter is het is de langste ter wereld. De Europabrücke vervangt een eerdere brug van 230 meter lang, die in 2010 beschadigd raakte door vallende stenen. De nieuwe brug hangt op 85 meter hoogte boven het Grabengufer-ravijn en geeft uitzicht over de hoogste bergtoppen, zoals de Matterhorn.

2. Boven de boomtoppen 

Misschien wat minder spectaculair dan een loopbrug boven een ravijn, maar zeker niet minder mooi. In Europa vind je een paar prachtige boomtopwandelingen, wandelingen op grote hoogte op het niveau van de boomtoppen. In het Beierse Nationaal Park in Neuschönau, op enkele kilometers van de Tsjechische grens vind je het langste boomtoppad van de wereld. Het Baumwipfelpfad is 1.300 meter lang en voert door een mooi bos. Ook staat er een boomtoren op het pad waarin je met een wentelgang tot op 44 meter hoogte kunt komen.

3. Glazen brug
AFP PHOTO / FRED DUFOUR

In het Chinese Zhangjiajie National Forest Park in de provincie Hunan vind je sinds een jaar de langste en smalste glazen brug van de wereld. De brug is 430 meter lang en zes meter breed en hangt zo’n 260 meter boven de grond. Met de brug worden twee bergtoppen met elkaar verbonden. Het is een ontwerp van de Israëlische architect Haim Dotan en bestaat uit gelaagd glas van ongeveer vijf centimeter dik. Kabels houden de constructie op z’n plek. De brug kan tegelijk zo’n achthonderd bezoekers aan.

4. Nog extremer 
EPA/SHAO YING CHINA OUT

Nog een spectaculaire attractie in het Chinese Zhangjiajie National Forest Park. Een pad van honderd meter lang op zo’n 1,4 kilometer hoogte. Na de opening van de Coiling Dragon Cliff skywalk een jaar geleden werd meteen duidelijk dat dit een pad is voor echte daredevilsDe ondergrond is deels van glas, alsof de hoogte nog niet voldoende was. De Coiling Dragon Cliff skywalk is de derde glazen skywalk op de Tianmen Mountain. Om het uitje compleet te maken: in het nationale park vind je ook ’s werelds langste kabelbaan van zeven kilometer lang.

5. Koningspad langs klif
AFP PHOTO/ JORGE GUERRERO

Pas ruim twintig jaar nadat het vervallen Caminito del Rey wandelpad officieel verboden terrein werd verklaard, werd gestart met een grootschalig renovatieplan. Inmiddels kun je dus weer veilig het wandelpad betreden. De Caminito del Rey, ook wel het Koningspad genoemd, vind je in de Desfiladero de los Gaitanes-kloof, ongeveer een uur boven Malaga. Het houten pad is 7,7 kilometer lang en ligt honderd meter boven het ravijn. In sommige delen zit glas waardoor je goed naar beneden kunt kijken. Bewandelen van dit pad kost je ongeveer 2,5 tot 3 uur.

Boven de Grand Canyon

Boven de Grand Canyon vind je de Grand Canyon Skywalk, een zwevend glazen platform. De Skywalk is hoefijzervormig en steekt tot zo’n tweeëntwintig meter uit boven de Grand Canyon. Wie recht naar beneden kijkt, ervaart een diepte van 300 tot 400 meter. Verderop ligt de Colorado-rivier op 1.200 meter diepte. De bodem van het plateau bestaat uit speciaal glas met een dikte van 75 millimeter. Hoewel de constructie 800 mensen tegelijk aankan, worden er per keer slechts 120 toegelaten. Er hangt een flink prijskaartje aan het bezoek: de toegangsprijs is 75 dollar.

Bron openingsfoto: EPA/SHAO YING CHINA OUT